Politika i društvo

Muke po proračunu

ANALIZA: Zašto je gradsku pročelnicu za financije Vesnu Sajić boljela glava dok su se Zoričić i Možemovci prepucavali o proračunu

Nakon posljednje, turbulentne sjednice pulskog Gradskog vijeća javnost se s pravom zapitala još nešto: Kako je moguće da Zoričić nakon niti šest mjeseci na vlasti nariče da je gradska blagajna prazna, ako je bivši gradonačelnik Boris Miletić na primopredaji dužnosti, početkom lipnja, naglasio da ju ostavlja u plusu za 47 milijuna kuna?! Miletićev "višak" ima vrlo jednostavno objašnjenje


 
5 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Nakon posljednje, turbulentne sjednice pulskog Gradskog vijeća javnost se s pravom zapitala još nešto: Kako je moguće da Zoričić nakon niti šest mjeseci na vlasti nariče da je gradska blagajna prazna, ako je bivši gradonačelnik Boris Miletić na primopredaji dužnosti, početkom lipnja, naglasio da ju ostavlja u plusu za 47 milijuna kuna?! Miletićev "višak" ima vrlo jednostavno objašnjenje

Posljednja sjednica pulskog Gradskog vijeća, zadnja u 2021., ostat će zapamćena po (političkoj) prijetnji gradonačelnika Filipa Zoričića svojim koalicijskim partnerima iz platforme Možemo!.

"Možemovci, to ćete politički platiti", iznervirano je poručio gradonačelnik vijećnicima platforme Možemo! Ani Fonović, Noelu Mirkoviću, Mihi Pausu i Dušici Radojčić, koji su srušili donošenje odluke o prodaji gradskih parcela u vrijednosti od tri milijuna kuna.

Dušica Radojčić protiv prodaje gradskih parcela bez navedene namjene

Iako se vladajuća tripartitna koalicija Nezavisna lista Filipa Zoričića – SDP – Možemo! službeno nije raskolila, po Zoričićevim naknadnim izjavama jasno je da Možemo! više ne smatra partnerom i da će se sve odluke ubuduće donositi iz sjednice u sjednicu. Pa što bude.

Šifra je - nefinancijska imovina

Možemovci Fonović i Mirković pojasnili su zašto ne podržavaju prodaju gradskih nekretnina – zato što nije istaknuto za koju će se svrhu sredstva od te prodaje utrošiti. S druge strane Zoričić je svoju ljutnju obrazložio time da će zbog izostanka podrške platforme Možemo! Grad kraj godine dočekati u minusu.

Dok su Fonović, Mirković i Zoričić objašnjavali razloge svojih postupaka, dugogodišnja pročelnica za financije Grada Pule Vesna Sajić zasigurno se od muke zaželjela uhvatiti za glavu.

Vesna Sajić imala bi sve razloge ovog svijeta za takav čin.

U proračunu, naime, ne postoji stavka koja se zove prihod od prodaje zemljišta. Postoji jedino prihod od nefinancijske imovine. A prihod od nefinancijske imovine je, sukladno zakonu o proračunu, namjenski prihod i ne može se koristiti za financiranje neke, bilo kakve ideje koju je, eto, gradonačelnik usnuo dan prije sjednice vijeća.

Gradonačelnik Zoričić: "Možemovci, to ćete politički platiti",

Taj novac se najčešće upotrebljava jednostavno zato što je tako već unaprijed uređeno - i o tome se ne pita ni Filipa Zoričića ni čelnicu pulskog Možema! Dušicu Radojčić - za izgradnju komunalne infrastrukture ili za ulaganje u drugu nefinancijsku imovinu, poput, recimo, izgradnje škole, sportskih dvorana ili nekog komunalnog objekta. Osim toga, taj je prihod moguće koristiti i za otplatu kredita kojim se ulagalo u drugu nefinancijsku imovinu.

Primjera radi, slično je i s prihodima od koncesija ili koncesijskih odobrenja. Grad s tim novcem može jedino pokrivati troškove za ulaganje u pomorsko dobro.

To je sve naznačeno u proračunu, a proračun za 2022. godinu izglasali su vladajući, samo nekih desetak dana prije ove burne sjednice, upravo uz podršku partnera iz platforme Možemo!.

Dakle, poznato je gdje bi prihod od prodaje gradskih nekretnina išao, i to maksimalno transparentno koliko je to moguće znati.

Projekcije i simulacije

Drugo, Zoričićeva izjava o financijskoj rupi u blagajni, ma koliko na prvu vjerodostojno zvučala, nije realna.

No svakako zvuči kataklizmično. Proračun u minusu! I to za tri milijuna kuna!

Jer, kako je Zoričić u tom trenutku uopće znao da će proračun za 2021. godinu biti u minusu, i to baš za točno taj iznos od tri milijuna kuna? Pa, nikako. To nije znala ni pročelnica za financije Vesna Sajić. Sve su to u tom trenutku projekcije i simulacije.

Naime, zakonska je obaveza jedinica lokalne samouprave do kraja svibnja, u proceduru raspravljanja, na vijeće staviti godišnji izvještaj o izvršenju proračuna. Tek tada će javnost znati kako je, u plusu ili minusu, završio proračun iz prethodne godine. Grad će, naravno, tu informaciju, znati malo ranije, ali u trenutku kada su na tu temu u Vijeću počele frcati iskre taj je podatak i njima bio poprilično nepoznat.

Treće, teško bi, ali zaista teško, gotovo nemoguće, prošlogodišnji proračun bio bogatiji za tih spornih tri milijuna kuna sve i da su ta zemljišta otišla na prodaju već dan nakon sjednice vijeća. Birokracija je, znamo, spora. Stoga da je nekim slučajem ta odluka 20. prosinca i prošla gradski parlament, potrebno je nekoliko dana da se naprave kupoprodajni ugovor i onda je potrebno još neko izvjesno vrijeme da kupac uplati novac. Na koncu bi taj prihod na Gradski račun sjeo u novoj godini, a to bi značilo da bi se i računao kao prihod u proračunu od 2022., a ne 2021. godine.

Miletićev "višak"

No, nakon te turbulentne sjednice vijeća javnost se, s pravom, zapitala još nešto: Kako je moguće da Zoričić nakon niti šest mjeseci na vlasti nariče da je gradska blagajna prazna, ako je bivši gradonačelnik Boris Miletić na primopredaji dužnosti, početkom lipnja, naglasio da ju ostavlja u plusu za nemalih 47 milijuna kuna?!

Pulski proračun bio je u minusu već u vrijeme Borisa Miletića

Miletićev "višak" ima vrlo jednostavno objašnjenje. U izbornoj godini, kakva je i bila 2021., odlukom Vlade, raspuštaju se gradska vijeća i od tog trenutka Grad ne donosi nikakve odluke koje iziskuju velike financijske izdatke.

Osim toga, iako se javne nabave raspisuju početkom godine, svi se najznačajniji rashodi vezani za komunalnu infrastrukturu odvijaju u drugom dijelu godine. Ali u drugom dijelu ove godine Miletić je već bio u Županiji, donosio je županijski proračun, a Zoričiću je ostalo da se bavi gradskim investicijama.

Ipak, nešto novca je ostalo. U proračun za 2022. godinu prebačen je višak od 13,3 milijuna kuna iz lanjske godine. Tim su više nejasne Zoričićeve riječi o prošlogodišnjoj blagajni u minusu za, ponovimo, točno tri milijuna kuna.

Na koncu, što će se dogoditi ako se zaista pokaže da je gradski proračun 2021. godinu završio u minusu za iznos od tri milijuna kuna?

Apsolutno ništa.

Pulski proračun već je bio u minusu i to za vrijeme Borisa Miletića, bez obzira na to što IDS-ov saborski zastupnik i gradski vijećnik Marin Lerotić tvrdi da tome nije tako. U zadnjih 15 godina, provjerili smo, gradski proračun je bio u minusu čak pet puta!


Nastavite čitati

Pula
 

U VALTURI UPOLA MANJE PUTNIKA NEGO PRIJE KRIZE Dok Zadar obara rekorde a Split prestiže Zagreb, Zračna luka Pula posluje s pola snage

Pula je u ljeto 2018. ponosno dočekala svog sedamstotisućitog putnika, no tada se sve okrenulo. Do prvog listopada ove godine, pulska zračna luka je imala 45.5 putnika manje nego do tog datuma predpandemijske 2019. U isto vrijeme Zadar se 'popravio' za čak 63 posto, dočekavši drugu godinu zaredom svog milijuntog putnika. Što će u četvrtak na sve ovo reći vijećnici županijske Skupštine? Umjesto poslovnog izvješća, iz Zračne luke im je poslana Power Point prezentacija bez ijednog financijskog podatka

Pula
 

ZAPUŠTENA LJEPOTICA: Zgrada bivšeg Admiraliteta na pulskoj rivi čeka neka bolja vremena za sanaciju, a za dobivanje EU fondova postoji jedan uvjet

Iz Istarske županije poručuju da se nakon otpadanja dijela kamenih ornamenata vijenca s pročelja zgrade, kao i dijelova vijenca na dvorišnoj strani zgrade, Istarska županija je početkom 2020. godine pismeno obavijestila tadašnje Ministarstvo državne imovine Republike Hrvatske te predložila zajedničko sufinanciranje hitne sanacije nužnih dijelova zgrade, tako da se dio sredstava u iznosu od 50 posto osigura iz državnog proračuna, što od strane Ministarstva nije prihvaćeno

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.