Politika i društvo

suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Umro Vladimir - Đuro Degan


 
2 min
HINA
Foto FaH/ Dario GRZELJ

U nedjelju, 27. ožujka, u Zagrebu je u 87. godini života umro istaknuti hrvatski pravnik Vladimir - Đuro Degan, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), priopćeno je u ponedjeljak iz HAZU-a.

Vladimir-Đuro Degan rođen je 1935. u Bosanskome Brodu. Pravo je diplomirao u Sarajevu 1957., doktorirao 1963. u Ljubljani, a između 1959. i 1971. usavršavao se na Haškoj akademiji za međunarodno pravo.

Od 1969. do 1981. predavao je usporedne političke sustave i međunarodno pravo na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu, a od 1981. predavao je na Pravnom fakultetu u Rijeci.

Od 1985. do 1997. bio je upravitelj Jadranskog zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a od 1997. do 2021. bio je njegov voditelj.

Predavao je na brojnim sveučilištima u bivšoj Jugoslaviji i u inozemstvu. 

Član suradnik HAZU bio je od 1990.

Između 1991. i 1995. bio je hrvatski član u ekspertnim skupinama o ljudskim i manjinskim pravima, te o sukcesiji država na Međunarodnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji. Između 1996. i 2001. bio je član hrvatske delegacije na pregovorima o pitanjima sukcesije bivše Jugoslavije.

Za svoj rad primio je više priznanja i nagrada, među ostalim i Državnu nagradu za znanost za životno djelo za 2012. za područje društvenih znanosti.

Glavna su mu djela "Tumačenje ugovora u međunarodnom pravu" (L’Interpretation des accords en droit international, 1963.), "Pravičnost i međunarodno pravo" (L’Équité et le droit international, 1970.), "Međunarodno pravo mora i izvori međunarodnog prava" (1989.), "Izvori međunarodnog prava" (The Sources of International Law, 1997.) i "Međunarodno pravo" (2000.).


Nastavite čitati

Grbin: Most je zadnji s kojima bismo razgovarali o pravima manjina

Na optužbu Mosta da je SDP držao leđa HDZ-u u ovom slučaju, Grbin je poručio da s Mostom mogu zajednički nastupati i razgovarati o borbi protiv korupcije, lopovskoj HDZ-ovoj vladavini, ali ne i o položaju nacionalnih manjina, istospolnih zajednica i žena. Oni su zadnji koje bismo na tim temama pitali za savjet, istaknuo je predsjednik SDP-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.