Politika i društvo

Potpore za građane

Vlada: Paket za ublažavanje rasta cijena energenata vrijedan 4,8 milijardi kuna, najavljeno smanjenje PDV-a na hranu

Premijer je istaknuo kako se paketom mjera limitira rast cijena električne energije na 9,6 posto, a plina na prosječno najviših do 20 posto. Ograničenjem porasta naknada za električnu energiju (HEP) rasteretit će se kućanstva za oko 460 milijuna kuna, rekao je Plenković


 
3 min
HINA
Foto: HINA

Premijer je istaknuo kako se paketom mjera limitira rast cijena električne energije na 9,6 posto, a plina na prosječno najviših do 20 posto. Ograničenjem porasta naknada za električnu energiju (HEP) rasteretit će se kućanstva za oko 460 milijuna kuna, rekao je Plenković

Vlada je u srijedu predstavila 4,8 milijardi kuna vrijedan paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, njima će se limitirati rast cijena električne energije na 9,6 posto te plina na najviše do 20 posto, a među mjerama su sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina za kućanstva, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za umirovljenike itd.  

"Paket koji predstavljamo je vrijedan 4,8 milijardi kuna. Ovaj paket rađen je sustavno, on je pravovremen, kvalitetno pripremljen i sveobujvatan. Paket se odnosi se na kućanstva, na poduzeća i na poljoprivrednike. On je univerzalan, jer je usmjeren svim korisnicima, ubližavamo rast cijena električne enerije i HEP će podnijeti dio tereta. Paket se odnosi za kućanstva, na potpore za trošak plina za kućanstva, na porezna rasterećenja, na socijalne naknade za građane u riziku od energetskog siromaštva, dodatno za umirovljenike jednokratnom naknadom, za poduzeća potpore za trošak plina  poduzetnicima te poseban program potpora za poljoprivrednike i ribare", rekao je premijer Andrej Plenković na predstavljanju paketa mjera u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci. 

Premijer je istaknuo kako se paketom mjera limitira rast cijena električne energije na 9,6 posto, a plina na prosječno najviših do 20 posto.

Ograničenjem porasta naknada za električnu energiju (HEP) rasteretit će se kućanstva za oko 460 milijuna kuna, rekao je. 

Mjere za plin odnose se na potpore za sva kućanstva koja koriste plin, i to direktno na računu potpore od 10 lipa po kilovatsatu (kWh). 

Potporu će dobiti i mikro, mali srednji poduzetnici s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 gigavatsati (GWh), i to 15 lipa po KWh. 

U sustavu PDV-a stopa će na plin i toplinsku energiju bii trajno snižena s 25 na 13 posto, koliko iznosi i za struju, dok će od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine PDV na plin biti snižen na 5 posto. 

Uz to, premijer je najavio i smanjenje stope PDV-a na hranu - s 13 na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječja hrana, na troškove u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticidi) s 25 na 5 posto, s 25 na 5 posto na maslac i margarin, dok će PDV na higijenske uloške i tampone biti snižen s 25 na 13 posto, a na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 posto na 5 posto. 

Vladin paket u sustavu socijalnih naknada za ugrožene kupce energenata predviđa proširenje definicija tih kupaca i na korisnike nacionalne naknade za starije osobe. 

Uz to, naknada za električnu energiju proširuje se i na plin i udvostručuje se mjesečni iznos naknade s 200 na 400 kuna, itd. 

Premijer je najavio i energetski dodatak za 721.000 umirovljenika s mirovinom do 4.000 kuna, a iznos (koji će se kretati od 400 do 1.200 kuna) ovisit će o visini mirovine. 

Paket predviđa i potpore za poljoprivrednike i ribare, uz ostalo potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu umjetnog gnojiva


Nastavite čitati

Gust promet, posebice iz smjera unutrašnjosti prema moru

HAK poziva vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama. Povremena su usporavanja, vožnja u koloni u pokretu i kraća zaustavljanja u zonama naplatnih postaja, tunela i odmorišta te na dionicama gdje se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju. Potreban je dodatan oprez i strpljenje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.