Politika i društvo

BILO BI ZANIMILJIVO VIDJETI KOJA JE PULA

Zagreb četvrti u Europi po dnevnoj potrošnji kanabisa

Zagreb je četvrti grad u Europi po dnevnoj potrošnji kanabisa, 11. po potrošnji kokaina, 12. po potrošnji amfetamina te 14. grad po dnevnoj potrošnji MDMA, pokazali su rezultati europskog znanstvenog projekta analize otpadnih voda


 
3 min
HINA
Pixabay

Zagreb je četvrti grad u Europi po dnevnoj potrošnji kanabisa, 11. po potrošnji kokaina, 12. po potrošnji amfetamina te 14. grad po dnevnoj potrošnji MDMA, pokazali su rezultati europskog znanstvenog projekta analize otpadnih voda

Zagreb je četvrti grad u Europi po dnevnoj potrošnji kanabisa, 11. po potrošnji kokaina, 12. po potrošnji amfetamina te 14. grad po dnevnoj potrošnji MDMA, pokazali su rezultati europskog znanstvenog projekta analize otpadnih voda.

Rezultate najvećeg europskog istraživanja otpadnih voda iz 2021. koje su proveli organizacija za epidemiologiju otpadnih voda SCORE i Agencija za droge EU-a na svom facebook profilu objavio je psihijatar i stručnjak za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče Ivan Ćelić.

Projekt je analizirao otpadne vode u 75 europskih gradova iz 23 zemlje Europske unije te Turske i Norveške kako bi se istražila ponašanja konzumenata droga. To je najveći broj zemalja koje su do sada sudjelovale, unatoč kontinuiranom problemu pandemije koronavirusa u razdoblju istraživanja. 

Od Barcelone do Limassola i od Osla do Porta, studija je analizirala dnevne uzorke otpadnih voda tijekom jednotjednog razdoblja između ožujka i svibnja 2021. Otpadne vode od oko 45 milijuna ljudi analizirane su na tragove četiri ilegalna stimulansa: kokaina, amfetamina, metamfetamina i MDMA/ecstasyja te kanabisa.

Studija je ukazala na sveukupni porast detekcije četiri od pet ispitivanih droga jer je MDMA bila jedina droga kod koje je zabilježeno smanjenje u većini gradova.

Droge su bile ravnomjernije utvrđene na svim lokacijama istraživanja, sa svih pet supstanci pronađenih u gotovo svim gradovima. To se razlikuje od prethodnih godina kada su uočeni raznovrsniji geografski obrasci.

Kokain najčešči na zapadu i jugu Europe, Zagreb na 11. mjestu

Najnoviji podaci pokazuju da se kokain, iako je još uvijek najzastupljeniji u gradovima zapadne i južne Europe (osobito u Belgiji, Nizozemskoj i Španjolskoj), sve više nalazi u istočnoeuropskim gradovima, gdje je uočen porast. 

U Zagrebu je dnevna potrošnja kokaina 548.62 mg na 1000 stanovnika i po tome je 11. u Europi.

Metamfetamin je tradicionalno bio koncentriran u Češkoj i Slovačkoj, a sada je ta droga prisutna u Belgiji, Cipru, istočnoj Njemačkoj, Španjolskoj, Turskoj i nekoliko sjevernoeuropskih zemalja. 

Rezultati analize otpadnih voda pokazali su i da je razina koncentracije metabolita amfetamina dalje varirala po gradovima, s najvećim opterećenjem prijavljenim u gradovima na sjeveru i istoku Europe, a znatno nižim razinama u gradovima na jugu.

U Zagrebu se dnevno potroši 151.41 mg na 1000 stanovnika što ga svrstava na 12. mjesto u Europi po dnevnoj potrošnji amfetamina.

Hrvatska u vrhu po korištenju kanabisa

Što se tiče kanabisa najveće količine njegovih metabolita pronađene su u gradovima u Hrvatskoj, Češkoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, Sloveniji i Portugalu.

Čini se da su ograničenja zbog covida manje utjecala na uporabu nego kod drugih droga. Gotovo polovica gradova koji su analizirali metabolite kanabisa prijavila je povećanje količine kanabisa. Tako se u Zagrebu dnevni potroši 132.9 mg kanabisa na 1000 stanovnika po čemu je četvrti u Europi.

MDMA je jedina droga čiji su metaboliti manji u većini proučavanih gradova jer je gotovo dvije trećine gradova prijavilo smanjenje opterećenja u 2021., vjerojatno zbog zatvaranja mjesta za noćni život tijekom pandemije, gdje se ta droga često konzumira.

Najveće količine MDMA pronađene su u gradovima u Belgiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj.

Zagreb je na 14. mjestu u Europi s dnevno potrošenih 28.26 mg MDMA na 1000 stanovnika, pokazala je studija.

Studija je otkrila da postoje i razlike između gradova u istoj zemlji, što se dijelom može objasniti njihovim različitim društvenim i demografskim karakteristikama. U većini zemalja koncentracija metabolita je bila veća u velikim gradovima.

Analiza je pokazala i da se u više od tri četvrtine gradova tipično rekreativne droge, kokain i MDMA, više koriste vikendom nego radnim danima. Metaboliti ostale tri droge bili su ravnomjernije raspoređeni tijekom tjedna.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.