Politika i društvo

Investicija vrijedna 330 tisuća eura

Županijska Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj dobila dnevnu bolnicu s jednodnevnom kirurgijom

"Uređenje ove sale možda nije najveća investicija, štoviše možda je i najmanja što se novaca tiče, ali što se stručnoga dijela tiče radi se o najvećem iskoraku kojeg je Bolnica napravila u zadnjih 10, a možda i 30 godina", rekao je ravnatelj Bolnice Marinko Rade, spomenuvši i gradnju novih Odjela za dječju rehabilitaciju, zajednički projekt Istarske županije, svih gradova i općina, vrijedan 2,3 milijuna eura


 
3 min
Istra24

"Uređenje ove sale možda nije najveća investicija, štoviše možda je i najmanja što se novaca tiče, ali što se stručnoga dijela tiče radi se o najvećem iskoraku kojeg je Bolnica napravila u zadnjih 10, a možda i 30 godina", rekao je ravnatelj Bolnice Marinko Rade, spomenuvši i gradnju novih Odjela za dječju rehabilitaciju, zajednički projekt Istarske županije, svih gradova i općina, vrijedan 2,3 milijuna eura

Svoja vrata danas je svečano otvorila dnevna bolnica s jednodnevnom kirurgijom u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno.

Investicija je bila vrijedna 330 tisuća eura. Podsjetimo, Specijalna bolnica za ortopediju i rehabilitaciju je izgrađena davne 1888. godine pod pokroviteljstvom nadvojvotkinje Marije Terezije, te je bila atraktivno morsko lječilište za koštane bolesti tadašnje europske aristokracije. Krajem 19. stoljeća djelatnost Bolnice proširuje se na ortopediju, kada se počinju obavljati i prve ortopedske operacije, a nakon Prvog svjetskog rata ortopedija postaje ključna djelatnost.

1996. godine odrađena je posljednja operacija, stoga je ponovno uvođenje ove zdravstvene usluge od iznimne važnosti za samu ustanovu, javljaju danas iz Istarske županije.

Istarski župan Boris Miletić osvrnuo se na povijest Bolnice, istaknuvši da je 1888. godine stara Austrija itekako znala prepoznati gdje napraviti ovakvu ustanovu.

- Prije petnaestak godina možda su neki drugačije gledali na ovo područje i tu treba čestitati ravnatelju na viziji jer je lider bitna osoba koja usmjerava pravac razvoja jedne organizacije pa tako i zdravstvene ustanove. S druge strane, tu je i vizija Grada Rovinja koji je odlučio i investicijama osigurao da ovo područje dugoročno ostane u javno-zdravstvenoj funkciji. Zdravlje je najbitnije, a kako kažu zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu. Ovo je stvarno istarska bolnica, ali i ne samo jer i jedan dio Primorsko-goranske županije može gravitirati ovome području. Otvaranjem jednodnevne kirurgije skratit će se liste čekanja za određene zahvate, što je veliki iskorak, rekao je župan Boris Miletić.

- Danas je veliki dan! Bolnica raste, razvija se i zajednički gradimo budućnost, razmišljajući o našoj blistavoj prošlosti. To je bila imperijalna bolnica, osnovana je 1888. i što se mene tiče živjet će još 500 godina ako tako nastavi. Puno radimo, promišljamo i odvažno se nosimo s izazovima. Bilo je puno investicija, a uređenje ove sale možda nije najveća, štoviše možda je i najmanja što se novaca tiče, ali što se stručnoga dijela tiče radi se o najvećem iskoraku kojeg je Bolnica napravila u zadnjih 10, a možda i 30 godina, rekao je ravnatelj Bolnice Marinko Rade, spomenuvši i gradnju novih Odjela za dječju rehabilitaciju, zajednički projekt Istarske županije, svih gradova i općina, vrijedan 2,3 milijuna eura, a koji je u tijeku.

- Osim registriranih djelatnosti u okviru kojih Bolnica pruža usluge na visokoj razini, zahvaljujući prije svega stručnom i kvalificiranom kadru, prepoznata je kao važna ustanova i po korištenju prirodnih ljekovitih činitelja i pružanju usluga u zdravstvenom turizmu. Vjerujem kako će današnja svečanost otvaranja bolnice s jednodnevnom kirurgijom unaprijediti daljnji razvoj i podići kvalitetu usluga u cijelosti, istaknuo je pak koordinator za zdravstvene usluge u turizmu u Sektoru za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske Velibor Drakulić.

Posebnost ovog projekta je da se obnovom stare, imperijalne operacijske sale dobila operacijska dvorana od 42 kvadrata s prozorom od čak 20 metara kvadratnih, a što je izuzetno bitno za pregled i osvjetljavanje operacijskog polja, uz sva dodatna umjetna i fokusirana svjetla. To, dakako, u kombinaciji s prirodnim svjetlom, omogućava i bolje ishode zahvata.


Foto: Istarska županija

Nastavite čitati

Istra
 

Otpada nikad više, brige nikad manje, a turistička sezona pred vratima. Režemo li granu na kojoj sjedimo?

Masovno bacanje otpada u prirodu dobilo je svoju dionicu i na Caminu Istrianu. Azbestne ploče u zelenoj travi naše su duhovno ogledalo * Imamo i priču o otpadu koji nastaje čerečenjem propalih pulskih tvrtki Istra i Puljanka koje predvodi pogrebnik Predrag Đorđević * Teško se prisjetiti svih pročelnika u mandatu gradonačelnika Pule Filipa Zoričića. Štoviše, sastav pročelničke ekipe s početka 2022. godine uglavnom je promijenjen. Detaljnije čitajte sutra

Istra
 

Izložba stotinjak predmeta iz svih muzejskih zbirki na kojima je prikazano ljudsko lice od antičkog do suvremenog razdoblja

Najvećim dijelom riječ je o predmetima koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti, kao i o novim akvizicijama i recentnijim arheološkim nalazima iznimne vrijednosti. "Ova će nas izložba suočiti s licima naše prošlosti i na taj nam način možda najbolje pokazati budućnost i koliko je važno da njegujemo ostavštinu koju smo dobili u nasljeđe", rekao je na otvorenju porečki gradonačelnik Loris Peršurić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.