Politika i društvo

rok prijave samo do 2. ožujka

Županija sufinancira medije - ne zna se iznos novca, imena ocjenitelja, no zna se da konačno odlučuje župan Miletić

S obzirom da se IDS-ovo financiranje medija pod šifrom promocije javnih projekata godina pokazalo dosta spornim (šifra Manjgura), i da je sumnjama u kupovinu naklonosti pojedinih lokalnih medija (milijunskim ugovorima) opterećen upravo današnji župan Boris Miletić dok je bio gradonačelnik Pule i predsjednik IDS-a očekivao se ipak nešto transparentniji Javni poziv


 
4 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini
Znakovito je da o naknadnom prigovoru gubitnika ne odlučuje neko grupno stručno tijelo nego župan Miletić

S obzirom da se IDS-ovo financiranje medija pod šifrom promocije javnih projekata godina pokazalo dosta spornim (šifra Manjgura), i da je sumnjama u kupovinu naklonosti pojedinih lokalnih medija (milijunskim ugovorima) opterećen upravo današnji župan Boris Miletić dok je bio gradonačelnik Pule i predsjednik IDS-a očekivao se ipak nešto transparentniji Javni poziv

Istarska županija objavila je Javni poziv za financiranje programskih sadržaja elektroničkih medija od interesa za Istarsku županiju u 2022. godini.

S obzirom da je poziv objavljen danas, rok za predaju prijave čini se prilično kratkim - do 2. ožujka, dakle još 12 dana.

S obzirom da se IDS-ovo financiranje medija pod šifrom promocije javnih projekata godina pokazalo dosta spornim (šifra: Manjgura), i da je sumnjama u kupovinu naklonosti pojedinih lokalnih medija (milijunskim ugovorima) opterećen upravo današnji župan Boris Miletić dok je bio gradonačelnik Pule i predsjednik IDS-a, očekivao se ipak nešto transparentniji Javni poziv.

Naime, iz ovog Javnog poziva ne vidi se koliki će se točni novčani iznos dijeliti medijima, niti su imenom i prezimenom navedene osobe koje čine Povjerenstvo za ocjenjivanje prijava.

Izostanak imena članova povjerenstva tim je spornije kad se u pozivu pomnije pročitaju kriteriji (udarno su navedeni kvaliteta, autorski pristup u osmišljavanju programskog sadržaja i njegova prilagođenost krajnjoj publici, kao i kvaliteta obrade tema)

Jasno je da bi o trošenju novaca građana-poreznih obveznika morali u ovom slučaju odlučivati medijski stručnjaci, koji će imenom i prezimenom preuzeti odgovornost u odabiru medija koje će istarski građani financirati za opće dobro

Kad se bolje iščitaju uvjeti ovog Javnog poziva, jasno je da će župan Miletić u biti imati presudnu ulogu u odabiru onih medija koje će sufinancirati Županija.

Naime, kako piše u pozivu, "odluku o odabiru korisnika financiranja programskih sadržaja elektroničkih medija donosi župan Istarske županije na prijedlog Povjerenstva za ocjenjivanje prijava". 

O novcima piše samo ovo: "Broj i iznos dodijeljenih financijskih sredstava biti će usklađen s raspoloživim proračunskim sredstvima Istarske županije".

Znakovito je i to da o naknadnom prigovoru gubitnika ne odlučuje neko grupno stručno tijelo, nego istarski župan Boris Miletić

Tri godine postojanja medija - restriktivan uvjet

Znakovito, za prijavljivanje na ovaj županijski javni poziv za financiranje medija mogu se prijaviti samo mediji koji su u odgovarajuću Knjigu pružatelja usluga upisani najmanje tri godine od dana predaje prijave.

Ta je odredba vrlo restriktivna jer u samom početku isključuje prijave novih medija te potpomaže već poznate medije.

Pogledali smo pravila u nekoliko drugih županija i utvrdili da u većini rok iza upis u odgovarajuće upisnike iznosi godinu dana. Taj rok imaju, primjerice, Bjelovarsko-Bilogorska, Koprivničko-Križevačka, Krapinsko-Zagorska i Ličko-Senjska županija.

Najliberalnija je Primorsko-goranska županija koja uopće nema taj rok. Dakle, svaki portal koji je upisan u Knjigu pružatelja usluga može se javiti na njihov poziv.

Koji su ciljevi?

Cilj dodjele financijskih sredstava je, kažu u Županiji, proizvodnja i objava kvalitetnih programskih sadržaja od interesa za Istarsku županiju, koji uključuju slijedeće teme: informiranje građana o projektima i programima koje provodi Istarska županija i s njom povezani subjekti, poticanje gospodarskih aktivnosti na području Istarske županije, praćenje demografskih mjera i projekata, poticanje poljoprivrednog i ruralnog razvoja na području Istarske županije, poticanje turizma, kulturne raznolikosti i umjetnosti, razvoj znanosti, odgoja, obrazovanja i sporta, praćenje tema vezanih uz mlade i civilno društvo, promocija zdravlja i socijalne uključenosti, posebice populacije starijih osoba, osoba s invaliditetom i osoba s posebnim potrebama, zaštita prostora, okoliša i ljudskog zdravlja te poticanje stvaralaštva na lokalnim narječjima hrvatskog i talijanskog jezika.

Uvjeti za prijavu na javni poziv

Na Javni poziv mogu se prijaviti nakladnici regionalnih i lokalnih elektroničkih medija koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

- imaju sjedište na području Republike Hrvatske

- imaju koncesiju za područje Istarske županije ili za područje gradova ili općina na području Istarske županije

- televizijski nakladnici upisani u Knjigu pružatelja medijskih usluga televizije Agencije za elektroničke medije (AEM) - područje koncesije digitalna regija Istarska županija

- radijski nakladnici upisani u Knjigu pružatelja medijskih usluga radija Agencije za elektroničke medije (AEM) – područje koncesije Istarske županije ili područje gradova ili općina na području Istarske županije

- elektroničke publikacije upisane u Knjigu pružatelja elektroničkih publikacija koje svojim sadržajem nisu proizašle iz tiskanih medija, televizije ili radio postaja, a čije je sjedište na području Republike Hrvatske i koje većinskim sadržajem pokrivaju teme s područja Istarske županije i njenih gradova i općina

- prijavitelj mora biti upisan u odgovarajuću Knjigu pružatelja najmanje tri godine od dana predaje prijave na Javni poziv.

Sva pitanja šalju se direktno u kabinet župana

Kriteriji ocjenjivanja:

Kriteriji temeljem kojih će se ocjenjivati prijavljeni projekt/program su slijedeći:

1. Kvaliteta, kreativnost, inovativnost, autorski pristup u osmišljavanju programskog sadržaja i njegova prilagođenost krajnjoj publici (broj bodova za svaki kriterij je od 1 do 10)

2. Lokalni karakter programskog sadržaja (praćenje događaja na području Županije), usmjerenost na potrebe i interese građana Istarske županije te na teme iz područja nadležnosti Istarske županije

3. Kvantiteta objava, praćenje sadržaja s područja Istarske županije u televizijskom, radijskom programu i elektroničkim publikacijama pružatelja medijskih usluga prijavitelja na Javni poziv

4. Doseg objava pojedinog medija na području Istarske županije, to jest izvješće Google analytics (za posljednja tri mjeseca) za elektroničke publikacije te broj pratitelja na društvenim mrežama za sve prijavitelje

5. Obuhvaćenost i kvaliteta obrade tema programskih sadržaja u svrhu u koju se dodjeljuju financijska sredstva.

"Odluku o odabiru korisnika financiranja programskih sadržaja elektroničkih medija donosi župan Istarske županije na prijedlog Povjerenstva za ocjenjivanje prijava. Broj i iznos dodijeljenih financijskih sredstava biti će usklađen s raspoloživim proračunskim sredstvima Istarske županije"

Rezultati javnog poziva, potpisivanje ugovora

Rezultati Javnog poziva objavit će se na mrežnim stranicama Istarske županije u roku od tri dana od dana donošenja Odluke o odabiru korisnika financiranja programskih sadržaja elektroničkih medija.

Rok za podnošenje prigovora je osam dana od dana objave Odluke o odabiru korisnika financiranja programskih sadržaja elektroničkih medija na mrežnim stranicama Istarske županije.

Prijavitelji kojima se odobre financijska sredstva sklopiti će sa Istarskom županijom Ugovor o financiranju programskih sadržaja elektroničkih medija kojim će se regulirati međusobna prava i obveze korisnika financijskih sredstva i Županije.

Sva pitanja vezana uz ovaj Javni poziv mogu se postavljati isključivo elektroničkim putem, slanjem upita na adresu elektroničke pošte: kabinet@istra-istria.hr.


Nastavite čitati

Istra
 

Na pulskoj rivi otvorena ižložba Blago jadranskog podmorja

Turističke Zajednice Gradova Pule, Umaga i Poreč organizirale su devetodnevnu turneju ove jedinstvene pokretne izložbe kako bi svojim gostima, sugrađanima te djeci, učenicima i studentima priuštili uživanje u atraktivnom sadržaju ali istovremeno i edukaciji o potrebi zaštite bioraznolikosti Jadranskog mora.

Istra
 

Čitatelj se požalio na zapuštenost u Fuškulinu, predsjednik MO Andrea Crevato tvrdi da su u Poreču počele "političke igre" prije jesenskih izbora

Našoj redakciji je javljeno kako je igralište opasno po život za djecu, autobusno stajalište bez stolica, a boćalište je zaraslo u travu, te da je to prestrašno. *"Mještanin koji vam je poslao kritiku, nije nikada poslao niti jednu žalbu ili prigovor Mjesnom odboru, tako da smatram da je u pitanju "politička igra" i da tako žele skupiti političke bodove za izbore koji slijede na jesen", poručio je IDS-ov predsjednik MO Fuškulin Andrea Crevato

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.