Politika i društvo

Pregovori Grada Pule i vrtića oko plaća

Zoričić: Plaće za odgojitelje trebale bi se osigurati u državnom proračunu, a jedinice lokalne samouprave ulagati u dostupnost i sigurnost vrtića

Još sredinom veljače imenovani su članovi pregovaračkih timova za pregovaranje o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Pula. Do sada su održana četiri sastanka te se očekuje da će pregovori biti dovršeni do kraja ožujka


 
2 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ilustracija/Pixabay

Još sredinom veljače imenovani su članovi pregovaračkih timova za pregovaranje o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Pula. Do sada su održana četiri sastanka te se očekuje da će pregovori biti dovršeni do kraja ožujka

Gradu Puli postavili smo pitanje kako napreduju pregovori s predškolskim ustanovama oko plaća djelatnika, a nakon navoda Jadranskog sindikata da je "na stolu" povećanje za tri posto od 1. srpnja te još tri od 1. prosinca.

Iz šturog odgovora - u kojem nisu precizirali što se vrtićima nudi - doznajemo da su još sredinom veljače imenovani članovi pregovaračkih timova za pregovaranje o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Pula.

Održana četiri sastanka

- Do sada su održana četiri sastanka te se očekuje da će pregovori biti dovršeni do kraja ožujka. Po završetku pregovora izvijestit ćemo javnost o postignutom dogovoru, navode.

Na prozivke Jadranskog sindikata, odnosno njihova čelnika Borisa Cerovca, da ih nisu uključili u pregovore - te je za "suprotnom stranom stola" samo Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, iako su i oni reprezentativni u jednom od vrtića, iz Grada poručuju da ovaj sindikat "nije pokrenuo pregovore sukladno Zakonu o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata".

Napominju da je pulski gradonačelnik podržao inicijativu po kojoj bi država snosila trošak ekonomske cijene vrtića svakom djetetu u Hrvatskoj.

Inicijativa 160 gradonačelnika i načelnika

- Prijedlog koji je podržalo još 160 gradonačelnika i načelnika u Republici Hrvatskoj odnosi se na promjenu financiranja i upravljanja ranim i predškolskim odgojem i obrazovanjem kako bi se rasteretile jedinice lokalne samouprave, odnosno da država osigura plaće za odgojitelje u državnom proračunu, a da jedinice lokalne samouprave ulažu u dostupnost i sigurnost vrtića.

Grad Pula je u 2022. godini za predškolski odgoj u proračunu osigurao gotovo 42 milijun kuna. Navedenim sredstvima osiguravaju se plaće, režije, održavanje objekata i ostali troškovi poslovanja kao i subvencioniranje predškolskih ustanova drugih osnivača.

- Odredbe Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju propisuju da je osnivač dječjeg vrtića dužan osigurati novac za osnivanje i rad dječjeg vrtića, iz čega proizlazi da se bez izmjene zakonskih odredbi ne može izmijeniti način financiranja predškolskih ustanova, zaključuju u svom odgovoru iz Grada Pule.


Nastavite čitati

Pula
 

Kolbasova "Naša djeca" iznimno dirljivo ostvarenje - Ankovićev stil u "Proslavi" vrlo izravan i brutalan

Može se reći da je Anković svojim redateljskim pristupom doista uspio u filmski medij prenijeti svu onu izlagačku škrtost i reduciranost u prikazu jednog iznimno okrutnog svijeta, što je glavno obilježje Karakaševe proze. Pritom filmska “Proslava” jako dobro komunicira s gledateljem na dvije razine * Dokumentarni film "Naša djeca" ne govori samo o nekim važnim propustima o životu, tjerajući gledatelje da ujedno preispituju sebe i svoje životne poteze, nego je prožeto i sveobuhvatnijim osjećajima prolaznosti i melankolije

Pula
 

U ROCK GALERIJI Večeras promocija 5. izdanja "Ex yu rock enciklopedije" renomiranog kritičara Petra Janjatovića

Prva enciklopedija izašla je 1998. godine, a ovo izdanje, u odnosu na prethodno, sadrži oko 30 novih enciklopedijskih jedinica. Knjiga ima 448 stranica, ilustrirana je crno-bijelim fotografijama, ali novost u ovom izdanju je i sekcija s fotografijama u boji. "Ex Yu rock enciklopedija" Petra Janjatovića predstavlja temelj profesionalnog pristupa jednom od najbogatijih vidova masovne kulture na ovim prostorima tijekom proteklih 60 godina

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.