Politika i društvo

Curenje nafte

ZAGAĐENJE U LIŽNJANU HEP će platiti čišćenje i istarskih plaža. Cifra je trenutno 2 milijuna eura

Provedene analize onečišćenja na Liburniji i u Istri pokazale da se i tamo radi o mazutu koji je iscurio iz TE-a Rijeka. HEP bi i tamo trebao platiti potpunu sanaciju svih onečišćenja


 
2 min
Istra24

Provedene analize onečišćenja na Liburniji i u Istri pokazale da se i tamo radi o mazutu koji je iscurio iz TE-a Rijeka. HEP bi i tamo trebao platiti potpunu sanaciju svih onečišćenja

Hrvatska elektroprivreda (HEP) platit će sve troškove čišćenja obale zagađene nakon incidenta u kojemu je zasad još uvijek nepoznata količina mazuta, u studenom prošle godine, iscurila u more iz Termoelektrane Rijeka, onečistivši plaže na potezu od Kostrene, preko dijelova Liburnije, sve do Ližnjana u Istri, potvrdili su na jučerašnjoj sjednici Županijskog operativnog centra za intervencije prilikom iznenadnih onečišćenja mora (ŽOC) zapovjednik ŽOC-a, riječki lučki kapetan Darko Glažar i tajnik ŽOC-a Zdravko Lisac, penosi Marinko Glavan za Novi list.

Glažar je, na pitanje novinara, potvrdio da je DORH utvrdio elemente prekršajne i kaznene odgovornosti za ovaj incident, ali o mogućim sankcijama prema odgovornima nije želio nagađati, kazavši kako je to u domeni rada DORH-a i pravosuđa.

Otišlo sve do Istre

Istaknuli su kako je s HEP-om sklopljen sporazum o naknadi štete kojim će državna tvrtka platiti kompletan trošak sanacije onečišćene obale, a taj se trošak zasad procjenjuje na najmanje dva milijuna eura, iako bi, prema njihovim riječima, mogao biti i znatno veći jer sanacija još nije započela na svim onečišćenim plažama pa će se naknadno utvrditi koliki su na njima razmjeri onečišćenja.

Glažar je kazao kako je na većini plaža u Kostreni koje su bile najpogođenije onečišćenjem već završena ili je pri kraju sanacija koja je u nekim slučajevima uključivala i iskop šljunčanog materijala te zamjenu novim.

– Ako idemo od zapada prema istoku, plaža Spužvina je kompletno očišćena i na njoj je nadomješten iskopani šljunak. Tu je Podražica, Nova Voda i sve do Perila koje je najviše bilo zagađeno.

Na svim tim plažama je iskopan onečišćeni šljunak, a za koji dan će biti zamijenjen novim šljunkom istovrsne kvalitete, rekao je Glažar, potvrdivši, nakon novinarskog pitanja, da su provedene analize onečišćenja na Liburniji i u Istri pokazale da se i tamo radi o mazutu koji je iscurio iz TE-a Rijeka.

– HEP bi i tamo trebao platiti potpunu sanaciju svih onečišćenja, rekao je Glažar.

Iscurilo pet tona ugljikovodika

Novinare je zanimalo je li utvrđena količina ulja koje je iz TE-a Rijeka isteklo u more jer je iz HEP-a prvobitno bilo rečeno kako je iscurilo svega oko 700 litara, što se ne čini vjerojatnim, s obzirom na razmjere onečišćenja u danima nakon incidenta.

– To su bile prve informacije koje su se naknadnom analizom korigirale, tako da sada procjenjujemo kako je iscurilo pet tona ugljikovodika. Moguće da je količina bila i veća, jer je bila riječ o nekontroliranom istjecanju za koje ne znamo ni koliko je dugo trajalo. Posljedice su složene, a njihovo otklanjanje zahtjevno, ali mogu reći da smo sve ove godine sustavno ulagali u razvoj operativnog sustava u slučaju onečišćenja, a ovo je, na neki način, potvrda ispravnosti tih ulaganja i da smo, koliko možemo biti, spremni za suočavanje s ovakvim situacijama i da smo odgovorili na ovaj veliki izazov, rekao je Lisac.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.