Politika i društvo

TRGOVAČKI SUD U PAZINU

Žig Glasa Istre novina na sudu: Odbijen umješač protiv Novog lista

Skraćeni stečajni postupak nad Glasom Istre novine bio je obustavljen u veljači ove godine. No, prije toga bio je dostavljen popis imovina i obaveza prema kojem je ta tvrtka imala 2,1 milijun eura dospjelih i nepodmirenih obveza, a s druge strane imovinu – umjetničke slike i potraživanja vrijedne 12.357 eura


 
3 min
HINA
FOTO: FaH

Skraćeni stečajni postupak nad Glasom Istre novine bio je obustavljen u veljači ove godine. No, prije toga bio je dostavljen popis imovina i obaveza prema kojem je ta tvrtka imala 2,1 milijun eura dospjelih i nepodmirenih obveza, a s druge strane imovinu – umjetničke slike i potraživanja vrijedne 12.357 eura

Trgovački sud u Pazinu odbio je člana društva Glasa Istre novina Vicu Mandarića da kao umješač u stečaju zastupa tvrdnju da je zaštićeni žig te tvrtke prenesen na Novi list bez naknade te da Novi list i JOJ Media house trebaju platiti punu vrijednost tvrtke od 4,86 milijuna eura

"Stečajni postupak se ne provodi između dvije strane sa suprotstavljenim interesima. Interes je vjerovnika da namire svoje tražbine te je zadatak i stečajnog upravitelja da unovči imovinu i prikupljenim sredstvima namiri vjerovnike. Stoga nije moguće pridružiti se u svojstvu umješača na strani dužnika", stoji u sudskom rješenju.

Glas Istre novine bio je izdavač dnevnog lista Glas Istre do srpnja 2023. kada je izdavanje preuzeo Novi list. Neposredno prije toga su Glas Istre novine prenijele svoj zaštićeni žig na Novi list temeljem ugovora o prijenosu vlasništva žiga. Navedeni žig i pravo na izdavanje novina predstavlja cjelokupnu vrijednosti društva, isticalo se u dopisu Vice Mandarića.

Dodao je da je u trenutku sklapanja ugovora o prijenosu žiga Novi list sa svojim tadašnjim većinskim dioničarem JOJ Media house imao većinski udio u tvrtki u iznosu od 89,05 posto. No, Mandarić je isticao i da je u vrijeme prijenosa žiga Ivica Božan bio istodobni član uprave Glasa Istre novina i predsjednik nadzornog odbora Novog lista "pa je očito postojao sukob interesa".

"Ivica Božan bio je dužan zatražiti suglasnost skupštine Glasa Istre Novine d.o.o. za donošenje odluke o sklapanju Ugovora o prijenosu žiga. Budući da navedena suglasnost nije bila zatražena, navedeni Ugovor o prijenosu je nevažeći i ništetan'', ističe se u dopisu.

Dugovi preko dva milijuna, imovina tek nešto više od 12.000 eura 

Stoga, dodaje Mandarić, postoji dužnost vladajućeg društva Novog lista i JOJ Media Housa da podmire "štetu koju je pretrpio Glas Istre novine" te da se u stečajnom postupku vjerovnici mogu naplatiti na način da se osigura plaćanje pune vrijednosti "goodwilla" i žiga. Odnosno sve ono što je preneseno ugovorno i faktično na društvo Novi list.

Mandarić se pritom poziva na nalaz sudske vještakinje prema kojem je vrijednost poduzeća 4,86 milijuna eura.

Skraćeni stečajni postupak nad Glasom Istre novine bio je obustavljen u veljači ove godine. No, prije toga bio je dostavljen popis imovina i obaveza prema kojem je ta tvrtka imala 2,1 milijun eura dospjelih i nepodmirenih obveza, a s druge strane imovinu – umjetničke slike i potraživanja vrijedne 12.357 eura.

Glas Istre novine tvrtka je osnovana u rujnu 2000. sa 2.787 eura (21.000 kuna) temeljnog kapitala, sjedište joj je u Japodskoj ulici u Puli, a kao zastupnik je naveden Ivica Božan. Osnivači tvrtke kojoj su predmet poslovanja izdavačka i tiskarska djelatnost i promidžba su Novi list, JOJ Media house a.s. i Vice Mandarić.


Nastavite čitati

Pula
 

KULTURNI DOGAĐAJ GODINE Najutjecajnija figura suvremenog plesa Meg Stuart dolazi u Pulu!

Meg Stuart osvojila je Zlatnog lava za životno djelo na Biennale di Venezia * Meg Stuart obilježila je svjetsku plesnu scenu. Prije 30 godina osnovala je svoju kompaniju 'Damaged Goods', koja je postala poznata po svojim inovativnim i provokativnim izvedbama * "Stuartina sposobnost da kroz dinamične i emotivne izvedbe prenese složene ljudske emocije i stanja, duboko me je inspirirala", kaže nam Matija Ferlin

Pula
 

Poslovni kvadrati. U zakup se nude tri prostora na Verudi

U Puli su daju tri prostora, sva tri na Verudi, a u ponudi je 50 četvornih metara u prizemlju Negrijeve 37, po početnoj cijeni od 796,34 eura. Ponovno se nudi 80 kvadrata na adresi Kamenjak 3, za koje je početna zakupnina 955,68 eura. Treći prostor nalazi se u Banovčevoj 8, a riječ je o deset kvadrata u prizemlju zgrade za kojih se traži početnih 159,27 eura mjesečno

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.