Politika i društvo

INA: Ivana D nije prijetnja za ljude i okoliš

U tijeku je istraga o uzrocima pada platforme, a ove se godine planira rudarska likvidacija bušotine

Vijećnik ORAH-a Fedor Kompas na zadnjoj je sjednici Istarske županije pitao što Županija poduzima u vezi potonule platforme Ivana D kojoj navodno prijeti istjecanje i erupcija plina. Iz županije su odgovorili da prate stanje te da platforma ne predstavlja ozbiljan problem


 
1 min
Ivan Dobran
Plinska platforma 'Ivana D' prije potonuća 2020.

Vijećnik ORAH-a Fedor Kompas na zadnjoj je sjednici Istarske županije pitao što Županija poduzima u vezi potonule platforme Ivana D kojoj navodno prijeti istjecanje i erupcija plina. Iz županije su odgovorili da prate stanje te da platforma ne predstavlja ozbiljan problem

Na pisanje Nacionala i upit županijskog vijećnika ORAH-a Fedora Kompasa o navodnoj opasnosti za ljude i okoliš postavili smo pitanje Ministarstvu gospodarstva i INA-i o trenutnom stanju potonule platforme Ivana D.

Naime, Nacional u svom članku prenosi sadržaj anonimnog pisma (izvora naizgled bliskog kompaniji Inagip koja prati stanje podmorja oko potonule Ivane D) u kojem se spominju dramatična oštećenja na platformi te potencijalno istjecanje i erupcija plina. Ovakav događaj uzrokovao bi, kaže se u pismu, ogromne štete za talijansko i hrvatsko gospodarstvo i okoliš a grad koji se nalazi najbliže platformi je Pula. Anonimno pismo poslano je i predsjedniku Republike te velikom broju saborskih zastupnika, kako se da naslutiti iz adresa u zaključku dokumenta.

Iz INA-e odgovaraju kako spomenuti Nacionalov članak sadrži niz netočnih informacija.

- Smatramo kako je članak napisan tendenciozno s ciljem uznemiravanja javnosti. Istraga vezana uz uzroke pada platforme Ivana D je u tijeku i javnost će o rezultatima biti pravovremeno obavještena. Kao što smo već nekoliko puta komunicirali, naši stručnjaci su zajedno s nadležnom inspekcijom odmah po događaju otišli na mjesto događaja.

Sigurnosni ventil bušotine je zatvoren, lokacija osigurana

Sigurnosni ventil bušotine je zatvoren, a sama lokacija je osigurana te ne postoji nikakva opasnost za ljude, okoliš ili pomorski promet. INA redovito nadzire lokaciju podvodnim robotom te do sada nisu uočene nikakve značajne promjene. INA je vezano uz ovaj događaj postupila, i kontinuirano postupa, sukladno uputama nadležnih tijela.

Niti u jednom trenutku sigurnost ljudi i okoliša nije dovedena u pitanje. Nadalje, plin se kao takav proizvodi u zatvorenom sustavu i pri tome nema negativnih utjecaja na okoliš, odgovor je INA-e.

Ministarstvo gospodarstva ima sličan stav.

- Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, putem Povjerenstva za provođenje istrage u kojem sudjeluju predstavnici svih relevantnih javnopravnih tijela, upoznato je sa statusom bušotine za koju je planirano izvođenje rudarske likvidacije tijekom 2022. godine.  Sigurnosni ventil bušotine je zatvoren, i niti u jednom trenutku od nesreće nadalje nije zabilježena ekološka ili sigurnosna ugroza za okoliš i ljude.


Nastavite čitati

Istra
 

EKSKLUZIVNO: NAKON PISANJA ISTRE24 ZAUSTAVLJENO UBIJANJE DIVLJAČI NA BRIJUNIMA Sav komercijalni lov se ukida! Novi v.d. ravnatelj Eduard Kolić najavljuje premještanje divljači na neku novu lokaciju 

Novopostavljeni v.d. ravnatelj Eduard Kolić nam je potvrdio da u Nacionalnom parku više neće biti organiziranog lova. Priznaje da je prije imenovanja na novu funkciju upravo on bio zadužen za organiziranje lovaca no to je, dodaje, radio "jer mu je to bio posao". Cijeli lovački biznis na Brijunima provodio se potpuno netransparentno

Istra
 

Con la delizia GIANDUIA Rovigno sulla mappa mondiale del cioccolato

Questa iniziativa è nata quando l'autrice del progetto, Marina Prijatelj, ricercando le ricette tradizionali del cioccolato, si è imbattuta nella straordinaria scoperta sul sito di uno dei principali distributori di cioccolato che il Gianduia - uno dei più grandi classici del cioccolato - ha origini rovignesi * Antonio Bazzarini, originario di Rovigno, nel 1813 ha ideato e brevettato il gianduia, una leccornia al cioccolato e mandorle * È stato prodotto anche il gelato artigianale al gianduia rovignese del quale esiste anche una versione vegana

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.