Politika i društvo

eskalacija sukoba oko mačke

(VIDEO) Pulska umirovljenica: "Rekla sam dosta! Nema pravo pucati na mene, sve sam snimila. Pod cijenu života branit ću pravo da sjednem na zidić i pomazim Vegu"

Najprije je vikao na mene, da mu skupljam štakore, da nemam što tu sjediti. Onda je po cijeloj dužini zida pobacao zemlju kako ne bih mogla sjediti, zatim me počeo tjerati prskajući me vodom. To sam prijavila policiji, no nakon toga napadi su bili sve žešći, ispričala nam je Puljanka * Policijski službenici u 2023. i 2024. godini u tri su navrata postupali po dojavama u Nazorovoj ulici poradi nesuglasica između građana koje su nastale u svezi hranjenja mačaka


 
4 min
Borka Petrović
Mačak Vega i sporan zidić

Najprije je vikao na mene, da mu skupljam štakore, da nemam što tu sjediti. Onda je po cijeloj dužini zida pobacao zemlju kako ne bih mogla sjediti, zatim me počeo tjerati prskajući me vodom. To sam prijavila policiji, no nakon toga napadi su bili sve žešći, ispričala nam je Puljanka * Policijski službenici u 2023. i 2024. godini u tri su navrata postupali po dojavama u Nazorovoj ulici poradi nesuglasica između građana koje su nastale u svezi hranjenja mačaka

Pulska umirovljenica u sedmom desetljeću života koja živi u Nazorovoj ulici već nekoliko godinama hrani mačke lutalice. Čim joj se pružila prilika službeno je prijavila Gradu Puli hranilište na kojem, s nekoliko susjeda, trenutno hrani tri mačke. Napomenimo da su 'samoživuće mace' zakonom zaštićene.

No problem nije nastao zbog "ničijih" mačaka, već zbog mačka Vege iz obližnje Kranjčevićeve ulice s kojim se zbližila.

 - On ima vlasnicu, a iz legla je naše ulične mačke. Jako je mazan, drag i mi se već tri godine družimo na jednom zidiću koji vodi prema šumici Vidikovac. Pomazim ga, donesem mu koju poslasticu, a kako je to kućni mačak, nije gladan.

Svejedno, ponekad ga i ja počastim, uvijek na tanjuriću, sve ostavim uredno, priča nam ova umirovljenica čiji ćemo identitet sakriti, kako ne bi imala dodatnih problema.

Trogodišnji mačak Vega

A problemi su počeli nedavno, tijekom zime kada joj je, kako tvrdi, susjed iz obližnje kuće u Kranjčevićevoj počeo braniti da dolazi i sjedi na zidiću.

Verbalni napadi eskalirali

Dok nam pokazuje sporno mjesto odmah iz susjedne zgrade dolazi Vega. Mazi se oko gospođe, previja na podu od dragosti, poziva je na "njihov zidić".

- Najprije je vikao na mene, da mu skupljam štakore, da nemam što tu sjediti ni hraniti mačku. Onda je po cijeloj dužini zida pobacao zemlju kako ne bih mogla sjediti, zatim me počeo tjerati prskajući me vodom iz gume. To sam prijavila policiji, no nakon toga napadi su bili sve žešći.

Poslao mi je i komunalne redare kojima sam pokazala fotografije da je sve uvijek uredno i čisto. Bili su jako ljubazni prema meni, i oni i policija, priča nam gospođa. 

Fotografija pokušaja tjeranja vodom

Na upit je li sporan zidić susjedovo vlasništvo pa je to problem navodi da nije, pa čak ni susjed to nikada nije navodio kao argument u svojim napadima na nju.

- Nije, to su mi svi susjedi potvrdili. Zidić je napravljen radi pada terena i na javnoj je površini. Zašto ja ne bih mogla sjesti u šetnji na njega? Odmoriti. Ponekad na mobitelu zaigram igricu na zraku, a do mene sjedne Vega. Znate mislim da susjedu uopće nije problem ni zidić, ni mačka nego ja osobno. Zašto nije mi jasno, veli nam.

Na upit je li prije imala problema i kako se zove susjed navodi da ne zna, ni ona ni drugi, pa niti ne zna je li on ovdje oduvijek živio jer ga prije nije viđala. Na sandučiću nema prezimena, a ni mi ga nismo uspjeli "uloviti" kako bi ga pitali u čemu je problem.

Mobitelom snimila napad

Svađa oko zidića i mačka eskalirala je u veljači, kada je susjed na nju - zapucao. I to ne jednom već dvaput!

Nakon nekoliko večeri, 19. veljače, otišla je do zidića s uključenim mobitelom i sve snimila. Na snimci se jasno čuje pucanj i vidi bljesak, no teško je detektirati iz čega je točno pucano. Radi li se o zračnoj puški, petardi...? No svakako radi se o potpuno neprihvatljivom ponašanju koje, ako je doista pucano, spada i u kazneno djelo.

Sve je, doznajemo, prijavila policiji i policajci su bili kod nje na uviđaju, priča nam sada već na rubu suza, ova Puljanka, dodajući da je nakon svake prijave bilo sve gore.

Inače, u izvješću Komunalnog odjela Grada Pule kojeg posjedujemo piše da je komunalni redar više puta izlazio na teren, po prijavi susjeda, i nije utvrdio mogući prekršaj, odnosno utvrdio je kako nema ostataka hrane ni smeća na zidiću.

Rekla sam dosta! Neka ga bude sramota. Nema pravo pucati na mene. Ja ću pod cijenu života braniti pravo da dođem na zidić, da sjednem, da pomazim Vegu. Iako sam se dvoumila želja mi je da ovo izađe u javnost kako bi obranila to pravo, ali i sebe. Kada sve bude javno više mi neće moći prijetiti

Pulska umirovljenica

Zaključuje kako joj najviše smeta njegova bahatost i to što misli da joj ima pravo uzeti to malo radosti pod stare dane.

Iz Ureda načelnika PU istarske navode kako, radi Uredbe o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka "ne mogu govoriti o postupanjima policije prema konkretnim osobama".

Kriminalističko istraživanje

- Istovremeno možemo potvrditi kako su policijski službenici u 2023. i 2024. godini u tri navrata postupali po dojavama u Nazorovoj ulici poradi nesuglasica između građana koje su nastale u svezi hranjenja mačaka.

Dosad provedenim izvidima, u konkretnim slučajevima nisu utvrđeni elementi prekršaja ili kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti, no policija i dalje provodi kriminalističko istraživanje poradi utvrđivanja točnog činjeničnog stanja u događajima, navode nam.

Policija, dakako nije u nadležnosti provjeravati čiji je sporan zidić, no ono što je vidljivo jest da ga na Google snimkama iz 2014. nije bilo.


Snimila: B. PETROVIĆ

Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Pulska magistra farmacije Martina Meštrović napustila je ljekarnu i okrenula se izradi unikatnih botaničkih terarija: "Umjesto jednog stalnog posla, sada radim šest, ali u svakom uživam"

"Mama je 36 godina bila cvjećarka na Brijunima, radila je aranžmane još za Tita. Naša je kuća uvijek bila ispunjena biljem, cvijećem i ta je ljubav prema prirodi uvijek bila u meni, sada je napokon izašla na površinu. Želja mi je ljudima omogućiti da u svoj životni prostor unesu energiju biljaka putem prirode koju uspijevam ugurati u bocu", veli nam Martina Meštrović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.