republika - dugi
Politika i društvo

obojica su u krivu

Vidović: I Plenković i Milanović pogriješili u vezi preleta francuskih Rafalea

Jučerašnji potez premijera s korištenjem savezničkih zrakoplova u svrhu svoje političke propagande upravo u vrijeme dok je održavao press konferenciju je izuzetno loš i pogrešan potez, jer nisam zagovornik militarizma", poručio je Vidović


 
3 min
HINA
Srecko Niketic/PIXSELL

Jučerašnji potez premijera s korištenjem savezničkih zrakoplova u svrhu svoje političke propagande upravo u vrijeme dok je održavao press konferenciju je izuzetno loš i pogrešan potez, jer nisam zagovornik militarizma", poručio je Vidović

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović (Socijaldemokrati) u srijedu je ocijenio da su predsjednici i Vlade i Republike povukli loše poteze vezano uz prelete francuskih borbenih aviona Rafalea iznad Zagreba - premijer jer je to iskoristio za svoju propagandu, a predsjednik jer se inatio.

Vidović je Hini izjavio kako je osobno vjerojatno bio među sretnijim ljudima kad je pročitao da su se premijer i predsjednik čuli telefonom i dogovorili oko daljnjih poteza, odnosno slanja vojnih trupa u Mađarsku i svih postupanja kada je u pitanju NATO.

Istaknuo je kako to u ovim vremenima kada je golema kriza "pred vratima i kada se, "ne dao Bog, nalazimo u nekakvom predgrađu trećeg svjetskog rata", građanima znači da imaju pouzdano vodstvo.

"Međutim, jučerašnji potez premijera s korištenjem savezničkih zrakoplova u svrhu svoje političke propagande upravo u vrijeme dok je održavao press konferenciju je izuzetno loš i pogrešan potez, jer nisam zagovornik militarizma", poručio je.

Predsjednik mora voditi računa kako se zabrana letova implicira prema van

Vidović je naglasio da u mirno, normalno vrijeme vojni zrakoplovi zaista nemaju što raditi iznad Zagreba, ali da ovo više nije normalno vrijeme.

Ti francuski zrakoplovi, dodao je, njemu ne predstavljaju nikakav problem, misli čak da građanima ulijevaju neku dozu sigurnosti jer je riječ o potezu saveznika iz NATO-a da, nakon događaja s padom drona, pokažu kako nismo sami i da su uz nas.  "Sjetimo se samo 1990-ih kada smo zagovarali i tražili takvo savezništvo, ali nije ga bilo nigdje", kazao je.

S druge strane, istaknuo je, predsjednik države Zoran Milanović morao je voditi računa kako će se njegova zapovijed o zabrani letova svih borbenih zrakoplova iznad Zagreba i drugih gradova u Hrvatskoj implicirati prema van, u međunarodnim krugovima, jer je to poruka i saveznicima, pa zato smatra da je i njegov potez loš.

"Razumijem zbog čega je tako reagirao, ali njegov potez je na kraju loš", naveo je Vidović.

Plenković vojskom pokušao odmaknuti fokus sa skandala svoje Vlade

Za premijera Andreja Plenkovića rekao je pak da, pokušavajući odmaknuti fokus sa skandala svoje Vlade, praktički koristi vojsku u tu svrhu, dok je Milanoviću predbacio i da je emotivno odreagirao i rekao "e, sada neće letjeti".

"Mislim da je riječ i o tome da se predsjednik inatio jer mu nije bio najavljen let. No, oba su poteza jednako loša i oni su ti koji bi zajedno morali građanima ponuditi sigurnost i nadu te da, koliko god bilo loše, u državi ipak sve funkcionira, posebno u ovoj situaciji", istaknuo je Vidović.

"Jučerašnji potezi nisu bili u redu ni s jedne strane, jer se saveznička vojska koristila u PR svrhe i zamagljivanje pogleda na skandale Vlade, a s druge strane zbog toga jer je reagirano ishitreno i što to ima međunarodne implikacije koje se možda ne moraju vidjeti, ali ih ima", zaključio je Vidović.


Nastavite čitati

Sindikat traži ostavku predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Sopte

Naglašavaju da se kupuju stari i nesigurni brodovi, u koje se onda ništa ili malo ulaže, a to pokazuje primjer broda "Oliver" koji četiri mjeseca boravi u remontnom brodogradilištu, bez obzira što linija koju bi trebao održavati vapi za novim brodom, kao i druge linije koje Jadrolinija održava

NA IZBORNI DAN NEMA NASTAVE Sutra učenici u poslijepodnevnoj smjeni najduže do 18.30 sati

"S obzirom da se i na ovim izborima velik broj biračkih mjesta nalazi u osnovnim i srednjim školama, koja se u pravilu uređuju na dan koji prethodi izbornom danu, molimo vas da u školama u kojim će se nalaziti biračka mjesta, organizaciju odgojno-obrazovnog rada na dan 16. travnja organizirate na način da poslijepodnevna smjena traje najduže do 18.30 sati", stoji u dopisu Ministarstva znanosti i obrazovanja

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.