Politika i društvo

oštro reagiranje

Župan Miletić bespravnim graditeljima na Valbandonu: "Sramite se!"

Potencijalne bespravne graditelje mora se zaustaviti od toga da uopće krenu razmišljati ili djelovati u tom smjeru. Najbolji način da se to postigne je da država uvede drakonske novčane kazne, ali i propiše kaznenu odgovornost za bespravne graditelje, kaže župan


 
2 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini
"Vlada troši milijarde na ratne avione kako bi zaštitila hrvatski zračni prostor, ali ne čini ni približno dovoljno da zaštiti hrvatsko tlo"

Potencijalne bespravne graditelje mora se zaustaviti od toga da uopće krenu razmišljati ili djelovati u tom smjeru. Najbolji način da se to postigne je da država uvede drakonske novčane kazne, ali i propiše kaznenu odgovornost za bespravne graditelje, kaže župan

Oštro komentirajući najnoviji slučaj mešetarenja poljoprivrednim zemljištem, ovaj put na području Valbandona nadomak Pule, o kojem je pisao Glas Istre, istarski župan Boris Miletić u priopćenju ističe da je zaštita prostora jedan je od prioriteta na čelu Županije, a o problematici bespravne gradnje u više je navrata, veli, upozoravao i nadležne ministre, kao i samog premijera Andreja Plenkovića.

Apsolutno sam zgrožen i revoltiran još jednim primjerom bahatosti stranih državljana koji prikrivenom kupoprodajom, žele pri isteku moratorija na kupnju državnog i privatnog poljoprivrednog zemljišta, nadomak mora bespravno graditi

- Apsolutno sam zgrožen i revoltiran još jednim primjerom bahatosti stranih državljana koji prikrivenom kupoprodajom, žele pri isteku moratorija na kupnju državnog i privatnog poljoprivrednog zemljišta, nadomak mora bespravno graditi. I ovaj konkretan primjer devastacije našeg prostora, nažalost samo jedan u nizu, potvrda je onog što stalno govorim, a to je da država treba poduzeti hitne mjere kako bi zaustavila nelegalnu gradnju.

- Potencijalne bespravne graditelje mora se zaustaviti od toga da uopće krenu razmišljati ili djelovati u tom smjeru. Najbolji način da se to postigne je da država uvede drakonske novčane kazne, ali i propiše kaznenu odgovornost za bespravne graditelje. Kad bi postojala takva praksa, siguran sam da bi potencijalni prekršitelji dvaput razmislili. U ingerenciji države su poslovi građevinske inspekcije i ona mora konačno preuzeti odgovornost koju ima po zakonu ili spustiti ovlasti građevinske inspekcije na lokalnu razinu. Vlada Republike Hrvatske troši milijarde na ratne avione kako bi zaštitila hrvatski zračni prostor, ali s druge strane, ne čini ni približno dovoljno da zaštiti hrvatsko tlo.

- Mi kao Županija, gradovi i općine spremni smo uhvatiti u koštac s navedenim problemom, ali vremena više nemamo. Nama se pred očima događaju ovakve sramotne stvari i to u većini slučajeva bespravno grade strani državljani, kojim otvoreno poručujem: Sramite se! Slučaj u Valbandonu je, iskreno se nadam, otkriven na vrijeme iako je dio štete poravnavanjem i nasipavanjem terena, već učinjen. Očekujem da građevinska inspekcija po hitnom postupku reagira u ovom konkretnom slučaju, naglašava župan Boris Miletić.


Nastavite čitati

Istra
 

Najbolje malvazije imaju Bastian i Deklić koji je uz Benvenutija i šampion među teranima. Titulu Best in Show ponijela je grčka Monemvasia Malvasia iz 2011.

„S veseljem ističem kako je broj platinastih medalja veći nego prošlih godina. Posebno nas veseli što su čak tri svježe istarske malvazije osvojile platinastu medalju. To samo potvrđuje izvrsnost autohtone sorte malvazije istarske, usprkos zahtjevnoj berbi 2023. godine", istaknuo je predsjednik udruge Vinistra, Luka Rossi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.