Politika i društvo

SA SJEDNICE HRVATSKOG SABORA

URŠA RAUKAR GAMULIN: 'Istra24 nam otkriva kako je tekla realizacija ingeniozne ideje Klimana i Vitasovića!'

"Vrlo je zanimljivo čitati lokalne medije poput portala Istra24, koji već dulje vrijeme razotkriva veze između bivšeg gradonačelnika Vodnjana Klaudia Vitasovića te bivšeg ministra turizma i sada saborskog zastupnika HDZ-a, Antona Klimana", rekla je danas u Hrvatskom saboru zastupnica Urša Raukar Gamulin (MOŽEMO!) * „Postoje brojni razlozi i indicije zbog kojih bi ovaj poslovni model trebalo hitno proučiti Državno odvjetništvo, i razmisliti o poništenju ovog, za Grad Vodnjan, izrazito nepovoljnog i štetnog ugovora. Za pretpostaviti je i da bi USKOK imao nešto za reći o svemu tome“ zaključila je zastupnica. Anton Kliman u međuvremenu je napustio sabornicu pa se tako nije imao prilike ni javiti za repliku


 
4 min
Martina Pereša
Foto: Screenshot

"Vrlo je zanimljivo čitati lokalne medije poput portala Istra24, koji već dulje vrijeme razotkriva veze između bivšeg gradonačelnika Vodnjana Klaudia Vitasovića te bivšeg ministra turizma i sada saborskog zastupnika HDZ-a, Antona Klimana", rekla je danas u Hrvatskom saboru zastupnica Urša Raukar Gamulin (MOŽEMO!) * „Postoje brojni razlozi i indicije zbog kojih bi ovaj poslovni model trebalo hitno proučiti Državno odvjetništvo, i razmisliti o poništenju ovog, za Grad Vodnjan, izrazito nepovoljnog i štetnog ugovora. Za pretpostaviti je i da bi USKOK imao nešto za reći o svemu tome“ zaključila je zastupnica. Anton Kliman u međuvremenu je napustio sabornicu pa se tako nije imao prilike ni javiti za repliku

Tijekom današnje Sjednice Hrvatskog sabora, Urša Raukar Gamulin iznosila je stavove Kluba zastupnika Možemo! te pritom ustvrdila kako je vrlo zanimljivo čitati lokalne medije poput portala Istra24, koji već dulje vrijeme razotkriva veze između bivšeg gradonačelnika Vodnjana Klaudia Vitasovića te bivšeg ministra turizma i sada saborskog zastupnika HDZ-a, Antona Klimana.

- Kliman je kao ministar turizma smislio kako do velike, atraktivne nekretnine u brijunskom priobalju, ali bez novaca. Već davno su Iljf i Petrof to saželi u kratku maksimu „Ideje naše, benzin vaš!“, i to je, kao što vidimo, HDZ toplo prigrlio. Svoj poslovni model očito je dominantno koncipirao na korištenju političke pozicije i bogate zarade prilikom njene kasnije prodaje nekom drugom, tajnom kupcu. Sve to ne bi bilo moguće bez bliske suradnje i pogodovanja gradonačelnika Vodnjana Vitasovića. Istra24 nam otkriva kako je tekla realizacija te ingeniozne ideje, navela je Raukar Gamulin.

Pojasnila je kako je Kliman 2015. godine vodnjanskim vijećnicima predstavio svoj projekt hotelsko-apartmanske izgradnje za koju mu je potrebna gradska parcela, te da je potom 2016. stupio na poziciju ministra turizma, a gradonačelnik Vitasović je tada za njega kreirao javni natječaj koji mu je temeljem njegovog suvlasništva na jednoj od susjednih nekretnina omogućio ekskluzivitet i pobjedu.

- Tako mu je iznajmljeno 13.500 kvadratnih metara na 66 godina za izrazito povoljnih 1.500 eura mjesečno. Radi usporedbe, toliko se u to vrijeme plaćalo za dva štanda odnosno zakupninu za dvadesetak kvadrata. K tome, zakupnina je fiksirana na iznos u trajanju od 66 godina. Logično je pitanje tko bi svoju nekretninu iznajmio na 66 godina s fiksnom najamninom? Međutim, to nije sve. Kolega Kliman dosad, po toj osnovi, Vodnjancima nije uplatio ni kune jer plaćanje najamnine počinje tek nakon dobivanja uporabne dozvole, pojasnila je Raukar Gamulin.

Dodala je kako su vodnjanske gradske službe, na krajnje upitne načine i kršeći upravne procedure, mijenjale građevinske dozvole te dvaput i Prostorni plan, a sve kako bi se Klimanu omogućila što veća izgrađenost.

- Ali ni to nije sve! Čak četiri godine, Grad Vodnjan nije za taj projekt zatražio naplatu komunalnog doprinosa! A čak ni to nije sve! Umjesto raskidanja ugovora o pravu građenja, oduzimanja zemlje i naplate pola milijuna kuna penala, zbog neispunjenja ugovorne obaveze početka investicije u roku od tri godine, gradonačelnik Vitasović produljuje taj, za Grad Vodnjan, nepovoljan i štetan ugovor. Naplata komunalnog doprinosa u iznosu od šest i pol milijuna kuna dogodila se tek 2022. godine, i to na temelju učestalog pisanja upravo portala Istra24, i tek nakon smijene vodnjanske gradske vlasti, istaknula je zastupnica Raukar Gamulin.

Pojasnila je i kako prema sklopljenom Ugovoru korisnik prava građenja može u bilo kojem trenutku, od Grada Vodnjana, zatražiti kupovinu zemljišta, a Grad je dužan zemlju prodati u roku od 60 dana od zahtjeva.

- I eto nevjerojatno Kliman je nedavno zatražio od Grada Vodnjana kupovinu 13.500 kvadrata zemljišta na kojem je do sada imao pravo građenja mega hotelsko-apartmanskog projekta. Danas je jasno da je početni natječaj za pravo građenja bio samo prikriveni međukorak koji je vodio prema privatizaciji vrijedne nekretnine u brijunskom priobalju. Jasno je da se od početka radi o zloupotrebi političkog položaja za sklapanje, po Grad Vodnjan, štetnih ugovora i dogovaranja unosnog posla za Klimana i vjerojatno nekog nepoznatog investitora koji je dosad u ingeniozni Klimanov projekt uložio dva milijuna eura; oko milijun za komunalni doprinos i još jedan za dosad provedene radove na lokaciji. Samo zemljište moglo bi vrijediti od četiri do šest milijuna eura, a gospodin Kliman novinaru istraživaču nije želio otkriti odakle njemu toliki novac koji nije vidljiv na njegovoj imovinskoj kartici, kazala je Raukar Gamulin.

Zapitala se, na koncu, tko je partner koji financira Klimanov projekt te radi li se o nekome tko ima koristi od Klimanovog djelovanja u Saboru? Odakle saborskom zastupniku dva milijuna eura za projekt, ako ih nema u svojoj imovinskoj kartici? Koji je interes bivšeg gradonačelnika Vitasovića da toliko izlazi ususret Klimanovom projektu?

- Dakle, postoje brojni razlozi i indicije zbog kojih bi ovaj poslovni model trebalo hitno proučiti Državno odvjetništvo, i razmisliti o poništenju ovog, za Grad Vodnjan, izrazito nepovoljnog i štetnog ugovora. Za pretpostaviti je i da bi USKOK imao nešto za reći o svemu tome, zaključila je saborska zastupnica Možemo!

Zanimljivo, Anton Kliman, iako je ranije bio prisutan, tijekom petominutnog govora Urše Raukar Gamulin nije se nalazio u sabornici.

Povredu poslovnika u izlaganju Urše Raukar Gamulin vidio je pak Rade Šimičević (HDZ) koji je ustvrdio kako Sabor nije mjesto u kojem bi se čitali „kojekakvi zapisi s portala“. Kolegicu iz redova Možemo! pozvao je da Klimana prijavi institucijama Lijepe naše, ako već ima nešto protiv njega.


Nastavite čitati

Dalić: Ružan poraz, nismo dobro izgledali

„Ono što je najgore u svemu je što smo kod 0-2 primili i treći pogodak, nakon prekida. To je bio samo odraz naše dekoncentracije. Stajali smo predaleko od igrača, ono što nismo radili u ove dvije pripremne utakmice prije EURA. Dali smo Španjolcima puno vremena i prostora, a to se kažnjava. Ružan je ovo poraz, djelovali smo nemoćno“, dodao je Dalić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.