Politika i društvo

Hrvatska rekorderka po tužbama protiv novinara

Zovko: Teror tužbama protiv novinara se nastavlja, HND spreman organizirati prosvjed

"Nedavno smo predstavili novi broj tužbi protiv novinara i medija u ukupnom iznosu od 77,4 milijuna kuna i po tome smo neslavni rekorderi u Europi. Stvari se ne mijenjaju, a u sudskom zlostavljanju putem tužbi protiv novinara i medija osim političara, onih na vlasti i u opoziciji, sudjeluju i suci", upozorio je Zovko na konferenciji za novinare


 
1 min
HINA

"Nedavno smo predstavili novi broj tužbi protiv novinara i medija u ukupnom iznosu od 77,4 milijuna kuna i po tome smo neslavni rekorderi u Europi. Stvari se ne mijenjaju, a u sudskom zlostavljanju putem tužbi protiv novinara i medija osim političara, onih na vlasti i u opoziciji, sudjeluju i suci", upozorio je Zovko na konferenciji za novinare

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko u srijedu je upozorio da se teror SLAPP tužbama protiv novinara i medija u Hrvatskoj nesmetano nastavlja kao jedan od oblika zastrašivanja i financijskog uništenja, a ako se ništa ne promijeni HND će organizirati prosvjed.

"Nedavno smo predstavili novi broj tužbi protiv novinara i medija u ukupnom iznosu od 77,4 milijuna kuna i po tome smo neslavni rekorderi u Europi. Stvari se ne mijenjaju, a u sudskom zlostavljanju putem tužbi protiv novinara i medija osim političara, onih na vlasti i u opoziciji, sudjeluju i suci", upozorio je Zovko na konferenciji za novinare.

Poručio je kako HND očekuje ozbiljnu reakciju nadležnih na taj "pravosudni teror", a ako se ništa ne promijeni u HND-u su spremni ponovno organizirati veliki prosvjed.

"HND se neće libiti da pozove svoje članstvo i svekoliku javnost da vide što se događa u maloj zemlji za velike tužbe, u kojoj se 'ubijaju' glasnici koji donose vijesti i informacije našim građanima i građankama. Financijski se 'ubijaju' oni koji među rijetkima u ovoj državi rade svoj posao", istaknuo je Zovko.

Kaže kako u tzv. kuću slavnih kad su u pitanju tužbe ulazi predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban, koji je svojedobno izjavio kako neće tužiti Zdravka Mamića zbog njegovih izjava o sebi.

Zato je Vrban podigao pet tužbi protiv portala Telegram.hr a svaka tužba iznosi 150.000 kuna. Portal je tužio zbog pet istraživačkih tekstova Drage Hedla. Tužio je i glavnu urednicu Telegrama.hr Jelenu Valentić tražeći od nje još 150.000 kuna, a kazneno je tužio i Hedla. Suđenje će se održati u Zagrebu te će ga HND itekako pomno pratiti, kazao je Zovko.

Druga osoba koja može ući u "kuću slavnih" je bivša zastupnica SDP-a a sada Socijaldemokrata Romana Nikolić koja je tužila medije jer su objavili da je bila osuđena za prijetnju smrću, što se zbog zakonske odredbe o rehabilitaciji ne bi smjelo spominjati. Zovko smatra da se takva nakaradna odredba mora ukinuti jer za svakoga tko pretendira biti na javnoj dužnosti javnost mora znati što je radio u prošlosti. 

Nikolić je tužila dnevnik 24 sata od kojih je tražila 75.000 a dobila 15.000 kuna. Nepravomoćno je dobila tužbu protiv izdavača Hanza Media u iznosu od 40.000 kuna te pravooćno protiv novinara Gorana Gazdeka u visini od 10.000. Nikolić je tužila i Glas Slavonije koji se s njom nagodio, a u tijeku je spor protiv Telegrama.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.