Politika i društvo

GRADNJA DŽAMIJE U PULI IZAZVALA SUKOB

VRH IDS-a OGRAĐUJE SE OD IZJAVA ŠEFA PULSKE PODRUŽNICE Dalibor Paus: "Dekovićeve izjave ne pomažu stranci"

"Trenutno ne mogu govoriti o političkoj odgovornosti zato što prvo moram ispitati okolnosti pod kojima se to dogodilo", istaknuo je Paus odgovarajući na pitanje hoće li Deković zbog izrečenog snositi političku odgovornost


 
3 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini
Dalibor Paus

"Trenutno ne mogu govoriti o političkoj odgovornosti zato što prvo moram ispitati okolnosti pod kojima se to dogodilo", istaknuo je Paus odgovarajući na pitanje hoće li Deković zbog izrečenog snositi političku odgovornost

Niti tri sata nakon što je danas predsjednik pulskog IDS-a Daniel Deković za Istru24 kazao da smatra da bi se za izgradnju Islamskog centra u Puli trebao raspisati referendum, kao i za izgradnju hotela na Lungomareu, šef te stranke Dalibor Paus ogradio se od njegove izjave.

IDS je medijima ekspresno poslao nepotpisano priopćenje u kojem ističu da stranka "bezrezervno" podržava najavljenu gradnju Islamskog centra u Puli.

Jutros je, naime, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Pula, Esad ef. Jukan, gradnju najavio za iduću godinu.

Paus nam je telefonski potvrdio da je odaslano priopćenje stav stranke, ali i njegov stav o projektu Islamskog kulturnog centra. Osobna mišljenja su, napomenuo je referirajući se na Dekovića, nešto drugo.

Upitan tumači li, dakle, da je Deković govorio u svoje ime, a ne u ime stranke, rekao je da u IDS-u ne tumače ništa, nego da su izrazili svoj stav.

Odgovarajući na pitanje smatra li da je Deković svojim izjavama naštetio stranci, Paus je kazao: „Smatram da sigurno ne pomažu“.

- Prerano je govoriti o tome. Nismo se čuli jer sam na putu. Trenutno ne mogu govoriti o političkoj odgovornosti zato što prvo moram ispitati okolnosti pod kojima se to dogodilo, istaknuo je Paus odgovarajući na pitanje hoće li Deković zbog izrečenog snositi političku odgovornost.

IDS u priopćenju naglašava da se stranka „zalaže za nacionalnu, vjersku i spolnu ravnopravnost svih građana ovog prostora“, a naslanjajući se na programsku deklaraciju IDS-a. Sami sebe pritom nazivaju "stožernom istarskom strankom liberalnih vrijednosti".

„Nacionalnu diskriminaciju građana smatra anakronom sa stajališta organizacije i funkcioniranja suvremenog civiliziranog društva. Građani ovog prostora su u svom dosadašnjem življenju postigli dobre odnose pa bi svako nacionalno isticanje, s bilo koje strane, dovelo do narušavanja tih odnosa. IDS će se zalagati da sačuva dobre odnose, tolerantnost i harmoniju življenja među svim etničkim grupama koje nastanjuju Istru i istarske otoke, kako bi ubuduće građani ovog prostora bili pošteđeni nemilih etničkih potresa“, priopćuju iz središnjice IDS-a, citirajući spomenutu deklaraciju.

Ovo je, inače, već drugi put u tjedan dana da se predsjednik IDS-a u stavovima razilazi s čelnikom pulske podružnice.

Minulog tjedna Paus je kontrirao Dekoviću oko njegove izjave za Istru24 da bivši suradnici i dogradonačelnici Borisa Miletića, Elena Puh Belci i Robert Cvek, koji su izgubili lanjske lokalne izbore, ne bi trebali biti kandidati te stranke na nekim eventualnim budućim izborima za gradonačelnika/cu Pule.

Upitan o tim suprotnim stavovima, Paus je kratko kazao: „Nemam suprotne stavove u odnosu na stavove stranke“.

Deković je, inače, bivši predsjednik Mjesnog odbora Busoler koji prostorno zahvaća Šandaljsku ulicu, gdje bi se trebao graditi Islamski kulturni centar.

On je ostao istog stava pri kojem je bio i pred kraj 2020. godine, kada je Islamska zajednica Pula kupila parcele na kojima bi se iduće godine trebao Islamski kulturni centar. Tada je govorio da mještani MO Busoler ne žele na tom području Centar, danas je ponovio isto, a u tome ga je podupro Davor Miljavac, novi IDS-ov predsjednik MO Busoler.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) VESELO NA OTVORENJU 'LIBRIĆA' U potrazi za tajanstvenim bićima koja još žive po Istri

"Vodimo vas na jedno putovanje Istrom, među jame, škulje, kanjone, rijeke, gradine i kaštele u kojima, kako kaže priča, još uvijek žive neka tajanstvena, nevidljiva bića. Ovim Librićem dotaknuli smo nešto dragocjeno, nešto što bi svaki narod trebao čuvati kao svoju baštinu, a to su narodne priče koje su u neka davna vremena prepričavana pored starih ognjišta", kazala je direktorica festivala Slavica Ćurković

Istra
 

OBRAČUNI U KRŠANU Mauricio Bajerić i Boris Babić izbačeni iz IDS-a! Bajerić: "Iz Pule su navodno nazvali"

Smijenjeni Mauricio  Bajerić kaže da je na sjednicu u Šušnjevicu došao potpredsjednik IDS-a i labinski gradonačelnik Valter Glavičić. "Sve je unaprijed bilo spremno za naše izbacivanje. Jedva su nam dali da govorimo. Samo su digli ruke. Navodno su nazvali iz Pule i poručili 'ili mi letimo van ili se gasi podružnica u Kršanu'. Ova odluka nije demokratska, samo nanosi  štete IDS-u i nije pozitivno doživljena u sredini u kojoj živimo i radimo", kaže on

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.