Politika i društvo

zbrajanje lipanjskih rezultata

Značajan pad turističkih noćenja na razini cijele Istre. Pula je i dalje u skromnom plusu

Nema velike drame, iz navedenih podataka možemo vidjeti da se vraća trend kraćeg zadržavanja gostiju odnosno trend je posjetiti više destinacija na odmoru. Unatoč lošem vremenu zadnjih mjeseci, pomaku praznika u svibnju i nogometnom prvenstvu Pula je i dalje u plusu naspram prethodne godine, veli direktorica TZ Pula Sanja Cinkopan Korotaj


 
3 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Nema velike drame, iz navedenih podataka možemo vidjeti da se vraća trend kraćeg zadržavanja gostiju odnosno trend je posjetiti više destinacija na odmoru. Unatoč lošem vremenu zadnjih mjeseci, pomaku praznika u svibnju i nogometnom prvenstvu Pula je i dalje u plusu naspram prethodne godine, veli direktorica TZ Pula Sanja Cinkopan Korotaj

Turističke brojke za Istru trenutno nisu sjajne. Kako prenosi Istramet, prema podacima sustava eVisitor, ovogodišnji lipanj zabilježio je pad turističkih brojki u gotovo cijeloj Istri.

Ukupni broj noćenja smanjen je za 12 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, sa 4.766.545 noćenja u lipnju 2023. na 4.191.054 noćenja u lipnju ove godine.

Nijemaci podbacili?

Turisti iz Njemačke, koji tradicionalno čine značajan udio posjetitelja Istre, ostvarili su čak 33 posto manje noćenja u odnosu na lipanj 2023. godine. Njemački turisti također bilježe 20 posto manje dolazaka.

Ovo se, dakako, može (o)lako objasniti europskim nogometnim prvenstvom koje se odigrava u ovoj zemlji, no još je jedan razlog za to.

Kako nam pokašnjava direktorica pulskog TZ Pula Sanja Cinkopan Korotaj dolazak Nijemaca jako se povećao neposredno nakon epidemije korone i bilo je iluzorno očekivati da će oni i dalje stalno rasti.

- Sada se oni, što je logično, raspodjeljuju i po drugim odredištima. No ukoliko pogledamo brojke od 2019., prije epidemije, i sada Istra je što se tiče dolazaka iz Njemačke i dalje u plusu, veli nam Cinkopan Korotaj.

Situacija u Istri raznolika je kada su brojke u pitanju. Prema podacima koje je jučer ujutro objavila Turistička zajednica Istarske županije, a temelje se na sustavu eVisitor, većina turističkih zajednica jest u minusu, i što se tiče broja dolazaka i što se tiče noćenja.

Nešto je povoljnija situacija ukoliko se gledaju dolasci i noćenja u prvih šest mjeseci kumulativno. U 2024. Istra tako na razini svih zajednica bilježi 1.804.566 dolazaka, u usporedbi sa 1.754.570 prošle godine.

Pretvorimo li to u noćenja brojevi su slijedeći: u prvih šest mjeseci Istra je ove godine ostvarila 8.384.765 noćenja, a lani 8.480.347 noćenja. Dakle, ponovo blagi minus.

U Puli se u lipnju bilježi manjak od šest posto u dolascima i deset u noćenjima. Ove je godine u lipnju u najvećem istarskom gradu boravilo 64.566 turista, a lani 68.440. Lani je u lipnju u Puli ostvareno 292, a ove godine 262 tisuće noćenja.

Jedino je Ližnjan ovog lipnja bio u plusu - imao je čak 30 posto više noćenja. To može zahvaliti novom hotelu. Lani su tako Ližnjanci u lipnju imali 42.337 noćenja, dok ih je ove godine ostvareno 55.231.

Iako je prema podacima Županije TZ Pula u lipnju u minusu, direktorica veli kako je ova 'rupa' bila očekivana budući da su 'Duhovi' lani bili u lipnju, a ove godine su padali u svibnju mjesecu.

- Nema velike drame, iz navedenih podataka možemo vidjeti da se vraća trend kraćeg zadržavanja gostiju odnosno trend je posjetiti više destinacija na odmoru. Unatoč lošem vremenu zadnjih mjeseci, pomaku praznika u svibnju i nogometnom prvenstvu Pula je i dalje u plusu naspram prethodne godine, zaključuje.

Pogledamo li statistiku, u prvih 6 mjeseci 2024. godine Pulu je posjetilo 163.490 gostiju što je povećanje od 7 posto u odnosu na prošlu godinu, a ti su gosti ostvarili ukupno 602.325 noćenja što je povećanje od 1 posto.

Pula je u plusu, od jedan posto, i kada se gleda prvi tjedan mjeseca srpnja, navodi Cinkopan Korotaj .

Na dan 6. spnja u Puli je tako boravilo 4.542 turista (od čega 183 domaća).

U Puli najveći porast imaju hosteli

- Najbrojniji su bili gosti iz Njemačke, a zatim slijede domaći gosti te državljani Austrije, Poljske, Slovenije i Italije. 

Najviše noćenja ostvareno je u privatnom smještaju ukupno 204.047 noćenja što je jedan posto manje od prošle godine.

Zatim slijede noćenja u hotelima, ukupno 121.339 noćenja što je 2 posto više od prošle godine za isti period te kampovima, ukupno 88.912 noćenja, što je 2 posto manje. Noćenja u turističkim naseljima veća su za 6 posto, a u apartmanima poduzeća 10 posto, navode iz pulskog TZ-a.

Najveći porast noćenja, ako izuzmemo nekomercijalni smještaj, ostvaren je u hostelima, ukupno 13.600 noćenja što je 26 posto više nego lani.


Nastavite čitati

Pula
 

U tijeku pripreme za dogradnju Osnovne škole Šijana

U sklopu pripremnih radnji uklonit će se dio postojećih stabala te će se izvršiti zamjenska sadnja u znatno većem obimu. Sada će ukloniti 23 bora, dva cedra i jedan čempres, a zasadit će se više od 300 stabala, grmolikih vrsta lovora, pitospore i lavande

Pula
 

Crvenokljune čigre nakon godina ljudskog uznemiravanja uspješno obavile gniježđenje na blokovima pokraj Muzila. Uskoro kreću prema Africi

Prstenovanje se obavlja kako bismo mogli pratiti koloniju crvenokljunih čigri s područja Pule, koja svojom brojkom značajno pridonosi cijeloj populaciji ove vrste u Hrvatskoj, te je iznimno važna. I ono najbitnije, ove godine ptice nisu uznemiravane od ljudi, što je veliki napredak, poručila je dr. sc. Jelena Kralj, upraviteljice Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.