Politika i društvo

PRENAMJENA ULJANIKA?

Zoričić zagovara otvaranje brodogradilišta građanima. BORIS CEROVAC: 'Neozbiljno je govoriti o šetnicama. Žele ugasiti jedino društvo koje se bavi industrijom'

"Ne slažemo se s prenamjenom na lokaciji Uljanika, no ponavljam, Vlada to mora glasno i jasno reći jer ovo postaje mrcvarenje", smatra SDP-ova saborska zastupnica i gradska vijećnica Sanja Radolović. "Siguran sam da u Puli ima velik broj kvalitetnog i stručnog kadra i radnika koji mogu proizvoditi brodove i udahnuti novi život pulskoj brodogradnji. Najbolji primjer je upravo Tehnomont brodogradilište na koje možemo biti ponosni" dodaje saborski zastupnik i nezavisni gradski vijećnik Marin Lerotić


 
5 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

"Ne slažemo se s prenamjenom na lokaciji Uljanika, no ponavljam, Vlada to mora glasno i jasno reći jer ovo postaje mrcvarenje", smatra SDP-ova saborska zastupnica i gradska vijećnica Sanja Radolović. "Siguran sam da u Puli ima velik broj kvalitetnog i stručnog kadra i radnika koji mogu proizvoditi brodove i udahnuti novi život pulskoj brodogradnji. Najbolji primjer je upravo Tehnomont brodogradilište na koje možemo biti ponosni" dodaje saborski zastupnik i nezavisni gradski vijećnik Marin Lerotić

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić za Nacional je nedavno izjavio da ne bi imao ništa protiv da se oslobodi vrlo vrijedan prostor Uljanika od kojeg bi u budućnosti i Pula imala koristi, a da dio bude mala brodogradnja. Dakle, Zoričić na području brodogradilišta vidi prostor za građane, ali ne odbacuje da dio  Uljanikovog kompleksa ostane rezerviran za brodogradnju.

Šetnica, pakiralište, okupljalište...

Što konkretno misli i koliko su njegove žele realne i temeljene na prostorno-planskim podlogama, zatražili smo dodatno pojašnjenje od gradonačelnika.

- Kada sam govorio o prenamjeni mislio sam da se prostor otvori građanima i gradu, da imamo pristup za šetnju, parkiralište, vožnje biciklom, okupljalište mladih i druženje. Jedan dio da bude za brodogradnju, ali taj dio grada je toliki da bismo mogli imati sve navedeno, kaže Zoričić. Da bi gradonačelnikove želje postale realnost, nužna je i promjena prostorno-planske dokumentacije budući da je to preduvjet za realizaciju onog što bi, prema izjavi Zoričića, trebalo biti na prostoru brodogradilišta.

Filip Zoričić

- Potencijalna prostorno planska prenamjena prostora brodogradilišne luke iznimno je kompleksne naravi te je o njoj moguće promišljati u nekim budućim izmjenama prostornih planova uz uključivanje svih relevantnih sudionika, kaže gradonačelnik Pule.

Njegov prethodnik, a danas župan Boris Miletić prije pet godina je izjavio kako "ni Grad Pula niti Istarska županija neće nikada mijenjati Prostorni plan obuhvata Uljanika koji bi na bilo koji način naštetio Uljaniku kao brodogradilištu i radnicima brodogradilišta".

"Za područje brodogradilišta Uljanik u svim relevantnim planovima određena namjena luke posebne namjene, je brodogradilišna luka i osim jednog manjeg dijela gdje postoji medicinska i zubarska praksa, nema nikakve druge aktivnosti koja bi se tamo mogla odvijati, a da nije vezana za brodogradnju", kazao je Boris Miletić 2018. godine.  

Ostaje li i danas kod ove svoje izjave, pitali smo aktualnog župana, a njegovo pojašnjenje oko potencijalne prenamjene objaviti ćemo kada odgovori.

U međuvremenu, voditelj pulskog ureda Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske Boris Cerovac ogorčen je na paušalne izjave pojedinih političara, koji, kako kaže, bez ikakvih provjera i konkretnih pokazatelja, zazivaju model prenamjene.

Tko će to platiti - Grad Pula, Županija, država?

- Gradonačelnik Zoričić mi je na dva sastanka rekao da na području Uljanika želi napraviti parkiralište. To što pojedini političari žele na toj lokaciji ugasiti brodogradnju i napraviti šetnicu ili parkiralište, je krajnje neozbiljno i bez ikakvih procjena koliko bi to uopće koštalo i kako je to izvedivo. Ok, ako netko to želi, i ako se na to toliko poziva, pogotovo gradonačelnik Pule, neka se konačno kaže što će se napraviti. Konkretno, tko će napraviti prenamjenu svih tih zgrada unutar zidina koje je gradila Austrougarska i koje su neprocjenjiva kulturna baština? Političari trebaju biti svjesni da prenamjena iziskuje ogroman novac i jako je neozbiljno u medijima plasirati različite želje koje su skupe i neizvedive. Na kraju krajeva, sve unutar zidina je pomorsko dobro, a Uljanik na to pomorsko dobro plaća godišnje oko četiri milijuna kuna koncesiju. Tko će to platiti, Grad Pula, Županija, država?, pita se Cerovac.

Boris Cerovac

Naglašava "da svatko tko planira ući u tu priču oko prenamjene, treba imati milijarde, a i da to toga dođe, građanima sigurno ne bi dozvolio da se tamo šeću".

- Javnost konačno mora znati što to lokalni političari žele, i neka se više izjasne imaju li nekakav model troškova prenamjene, koliko bi to trajalo. Krajnje su neozbiljne teze da se govori o šetnicima. Žele ugasiti jedino društvo koje se bavi industrijom, kazao je Cerovac, dodajući da je žalosno što je sve pretvoreno u turizam i trgovinu.

SDP-ova saborska zastupnica i gradska vijećnica Sanja Radolović smatra da ako Vlada Andreja Plenkovića na području brodogradnje želi turizam, to mora jasno i glasno reći.

- Ovakvo odugovlačenje nema nikakvog smisla. Ponašaju se na način da će se Uljanik koji se proteže na 660 tisuća kvadratnih metara kopnenog i morskog područja, praktički dati u bescjenje. Ne slažemo se s prenamjenom na lokaciji Uljanika, no ponavljam, Vlada to mora glasno i jasno reći jer ovo postaje mrcvarenje. Smatram da brodogradnju treba zadržati uz mogućnost određene modifikacije. Taj vrijedan prostor ne treba dati turizmu, tim više jer Puli ionako fali proizvodne djelatnosti te lokacija Uljanika i dalje treba biti namijenjena proizvodnji. Imamo situaciju da će se u neposrednoj blizini na Vallelungi u Inovacijski centar ulupati milijuni eura iako su tamo neriješeni imovinsko-pravni odnosi, a koji se neće riješiti ni narednih 50 godina, kaže Sanja Radolović.

Sanja Radolović

Nezavisni saborski zastupnik i gradski vijećnik Marin Lerotić ističe da Puli, Istri i Hrvatskoj trebaju industrija i diverzifikacija gospodarstva.

- Siguran sam da u Puli ima velik broj kvalitetnog i stručnog kadra i radnika koji mogu proizvoditi brodove i udahnuti novi život pulskoj brodogradnji. Najbolji primjer je upravo Tehnomont brodogradilište na koje možemo biti ponosni, kaže Lerotić.

Na pitanje treba li ići u izmjene prostornih planova kako bi se na tom području uveo i spomenuti društveni sadržaj kojeg spominje gradonačelnik, odgovara da izmjene koje će omogućiti društveni sadržaj, treba planirati u ovisnosti s industrijom koja će se tamo odvijati, odnosno koliki prostor društvenog sadržaja omogučiti na tom području i s kojom namjenom.

- Nemojmo zaboraviti Muzil koji također trebamo staviti u društvenu namjenu i otvoriti ga građanima te i ovim putem pozivam državu da se otvori pitanje Muzila, kaže Lerotić.

Dodaje da na području brodogradilišta ima prostora i za društvenu namjenu.

Marin Lerotić

- Međutim, u kojem razmjeru, u ovom trenutku mi je teško reći s obzirom na nedostatak informacija. Ponavljam, nama treba industrija koja generira nova zapošljavanja, stabilan ekonomski odnosno gospodarski rast i diverzifikaciju gospodarstva. Pula ima i uvijek će imati prostora za društvenu namjenu i to je također ključan segment koji ne smijemo zanemariti, kaže.

Po njegovim riječima država mora jasno reći što želi s brodogradnjom na području Republike Hrvatske pa tako i s Uljanikom.

- Smatram da trenutni odnos države prema pulskom brodogradilištu nije dobar. Grad Pula mora imati važnu ulogu u donošenju odluka koje se tiču prostora na kojem djeluje Uljanik i tu je trenutna odgovornost gradonačelnika Zoričića da zastupa interese građana Pule, zaključio je Marin Lerotić.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.