Politika i društvo

AKTUALNI SAT ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Župan prozvao medulinsku vlast: Općina Medulin treba početi otplaćivati kredit za Kaštijun, tek tada mogu sudjelovati i u upravljačkim pravima

Na primjedbu Slavena Boljuna (Možemo) da bi trebalo dati veće ovlasti onim općinama i gradovima koji trpe veće posljedice zbog Kaštijuna nego drugi, odnosno da je trebalo uzeti u obzir teritorijalnu komponentu, župan mu je odgovorio da postoje pravila koja treba poštivati, ali i da bi Općina Medulin trebala prihvatiti sporazum i početi otplaćivati kredit, što sada Županija čini za račun Općine Medulin, pa kada postanu aktivni sudionici sporazuma, mogu aktivno sudjelovati i u upravljačkim pravima


 
5 min
Sandra Zrinić Terlević ⒸFOTO: Manuel Angelini

Na primjedbu Slavena Boljuna (Možemo) da bi trebalo dati veće ovlasti onim općinama i gradovima koji trpe veće posljedice zbog Kaštijuna nego drugi, odnosno da je trebalo uzeti u obzir teritorijalnu komponentu, župan mu je odgovorio da postoje pravila koja treba poštivati, ali i da bi Općina Medulin trebala prihvatiti sporazum i početi otplaćivati kredit, što sada Županija čini za račun Općine Medulin, pa kada postanu aktivni sudionici sporazuma, mogu aktivno sudjelovati i u upravljačkim pravima

Vijećnik Slaven Boljun (Možemo) otvorio je današnji aktualni sat Skupštine Istarske županije vjerojatno najzanimljivijim pitanjem o Kaštijunu.

- Uskoro donosimo Plan gospodarenja otpadom, negdje do kraja godine, ali u ovom trenutku moram, na žalost, reći da se tvrdnja dožupana Tulija Demetlike iz srpnja ove godine kako sustav funkcionira nije pokazala točnom. Kaštijun ima problema, oko centra se širi nesnosan smrad, a tvrtka akumulira gubite, tako da sustav doista ne funkcionira, a problematična je i tehnologija, veći priljev otpada ljeti, naročito biootpada. Plan gospodarenja otpadom mora predviđati i postojeće i buduće građevine pa je moje pitanje: koje bi to građevine bile? Jesu li jedinice lokalne samouprave suglasne s prijedlogom sporazuma i, ukoliko nisu, je li predloženo rješenje? S obzirom da je Elaborat iz 2021. predlagao decentralizirani pristup kao bolji izbor i predložio četiri lokacije za kompostane, moje je pitanje hoće li se to primjenjivati? I pitanje županu, po kojem će se ključu određivati upravljačka prava i hoće li to biti prema ključu otplate kredita?, pitao je Boljun.

Pročelnik Mirko Radolović nije želio odgovoriti u kojoj je fazi Plan gospodarenja otpadom smatrajući da nije primjeren, s obzirom da je još u fazi izrade, ali kako će vijećnici na vrijeme biti obaviješteni pa i lokaciji kompostana i tada će moći davati svoje primjedbe i očitovanja.

Župan Boris Miletić iznio je hodogram dogovora s gradovima i općinama i naglasio da su održane četiri koordinacije s gradonačelnicima i načelnicima te da je napravljen prvi korak na način da je Grad Pula, s 51 posto vlasništva Kaštijuna, prihvatio ono što je sporazumom definirano, a to je, da se u upravljačka prava uključe sve jedinice lokalne samouprave koje sudjeluju u otplati kredita.

- Tu razlikujemo dvije kategorije. Jedna su ona koja imaju vlasnička prava. Dosad je 51 posto vlasništva imao Grad Pula i 49 posto Istarska županija na temelju uplaćenog novca u temeljni kapital. Druga kategorija se odnosi na ona upravljačka prava gdje se dioničari mogu dogovoriti kako podijeliti glasove u skupštini. Prijedlog koji je na stolu i koji ima načelnu suglasnost je takav da se vlasnička struktura proširi na način da se 40 jedinica lokalne samouprave uključi u suvlasništvo na način da od Županije ili Grada Pule otkupe određeni broj udjela, a da se upravljačka prava definiraju prema visini uplaćenog temeljnog kapitala i temeljem obveza u kojima JLS sudjeluju u otplati kredita prema Ministarstvu financija. Smatram da ćemo tako imati puno aktivniji pristup svih JLS-a na području Istre, jer gradovi i općine su osnivači i upravljaju komunalnim društvima koja prikupljaju otpad. Nama je posebno problematičan period od osam tjedana u srpnju i kolovozu, kada stiže količina i sastav otpada koji nije adekvatan onome što kapacitet Kaštijuna može obraditi. Sada bi imali taj iskorak da tih osam tjedana ne dođe tolika količina na Kaštijun koji ima godišnji kapacitet od 90 tisuća tona, a koje mi sa 60 tisuća tona kapaciteta ne premašujemo, ali u tim vršnim opterećenjima količina je veća nego što Kaštijun može obraditi. Na koordinaciji je predloženo i da se strateške odluke ne donose prema postotku glasova, nego po principu, neovisno o vlasničkoj i upravljačkoj strukturi, jedan član jedan glas. Tako bi imali 42 ravnopravna člana glas za donošenje strateških odluka društva, odgovorio je župan Miletić.

Na primjedbu Boljuna da bi trebalo dati veće ovlasti onim općinama i gradovima koji trpe veće posljedice nego drugi, odnosno da je trebalo uzeti u obzir teritorijalnu komponentu, župan mu je odgovorio da postoje pravila koja treba poštivati, ali i da bi Općina Medulin trebala prihvatiti sporazum i početi otplaćivati kredit, što sada Županija čini za račun Općine Medulin, pa kada postanu aktivni sudionici sporazuma, mogu aktivno sudjelovati i u upravljačkim pravima.

Vijećnik Mario Bratulić upitao je kakvi su planovi za Centar za razvoj ribarstva u Rovinju, s obzirom da se naziru neki ozbiljni problemi i hoće li uskoro biti pozitivnih iskoraka s kojima će se moći pohvaliti i na skorašnjem otvorenju Crofisha.

Pročelnik za poljoprivredu Ezio Pincan odgovorio mu je kako su, nakon usvajanja određenim izmjena u aktima, trenutno u tijeku priprema i usklađivanje svih dokumenata pa i izmjene kvalifikacija koje se traže za budućeg ravnatelja.

- U što kraćem roku raspisat ćemo javni poziv, u kontaktu smo i s ribarima, a na Crofishu ćemo predstaviti sam Centar. Ribari od centra očekuju dvije aktivnosti, a to su održi o uprvaljanje ribarstvom u smislu da odredimo zone u kojima se povremeno neće obavljati ribolov jer su svjesni da se jedino tako može održati populacija ribe, i drugo, žele da se uključimo u izradu Prostornog plana Istarske županije kako bi se definirala područja akvakulture, jer tu imamo veliki potencijal, ali imamo vrlo malo aktivnosti u tom dijelu, odgovorio je pročelnik Pincan.

Jedno od zanimljivijih pitanja bilo je i ono Marinele Bašić u kojoj je fazi obnova operacijskog bloka u bolnici u Rovinju, kada će početi prvi kirurški zahvati te kada će stići mobilni mamograf.

Pročelnica dr. Gordana Antić odgovorila joj je da su operacije u Rovinju prestale 1996. godine, no kako su sada završni radovi u tijeku i do kraja godine, možda već sredinom prosinca počet će prvi zahvat.

- Rovinj ima čak pet ortopeda pa će se moći obavljati i zahvati ortopedske naravi. Nadalje, mamograf je trenutno tu, upravo u Pazinu, a nakon registracije, u utorak je planirana i primopredaja, odgovorila je dr. Antić.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.