Politika i društvo

'radi se osobitom interesu za građane/ke Pule'

VLASNIŠTVO NAD SRC VALKANE: Pulski Možemo! uputio zahtjev za održavanje tematske sjednice Gradskog vijeća

"Pitanja o  raspolaganju odnosno stjecanju i otuđivanju imovine Grada vrijednosti veće od 133.000 eura u nadležnosti su Gradskog vijeća, stoga bi bilo nužno vijećnike upoznati s činjenicama odnosno argumentima koji vlasništvo Hotela Vlakane nad tom nekretninom dovode u pitanje", jedna je od argumentacija pulskih Možemovaca


 
4 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini

"Pitanja o  raspolaganju odnosno stjecanju i otuđivanju imovine Grada vrijednosti veće od 133.000 eura u nadležnosti su Gradskog vijeća, stoga bi bilo nužno vijećnike upoznati s činjenicama odnosno argumentima koji vlasništvo Hotela Vlakane nad tom nekretninom dovode u pitanje", jedna je od argumentacija pulskih Možemovaca

Vezano uz aktualnu temu mogućnosti upisa Grada Pule Pola kao vlasnika Sportko-rekereacijskog centra na Valkanama, pulski Možemo! izašao je s priopćenjem koje objavljujemo u cijelosti.

"Klub vijećnika Možemo! Sukladno čl. 66. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Pula - Pola predlaže održavanje tematske sjednice radi davanja informacije  o argumentima i opravdanosti pokretanja postupka za povrat odnosno upis vlasništva na sportsko-rekreacijski centar Valkane i donošenje zaključka o pokretanju postupka upisa prava vlasništva na nekretninama koje obuhvaćaju područje SRC Valkane. Radi se o temi od osobitog interesa i značaja za građane/ke Pule i nužno je da vijećnice/i Gradskog vijeća budu upoznati sa svim detaljima slučaja kako bi i postupak donošenja odluke bio utemeljen na poznavanju činjenica. 

Još u lipnju 2022. na sjednici Gradskog vijeća predstavnica Možemo! je zatražila od gradonačelnika da pokrene postupak preispitivanja privatizacije sportsko-rekreacijskog centra Valkane, temeljeći svoj zahtjev na uvidu u nelogični i manjkavi pretvorbeni elaborat Istra cement international d.d. i sumnjajući na nezakonitu uknjižbu vlasništva. Gradonačelnik to tada nije učinio.

Gradonačelnik je u međuvremenu promijenio mišljenje i sada izjavljuje da će odluku o pokretanju postupka povrata te vrijedne nekretnine staviti na Gradsko vijeće nakon što dobije mišljenje pravnih stručnjaka s Pravnog fakulteta i DORH-a, tvrdeći da bi bez takvog mišljenja bilo kakvo postupanje Grada Pule predstavljalo moguće financijsko opterećenje proračuna kroz troškove sudskog postupka, naknadu štete i izmakle dobiti investitoru. 

Nitko od vijećnika i vijećnica pulskog Gradskog vijeća, osim vijećnika Možemo!, nije upoznat s argumentima opravdanosti zahtjeva za upis vlasništva nad SRC Valkane, koji proizlaze iz pretvorbenog elaborata i tada važećih zakona. Pitanja o  raspolaganju odnosno stjecanju i otuđivanju imovine Grada vrijednosti veće od 133.000 eura u nadležnosti su Gradskog vijeća, stoga bi bilo nužno vijećnike upoznati s činjenicama odnosno argumentima koji vlasništvo Hotela Valkane nad tom nekretninom dovode u pitanje.

Držimo da se ovo važno imovinsko pitanje za Grad mora na Gradskom vijeću naći u što kraćem roku kako bi se i sam postupak okončao što prije, kao i daljnja moguća šteta investitoru. Da je postupak pokrenut 2022., kako smo tražili, investitor ne bi imao troškove izrade projektne dokumentacije, izdavanja lokacijske i građevinske dozvole itd.  Stoga je nužno i tvrtku Hotel Valkane d.o.o. obavijestiti o pokretanju postupka upisa vlasništva i rizicima nastavka aktivnosti izgradnje hotela. 

Građanska Inicijativa za Lungomare je na ljeto 2022. godine DORHU uputila prijavu nezakonitih uknjižbi vlasništva, te nepravilnosti i nezakonitosti pretvorbe društvenog poduzeća „Giulio Revelante“ Pula (Istra Cement International d.d. Pula.), te u rujnu 2023. i dopunu prijave zbog novih iskaza Centra za  restrukturiranje i prodaju.                                                                      

U svibnju 2024. Inicijativa za Lungomare je Visokom upravnom sudu uputila zahtjev za ocjenu zakonitosti izrade 1. i 2. izmjena UPU Lungomare kao i 4. Izmjena GUP-a, koje su se odnosile na zonu Lungomare. Sud je u vrlo kratkom roku, u samo 10-ak dana zahtjev ocijenio dopuštenim i pokrenuo postupak. 

Držimo da bi vijećnici morali biti upoznati sa sadržajem i s utemeljenom prijavom DORH-u, kao i sa zahtjevom za ocjenu zakonitosti urbanističkih planova. Ovo potonje je nužno kako bi se takve greške u izradi urbanističkih planova u budućnosti izbjegle, a odluke koje eventualno i dalje budu sadržavale sporne elemente vraćene izvršnoj vlasti na doradu. Ovaj je sudski postupak važan jer će, ukoliko se postupak donošenja navedenih planova ocijeni nezakonitim, ti planovi biti stavljeni van snage.

Stoga predlažemo održavanje tematske sjednici Gradskog vijeća u najkraćem mogućem roku s dvije podtočke: 

1) opravdanost zahtjeva za upis vlasništva nad SRC Valkane; 

2) obrazloženje zahtjeva za ocjenu zakonitosti 1. i 2. Izmjena i dopuna UPU Lungomare i 4. Izmjena i dopuna GUP-a.

Ljubazno vas molimo da prihvatite naš zahtjev za održavanje tematske sjednice o ovom izrazito važnom imovinskom predmetu za Grad, čije bi odlaganje rješavanja moglo prouzročiti daljnje štete za obje uključene strane. U slučaju vašeg pozitivnog odgovora, dostavit ćemo imena ovlaštenih izvjestitelja po obje predložene podtočke, među kojima i neovisne stručnjake sa znanjem, profesionalnom sposobnošću i visokim stupnjem neovisnosti, kao i prijedlog zaključka sjednice", traže puslki Možemovci.


Nastavite čitati

Pula
 

Objavljen Javni poziv za dodjelu novčanih sredstava Zaklade za sport

Svrha Zaklade je promicanje i poticanje sportskih klubova na području Grada Pule iz ekipnih sportova kao i sportaša pojedinaca s prvenstvenim ciljem postizanja vrhunskih sportskih rezultata u seniorskoj konkurenciji na domaćim i međunarodnim natjecanjima, pomaganje darovitih i perspektivnih sportaša, promicanje Pule kao grada sportske izvrsnosti te podupiranje sportskih manifestacija i sportskih projekata od interesa za Pulu

Pula
 

ZAVRŠEN, ALI PRAZAN: Ni četiri mjeseca nakon svečanog otvorenja Dom 'Ruža Petrović' još nije useljen

Podsjetimo, štićenici doma, njih ukupno 41, u zgradu nekadašnjeg odjela psihijatrije preselili su se u ožujku 2022. godine, kada je započelo renoviranje matične zgrade. Prvotno je plan podrazumijevao boravak u privremenom smještaju tek godinu dana, no pri kraju tog roka postalo je jasno da će on biti probijen. Prvi razlog bio je ritam radova, a drugi - neuspješna potraga za stručnim kadrom

Pula
 

U tijeku pripreme za dogradnju Osnovne škole Šijana

U sklopu pripremnih radnji uklonit će se dio postojećih stabala te će se izvršiti zamjenska sadnja u znatno većem obimu. Sada će ukloniti 23 bora, dva cedra i jedan čempres, a zasadit će se više od 300 stabala, grmolikih vrsta lovora, pitospore i lavande

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.