republika - dugi
Politika i društvo

aktualni sat pulskog gradskog vijeća (2)

Zoričić: Nogomet na Valkanama do kraja godine!

Bio sam tužan kad sam vidio pripremljen šou na prezentaciji proširenja igrališta na Valkanama u ožujku i vidio da se koriste mala djeca u političke svrhe te da se plasiraju neistinite informacije pa tako postajemo Grad slučaj“, kazao je vijećnik SDP-a Drago Marić * Vijećnika IDS-a Marina Lerotić zanimalo je otkud će se financirati svi najavljeni projekti, a za primjer je uzeo milijunski projekt gradnje sportsko-rekreacijskog kampa na Marsovom polju


 
4 min
Chiara Bilić Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Bio sam tužan kad sam vidio pripremljen šou na prezentaciji proširenja igrališta na Valkanama u ožujku i vidio da se koriste mala djeca u političke svrhe te da se plasiraju neistinite informacije pa tako postajemo Grad slučaj“, kazao je vijećnik SDP-a Drago Marić * Vijećnika IDS-a Marina Lerotić zanimalo je otkud će se financirati svi najavljeni projekti, a za primjer je uzeo milijunski projekt gradnje sportsko-rekreacijskog kampa na Marsovom polju

Vijećnica Ana Fonović (Možemo) pitala je zašto su s aplikacije itransparentnost uklonjeni podaci o isplatama i uplatama sve do 1. siječnja 2022. godine.

- Zašto se ne pokažu svi podaci? Pazinska gradonačelnica objavila je podatke od 2009. do danas i na taj način omogućila uvid na period duži od deset godina. Javnost stječe dojam skrivanja podataka. Tako se mjesecima provlači pitanje putovanja delegacije u Istanbul. Nadamo da to nije dogovor s prethodnom vlasti“.

- Kratko i jasno, nema nikakvih tajni. Sve treba objaviti!, poručio je Zoričić te dodao:

- Sve treba objaviti, nema tajnih dogovora. Ne brinite, sve je transparentno. Za sve one koji sumnjate u moju transparentnost, dogovora nema rekao je gradonačelnik.

Pročelnica za financije Vesna Sajić rekala je da su od 1. siječnja 2022. godine objavljeni svi podaci na webu.

- Tamo se mogu vidjeti svi podaci vezano uz isplate iz proračuna. Ništa se ne skriva, svi podaci su javni. Registar ugovora je objavljen na webu i tamo su dostupni svi podaci, rekla je Sajić.

Marić: Djeca se koriste u političke svrhe

- Bio sam tužan kad sam vidio pripremljen šou na prezentaciji proširenja igrališta na Valkanama u ožujku i vidio da se koriste mala djeca u političke svrhe te da se plasiraju neistinite informacije pa tako postajemo Grad slučaj“, kazao je vijećnik SDP-a Drago Marić, nakon čega je gradonačelnika Zoričića upitao kada počinje nadogradnja igrališta na Valkanama i što će poduzeti oko neodržavanja šuma u gradu Puli, a koje su jako prljave.

Odgovarajući na upit vijećnika Marića gradonačelnik je rekao:

- Pula nije i neće biti grad slučaj! Nogomet na Valkanama će biti do kraja godine!, poručio je Zoričić.

Vijećnik NLFZ Ivan Žagar podsjetio je da je Srednja škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, popularno zvana Lipa, 2018. godine od nadležnog ministarstva uvrštena u popis regionalnih centara kompetentnosti te dobila ukupno 40 milijuna kuna za izgradnju centra na Stoji.

Ivan Žagar

- Danas je četiri godine nakon toga. Gdje je zapeo taj projekt? Pitam jer je zemljište na Stoji u 80-postotnom vlasništvu Grada Pule“, upitao je Žagar, na što mu je Zoričić odgovorio da taj projekt vodi Istarska županija te da će upitati župana Miletića zašto projekt stoji.

- S obzirom da su se smanjila sredstva za sport, a vi ste osnovali Fond za sport, koliko je novaca u fondu?“, pitao je vijećnik IDS-a Marin Lerotić. Zanimalo ga je i otkud će se financirati svi najavljeni projekti, a za primjer je uzeo milijunski projekt gradnje sportsko-rekreacijskog kampa na Marsovom polju.

Marin Lerotić

NK Istra željela je uložiti 6 milijuna eura u gradnju kampa, rekao je vijećnik Lerotić dodajući;

- Činjenica je da su otišli negdje drugdje. Slušamo da će investicije biti financirane iz europskih fondova, čisto sumnjamo da ćemo to uspjeti, kazao je Lerotić pa mu je Zoričić odgovorio da očekuje i od njega i od kolegice Radolović da će u Saboru lobirati za važne projekte za Pulu.

Tko je pozicija, a tko opozicija?

U jednom trenutku vijećnicima nije više bilo jasno tko je na redu za pitanja (budući da se izmjenjuju pozicija i opozicija) i tko je zapravo tko, pa je HDZ-ovac Sean Soldatić predsjednici Gradskog vijeća Dušici Radojčić poručio:

Sean Soldatić

- Prekšili ste poslovnik. Gradonačelnik je biran neposrednim izborima na zasebnoj listi, vijećnici su neposredno birani. Tu više nema opozicije i pozicije nakon što je prestala vaša neuspješna koalicija. U nepovoljni položaj stavljate ostale vijećnike, kazao je Soldatić, dok je Sanja Radolović predložila da se usvoji praksa sa Županijske skupštine da predsjednici Klubova vijećnika prilaze predsjednici Gradskog vijeća i dogovore kojim će redoslijedom postavljati pitanja. Tako je praksa i drugdje, konstatirala je.

Na to je pak reagirao vijećnik Rašula upitavši se - a što s onima koji nemaju svoj Klub?

Inače, ova je sjednica vjerojatno zabilježila i rekordan broj javljanja za povredu poslovnika.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Pulska umirovljenica: "Rekla sam dosta! Nema pravo pucati na mene, sve sam snimila. Pod cijenu života branit ću pravo da sjednem na zidić i pomazim Vegu"

Najprije je vikao na mene, da mu skupljam štakore, da nemam što tu sjediti. Onda je po cijeloj dužini zida pobacao zemlju kako ne bih mogla sjediti, zatim me počeo tjerati prskajući me vodom. To sam prijavila policiji, no nakon toga napadi su bili sve žešći, ispričala nam je Puljanka * Policijski službenici u 2023. i 2024. godini u tri su navrata postupali po dojavama u Nazorovoj ulici poradi nesuglasica između građana koje su nastale u svezi hranjenja mačaka

Pula
 

Rozalija Javoran, dobitnica Grba Grada Pule: "Bilo je otpora pojedinaca, no gotovo svi zahtjevi roditelja djece s teškoćama su usvojeni"

Nije bilo lako, održala sam brojne prezentacije rada, sastanke na kojima su bili predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Istarskih domova zdravlja, Centra za socijalnu skrb, Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat iz Rovinja. Iako je bilo otpora nitko nije mogao ostati imun na činjenice, na brojne probleme koje s kojima se susreću roditelji djece s teškoćama, na njihove vapaje i u roku od godinu dana većina je zahtjeva, koje smo u radu zajednički postavili kao ciljeve, doista i riješena, veli Javoran

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.