republika - dugi
Politika i društvo

Pregovori Grada Pule i vrtića oko plaća

Zoričić: Plaće za odgojitelje trebale bi se osigurati u državnom proračunu, a jedinice lokalne samouprave ulagati u dostupnost i sigurnost vrtića

Još sredinom veljače imenovani su članovi pregovaračkih timova za pregovaranje o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Pula. Do sada su održana četiri sastanka te se očekuje da će pregovori biti dovršeni do kraja ožujka


 
2 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ilustracija/Pixabay

Još sredinom veljače imenovani su članovi pregovaračkih timova za pregovaranje o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Pula. Do sada su održana četiri sastanka te se očekuje da će pregovori biti dovršeni do kraja ožujka

Gradu Puli postavili smo pitanje kako napreduju pregovori s predškolskim ustanovama oko plaća djelatnika, a nakon navoda Jadranskog sindikata da je "na stolu" povećanje za tri posto od 1. srpnja te još tri od 1. prosinca.

Iz šturog odgovora - u kojem nisu precizirali što se vrtićima nudi - doznajemo da su još sredinom veljače imenovani članovi pregovaračkih timova za pregovaranje o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Pula.

Održana četiri sastanka

- Do sada su održana četiri sastanka te se očekuje da će pregovori biti dovršeni do kraja ožujka. Po završetku pregovora izvijestit ćemo javnost o postignutom dogovoru, navode.

Na prozivke Jadranskog sindikata, odnosno njihova čelnika Borisa Cerovca, da ih nisu uključili u pregovore - te je za "suprotnom stranom stola" samo Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, iako su i oni reprezentativni u jednom od vrtića, iz Grada poručuju da ovaj sindikat "nije pokrenuo pregovore sukladno Zakonu o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata".

Napominju da je pulski gradonačelnik podržao inicijativu po kojoj bi država snosila trošak ekonomske cijene vrtića svakom djetetu u Hrvatskoj.

Inicijativa 160 gradonačelnika i načelnika

- Prijedlog koji je podržalo još 160 gradonačelnika i načelnika u Republici Hrvatskoj odnosi se na promjenu financiranja i upravljanja ranim i predškolskim odgojem i obrazovanjem kako bi se rasteretile jedinice lokalne samouprave, odnosno da država osigura plaće za odgojitelje u državnom proračunu, a da jedinice lokalne samouprave ulažu u dostupnost i sigurnost vrtića.

Grad Pula je u 2022. godini za predškolski odgoj u proračunu osigurao gotovo 42 milijun kuna. Navedenim sredstvima osiguravaju se plaće, režije, održavanje objekata i ostali troškovi poslovanja kao i subvencioniranje predškolskih ustanova drugih osnivača.

- Odredbe Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju propisuju da je osnivač dječjeg vrtića dužan osigurati novac za osnivanje i rad dječjeg vrtića, iz čega proizlazi da se bez izmjene zakonskih odredbi ne može izmijeniti način financiranja predškolskih ustanova, zaključuju u svom odgovoru iz Grada Pule.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA Vozio motocikl s preinakama pa dobio novčanu kaznu

Obavljenim izvanrednim pregledom na motociklu je utvrđeno sedam većih nedostataka (u vidu zamijenjenog auspuha, bez ugrađenih retrovizora, registracijska pločica pričvršćena na neodgovarajućoj poziciji, preinake na karoseriji, blatobranu, uređaju za kočenje i dr.) koji predstavljaju opasnost u prometu. Zbog počinjenog prekršaja Iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 260 eura

Pula
 

Zbog gradnje prilaznog puta najavljena sječa dva stabla ladonje u Mutilskoj ulici. Teodora Beletić: U sukobu javnog i privatnog može i mora postojati kompromis

Da se ladonje namjeravaju posjeći te da za taj pothvat posjeduju dozvolu, potvrdili su nam iz tvrtke "Gradimo marljivo", investitora prilaznog puta i zgrade s 80 stanova. "Točno je, dozvole za rušenje imamo, kao i ostalu potrebnu dokumentaciju. Čekali smo ih tri godine", kazali su nam iz te tvrtke. Na pitanje jesu li razmišljali o alternativnom prilazu, kažu da su jesu, no da učinjeni elaborati ne idu tome u prilog.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.