Politika i društvo

Hrvatska rekorderka po tužbama protiv novinara

Zovko: Teror tužbama protiv novinara se nastavlja, HND spreman organizirati prosvjed

"Nedavno smo predstavili novi broj tužbi protiv novinara i medija u ukupnom iznosu od 77,4 milijuna kuna i po tome smo neslavni rekorderi u Europi. Stvari se ne mijenjaju, a u sudskom zlostavljanju putem tužbi protiv novinara i medija osim političara, onih na vlasti i u opoziciji, sudjeluju i suci", upozorio je Zovko na konferenciji za novinare


 
2 min
HINA

"Nedavno smo predstavili novi broj tužbi protiv novinara i medija u ukupnom iznosu od 77,4 milijuna kuna i po tome smo neslavni rekorderi u Europi. Stvari se ne mijenjaju, a u sudskom zlostavljanju putem tužbi protiv novinara i medija osim političara, onih na vlasti i u opoziciji, sudjeluju i suci", upozorio je Zovko na konferenciji za novinare

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko u srijedu je upozorio da se teror SLAPP tužbama protiv novinara i medija u Hrvatskoj nesmetano nastavlja kao jedan od oblika zastrašivanja i financijskog uništenja, a ako se ništa ne promijeni HND će organizirati prosvjed.

"Nedavno smo predstavili novi broj tužbi protiv novinara i medija u ukupnom iznosu od 77,4 milijuna kuna i po tome smo neslavni rekorderi u Europi. Stvari se ne mijenjaju, a u sudskom zlostavljanju putem tužbi protiv novinara i medija osim političara, onih na vlasti i u opoziciji, sudjeluju i suci", upozorio je Zovko na konferenciji za novinare.

Poručio je kako HND očekuje ozbiljnu reakciju nadležnih na taj "pravosudni teror", a ako se ništa ne promijeni u HND-u su spremni ponovno organizirati veliki prosvjed.

"HND se neće libiti da pozove svoje članstvo i svekoliku javnost da vide što se događa u maloj zemlji za velike tužbe, u kojoj se 'ubijaju' glasnici koji donose vijesti i informacije našim građanima i građankama. Financijski se 'ubijaju' oni koji među rijetkima u ovoj državi rade svoj posao", istaknuo je Zovko.

Kaže kako u tzv. kuću slavnih kad su u pitanju tužbe ulazi predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban, koji je svojedobno izjavio kako neće tužiti Zdravka Mamića zbog njegovih izjava o sebi.

Zato je Vrban podigao pet tužbi protiv portala Telegram.hr a svaka tužba iznosi 150.000 kuna. Portal je tužio zbog pet istraživačkih tekstova Drage Hedla. Tužio je i glavnu urednicu Telegrama.hr Jelenu Valentić tražeći od nje još 150.000 kuna, a kazneno je tužio i Hedla. Suđenje će se održati u Zagrebu te će ga HND itekako pomno pratiti, kazao je Zovko.

Druga osoba koja može ući u "kuću slavnih" je bivša zastupnica SDP-a a sada Socijaldemokrata Romana Nikolić koja je tužila medije jer su objavili da je bila osuđena za prijetnju smrću, što se zbog zakonske odredbe o rehabilitaciji ne bi smjelo spominjati. Zovko smatra da se takva nakaradna odredba mora ukinuti jer za svakoga tko pretendira biti na javnoj dužnosti javnost mora znati što je radio u prošlosti. 

Nikolić je tužila dnevnik 24 sata od kojih je tražila 75.000 a dobila 15.000 kuna. Nepravomoćno je dobila tužbu protiv izdavača Hanza Media u iznosu od 40.000 kuna te pravooćno protiv novinara Gorana Gazdeka u visini od 10.000. Nikolić je tužila i Glas Slavonije koji se s njom nagodio, a u tijeku je spor protiv Telegrama.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

Od 1. siječnja Radnicima rastu neoporezivi primici koje im poslodavci mogu isplatiti

Maksimalni godišnji iznos koji će svim radnicima poslodavci moći isplatiti na ime prigodne nagrade, što primjerice uključuje božićnicu i naknadu za godišnji odmor, od 1. siječnja iduće godine porasti na 700 eura, što je 36,38 eura više od trenutnih 663,62 eura.* Među ostalim stavkama, raste i neoporezivi iznos nagrada za radne rezultate i novčana paušalne nagrada za troškove prehrane

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.