republika - dugi
Politika i društvo

PRVA ANALIZA IZBORA ZA PULSKE MJESNE ODBORE

Uspjeh Možemo!, HDZ-a i nezavisnih, potop SDP-a

Osim HDZ-a i Možemo!, možda i najveći dobitnici ovih izbora su brojne nezavisne liste koje su s 25 skočile na 35 mandata. U nekim Mjesnim odborima upravo će nezavisni činiti većinu. Najbolji primjer je Stari Grad, Štinjan, Busoler ili Veruda gdje su nezavisni osvojili najviše glasova


 
3 min
Dražen Majić
Foto: Danijel Bartolić

Osim HDZ-a i Možemo!, možda i najveći dobitnici ovih izbora su brojne nezavisne liste koje su s 25 skočile na 35 mandata. U nekim Mjesnim odborima upravo će nezavisni činiti većinu. Najbolji primjer je Stari Grad, Štinjan, Busoler ili Veruda gdje su nezavisni osvojili najviše glasova

Iako mali i za mnoge nebitni, izbori za pulske mjesne odbore svakako su bili i neka vrsta relevantne ankete pred brojne izlaske na birališta u ovoj superizbornoj godini. U tom kontekstu jučerašnji kvartovski izbori pokazali su nekoliko zanimljivih trendova.

Počnimo od stranke koja je osvojila najviše glasova.

IDS je relativni pobjednik izbora. To je evidentno. Osvojili su oko 43 posto glasova izašlih birača, u 12 odbora osvojili su relativnu većinu, u 6 apsolutnu. Međutim, kada se jučerašnji rezultati stave u kontekst izbora za mjesne odbore 2020. godine, jasno je da su ostvarili 20 posto manje vijećničkih mjesta, sa 91 pali su na 68. Unatoč tome, i dalje su vodeća pulska politička stranka, ponajviše zato jer je partijska mašinerija izvukla svoje birače na izbore. U stranačkom stožeru na fotografijama pršte od sreće jer moglo je biti puno gore.

Drugi najbolji izborni rezultat jučer je ostvarila stranka Možemo! koja je sa svojih 15 vijećničkih mandata pretekla i HDZ i, što je njima još bitnije – SDP. Možemovci su osvojili mandate u svim mjesnim odborima u kojim su se natjecali, proširili su i učvrstili svoju biračku bazu što je vrlo bitno pred predstojeće parlamentarne izbore. Na tim izborima u osmoj izbornoj jedinici očekuju jedan siguran mandat, a potajno se nadaju i drugom.

Tu dolazimo da najvećih gubitnika jučerašnjih izbora. SDP je ostvario gotovo duplo slabije rezultate na mjesnim izborima u Puli nego prije četiri godine, s 26 mandata pali su na 14. Rezultat je to potpunog gubitka socijaldemokratskog identiteta: njihove glasove na ljevici i lijevom centru pokupio je Možemo!. Da je Možemo! imao listu u svim mjesnim odborima, SDP-ova katastrofa bila bi potpuna. Primjerice, najbolje su, s tri mandata, prošli na Monte Zaru, isključivo zahvaljujući tome što Možemo! tamo nije imao svoju listu. Fun fact, podatak koji na slikovit način opisuje debakl koji je doživio gradski ogranak iz kojeg potječe predsjednik SDP-a Peđa Grbin, jest činjenica da se u mjesnom odboru Vidikovac za mandat takmičio, i na kraju ga i osvojio, simbol suvremene pulske socijaldemokracije - Stevo Muidža.

Rezultat je na Vidikovcu mogao biti i drukčiji. HDZ je s 46 glasova osvojio jedan mandat, dok je SDP s 47 osvojio dva. I bez toga mandata u HDZ-u su izrazito zadovoljni. S tri vijećnička mandata na prošlim izborima skočili na 13 mandata. To je rezultat koji u Puli nikad nisu postigli. Njihovi konkurenti na desnici, Domovinski pokret, nisu osvojili nijedan mandat, MOST se u Puli nije ni natjecao, tako da je na toj strani pulskog političkog spektra trijumf HDZ-a potpun.

Predsjednica pulskog ogranka stranke Irena Hrstić ove je izbore potpuno personalizirala. Tijekom kampanje nitko od kandidata, osim nje, nije smio ni pisnut, a kamoli odgovarati na novinarska, većinom komunalna pitanja. Za Hrstić je bitno da je ostvarila rezultat ravan najvećem takmacu na nacionalnoj razini, SDP-u. To joj daje za pravo očekivati visoko mjesto na HDZ-ovoj listi za parlamentarne izbore.

Osim HDZ-a i Možemo!, možda i najveći dobitnici ovih izbora su brojne nezavisne liste koje su sa 25 skočile na 35 mandata. U nekim Mjesnim odborima upravo će nezavisni činiti većinu. Najbolji primjer je Stari Grad, Štinjan, Busoler ili Veruda gdje su upravo nezavisni osvojili najviše glasova. Zbog rasta mandata nezavisnih vijećnika i vijećnica trijumf je sinoć proglasio i Filip Zoričić čija je lista pobijedila u Starom Gradu i Štinjanu, dok je Vladimir Jurišić s njegove liste osvojio dva mandata na Stoji što Zoričiću na koncu daje respektabilnih 12 mandata.

Vrijedi istaknuti i Davora Miljavca (na zadnjem mjestu liste bio je Danijel Deković) čija je lista na Busoleru osvojila 4 mandata. Uspjeh su i tri mandata liste Petra Mirka Bogdanovića koji je okupio pretežno mlade, dobrim dijelom nogometaše, ali i Demone s Verude.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.