Politika i društvo

bivši sdp-ov ministar

Varga optužen zbog izvlačenja novca iz HZZO-a

Uz Vargu, na meti Uskokovih istražitelja su Davor Dabinović (62) i Goran Žonja koji je poznat iz afere Suhi led protiv bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara kojeg tužiteljstvo tereti da je sa suradnicima oštetio Grad Zagreb za gotovo 40 milijuna kuna fiktivnim čišćenjem klimatizacijskih i ventilacijskih sustava gradskih sportskih dvorana


 
3 min
HINA

Uz Vargu, na meti Uskokovih istražitelja su Davor Dabinović (62) i Goran Žonja koji je poznat iz afere Suhi led protiv bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara kojeg tužiteljstvo tereti da je sa suradnicima oštetio Grad Zagreb za gotovo 40 milijuna kuna fiktivnim čišćenjem klimatizacijskih i ventilacijskih sustava gradskih sportskih dvorana

Uskok je podigao optužnicu protiv bivšeg SDP-ovog ministra zdravlja i nekadašnjeg ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniše Varge kojega terete da je s dvojicom poduzetnika, od kojih je jedan u međuvremenu preminuo, izvlačio novac iz HZZO-a ugovaranjem nepotrebnih usluga. 

Uskok je, ne navodeći identitete, izvijestio da se Varga i 62-godišnjak, optužnicom podignutom pred zagrebačkim Županijskom sudom, terete za zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonito poslovanje.

Mediji su ranije pisali da su, uz Vargu, na meti Uskokovih istražitelja Davor Dabinović (62) i Goran Žonja koji je poznat iz afere Suhi led protiv bivšeg pročelnika zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara kojeg tužiteljstvo tereti da je sa suradnicima oštetio Grad Zagreb za gotovo 40 milijuna kuna fiktivnim čišćenjem klimatizacijskih i ventilacijskih sustava gradskih sportskih dvorana.

Izvlačili novac kako bi se okoristili

Vargi se, Uskokovom optužnicom, stavlja na teret da je kao ravnatelj HZZO-a, od svibnja 2012. do kraja siječnja 2013., zajedno s 62-godišnjakom i u međuvremenu preminulim voditeljem poslovanja dviju tvrtki, dogovorio izvlačenje novca iz HZZO-a ugovaranjem usluga za koje HZZO nije imao stvarne potrebe, a sve kako bi se materijalno okoristili.

Tužiteljstvo je preciziralo da su Varga i ostala dvojica izvlačili novac putem tri ugovorena posla nakon što je Varga potpisao ugovore s tvrtkom u međuvremenu preminulog te Uredom ovlaštenog inženjera u vlasništvu 62-godišnjaka. Varga je potom, dodaje Uskok, dogovorio izradu necjelovite dokumentacije kako bi se stvorio privid izvršenih usluga.

Uskok nadodaje da je Varga svojim potpisom 19. prosinca 2012. potvrdio prijem te dokumentacije , iako je znao da se radilo o nepotpunim podacima koji su u elektronskom obliku dostavljeni u HZZO najranije nakon 12. siječnja i koji nikad nisu korišteni za HZZO-ove poslovne potrebe.

Plaćao nepotrebne usluge

Unatoč svemu, ističe Uskok, HZZO je 8. siječnja 2013., prema trima ranije potpisanim ugovorima, platio nepotrebne usluge više od 250.000 kuna, za koliko je oštećen HZZO, a koje su Varga i ostala dvojica okrivljenika međusobno podijelili.

Uz to, Uskok sumnja da je Varga, tijekom 2013. i 2014. dogovorio s u međuvremenu preminulim poduzetnikom da će, koristeći svoje ovlasti, osigurati njegovoj tvrtki dobivanje unosnih poslova od HZZO-a i to po uvjetima koji će mu odgovarati.

Varga je, nadodaje Uskok, s u međuvremenu preminulim dogovarao sadržaj natječajne dokumentacije te mu je dostavljao podatke HZZO-a o planu i predmetu nabave, a na osnovi te dokumentacije su zaposlenici tvrtke preminulog sačinili dokumentaciju za javno nadmetanje na temelju koje je Varga potom raspisao natječaj za nabavu održavanja i čišćenja.

Na tom natječaju, ističe Uskok, izabrana je tvrtka u međuvremenu preminulog koja je dobila poslove u vrijednosti od ukupno 1,3 milijuna kuna.           


FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.