Radar

OPĆINA SIROMAŠNA - APETITI VELIKI

BARUN NINO GRAČIŠKI: IDS-ov načelnik Ivan Mijandrušić godinama mastio brk na račun Općine: škampi, zubatac, rakovice, buzare, Antolovićevi pršuti, bifteci, vino

Istra24 je u posjedu računa iz raznih restorana koje je pohodio bivši dugogodišnji načelnik Općine Gračišće. Ivan Nino Mijandrušić imao je, naime, velik apetit. Ured državne revizije utvrdio je da se za 90 tisuća kuna javnog novca ne zna iz kojeg je razloga potrošeno. Račune je Mijandrušiću kontrolirala snaha. Pročešljali smo njegovih zadnjih osam godina mandata. Pronašli smo čak i jedan rođendanski ručak, perilicu za rublje...


 
7 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ilustracija: Šima Kastelc

Istra24 je u posjedu računa iz raznih restorana koje je pohodio bivši dugogodišnji načelnik Općine Gračišće. Ivan Nino Mijandrušić imao je, naime, velik apetit. Ured državne revizije utvrdio je da se za 90 tisuća kuna javnog novca ne zna iz kojeg je razloga potrošeno. Račune je Mijandrušiću kontrolirala snaha. Pročešljali smo njegovih zadnjih osam godina mandata. Pronašli smo čak i jedan rođendanski ručak, perilicu za rublje...

Pršut, ombolo, panceta, juneći bifteci, škampi, hobotnice, zubatac, rakovice. Zna bivši IDS-ov načelnik Općine Gračišće ćime valja omastiti brk. Dokazuju to i astronomski računi za hranu i piće plaćeni proračunskim novcem siromašne, financijski devastirane istarske općine koja broji svega 1.320 stanovnika. Ivan Nino Mijandrušić imao je veliki apetit. U Gračišću je bio na vlasti dugih dva desetljeća, sve do gubitka izbora prošle godine, a samo u zadnja dva mandata (od 2013. do 2021. godine) na reprezentaciju je potrošio nevjerojatnih 770 tisuća kuna.

Ured državne revizije (UDR) je u dva navrata utvrdio da je nekadašnji načelnik Mijandrušić, danas glasni oporbeni vijećnik i žestoki kritičar svog naslijednika, nezavisnog Ivana Jeromele, općinsku karticu pegla pritom ne opravdavajući svrhu trošenja javnog novca. Kao pravi lokalni šerif, Nino Gračiški nije se opravdavao nikome.

Državna revizija: Na što je potrošeno 90 tisuća kuna u dvije godine?

U izvješću UDR-a za 2020. godinu navedeno je da su revizijskim postupcima pregledani računi u iznosu od 52.763 kune (90 posto iznosa reprezentacije) te da na računima u iznosu od čak 34.814 kuna nije naveden podatak o razlogu trošenja novca. Nadalje, UDR naglašava da je Općina Gračišće još u prosincu 2017. godine donijela Pravilnik o korištenju sredstava reprezentacije, kojim je utvrđen način i uvjeti korištenja te namjena i svrha reprezentacije. Prema tom Pravilniku novac smije trošiti općinski načelnik (iznimno i ovlaštena službena osoba uz posebno pisano odobrenje općinskog načelnik) koji je dužan potpisivati ispostavljeni račun za reprezentaciju odmah prilikom njegova ispostavljanja te navesti kratku bilješku o svrsi/prigodi.

IDS-ov Ivan Mijandrušić jurišao je prošle godine na svoj šesti mandat, ali izgubio od nezavisnog Ivana Jeromele

U slučaju da ne postupi tako, pojašnjava se u izvještaju, računovodstveni referent/ica Jedinstvenog upravnog odjela Općine dužan je vratiti račun u skladu s Procedurom zaprimanja, provjere i plaćanja računa. Referentica za računovodstvene poslove i proračun je, međutim, vjerovali ili ne, snaha Ivana Mijandrušića, Aleana Mijandrušić, koja se redovito potpisivala na račune kao osoba koja obavlja takozvanu suštinsku kontrolu.

Navedena procedura zaprimanja, provjere i plaćanja računa nije donesena u pisanom obliku ni predočena tijekom obavljanja revizije“, navode revizori. Ukratko, da bi trošenje proračunskog novca bila vjerodostojno, Mijandrušić je morao opravdati razlog eventualnog poslovnog događaja. No, on to često nije činio.

UDR je Općini još nakon revizije provedene 2017. godine dao nalog da do travnja 2019. počinje postupati u skladu s pravilnikom, ali Mijandrušić to nije učinio. Tada je ustanovljeno da na iznos reprezentacije od 92.929 kune čak 55.215 kuna nije opravdano. Dakle, samo za 2017. i 2020. godinu upitno je potrošeno 90 tisuća kuna javnog novca. Na umu treba imati i činjenicu da je 2020. Mijandrušić potrošio manje nego inače zato što je to bila godina pod epidemiološkim mjerama zbog koronavirusa.

U bistrou 'Pod lipom' sve po 2.500 kuna

Slično je, prigodno je na ovom mjestu povući paralelu, DUR opisivao i račune u Općini Škabrnja. Revizijom iz 2020. godine utvrđeno je da je tadašnji HDZ-ov načelnik Nediljko Bubnjar muljao s računima za reprezentaciju. Protiv njega je USKOK podignuo optužnicu pod zbog sumnje da je općinski novac trošio za svoje privatne potrebe.

Posebno su fascinantni Mijandrušićevi računi koji su na naplatu u Općinu pristigli iz restorana „Pod lipom“ u Pazinu. Nemali broj, njih 14 u razdoblju od 2013. do 2021. godine, zaokružen je na u kunu isti iznos – 2.500 kuna. Dakle, 35 tisuća kuna utrošeno je na manjadu, ali zašto nije poznato. Na onim računima koje posjedujemo ne samo da nije navedeno iz kojeg je razlog utrošen novac, nego nije navedeno čak ni što se pojelo i popilo. Tako na računu iz veljače 2015. piše samo „konzumiranje hrane“. Godinu dana ranije Općina bistrou iz Pazina plaća isti iznos podijeljen u dvije stavke, 1.700 kuna za hranu i 800 kuna za piće. Kako su dolazili do okruglih, uvijek istih cifri, također nije poznato, je li Mijandrušić tamo imao otvoren račun do 2.500 kuna ili je nešto drugo posrijedi. A to nisu ni približno svi računi.

Sudeći po troškovniku, 'Pod lipom' je svakako bio jedan od omiljenih restorana ovog bivšeg IDS-ovog načelnika. Valja stoga reći i da je vlasnik tog restorana dugo godina bio Anton Putinja, otac Antonija Putinje, Mijandrušićevog bliskog suradnika, koji je nekoć bio predsjednik IDS-a Gračišća, vijećnik i potpredsjednik Općinskog vijeća u Mijandrušićevo vrijeme. Anton Putinja je pred koju godinu otišao u mirovinu i posao prepustio kćerci Nataši Sirotić, sestri Antonija Putinje. Mijandrušići i Putinje ne skrivaju privrženosti. Aleana Mijandrušić, recimo, na svom Facebook profilu dijeli oglas za posao vlasnice Nataše Sirotić.

Škampi u Plomin Luci, rođendanski meni u 'Lovcu'

Osim 'Pod lipom', Mijandrušić je volio pojesti i popiti u restoranu Riva u Plomin Luci, stanciji Stare staze u Kršanu, Astarei u Brtonigli, Lovcu u Pazinu, Vikingu u Limskom kanalu, kao i u kultnoj gračiškoj konobi Marino.

Tako je, recimo, u ovo blagdansko vrijeme, 28. prosinca 2013. godine, Mijandrušić potrošio četiri tisuće kuna javnog novca na sedam porcija rakovica i isto toliko porcija škampa na buzaru, dvije porcije salata od sipe, 1,8 kilograma ribe, rižot s plodovima mora, lignje, riblju juhu, njoke sa škampima, salate, priloge, deserte, sedam litara vina, litru muškata, pjenušce Freixenet. Popilo se te večeri i teranina, amara, medenice, jegermaistera i borovničeka. Račun je izdan u ponoć i dvije minute. Kakav je to poslovni sastanak bio, Mijandrušić nije naveo, niti smo mi uspjeli saznati. Godinu dana kasnije, točno na Staru godinu Gračišćani opet svojim novcem plaćaju domjenak u Rivi. Ovaj je na iznos 4.373 kuna, a račun je kucan dvadeset sekundi iza ponoći. Meni je bio sličan: 11 porcija škampa na buzaru, tri porcija ribljeg carpaccija, isto toliko porcija rižota s plodovima mora, njoka sa škampima, salata od sipe i salata od hobotnica, kao i pola kilograma škampa.

Naime, Mijandrušić nam je u telefonskom razgovoru kazao da s novinarima više ne priča i da neće odgovoriti na naša pitanja. Nakon podosta insistiranja zaključio je tek da on više nije načelnik i da se informiramo u Općini.

U Rivi je, da se vratimo na raskošne trpeze, Mijandrušić jeo i dva dana prije svog rođendana, 4. lipnja 2013. godine. Pojelo se 3,3 kilograma škampa, po dvije porcije rakovice, salate od hobotnice, lignji, carpaccija inćuna, nekoliko komada panna cote, sorbetta…

Na svoj 64. rođendan 6. lipnja 2019. Mijandrušić je potrošio 572 kune u Lovcu. Ni na tom računu ne piše tko je i zašto čašćen. Prema naručenome čini se da je riječ o barem devet uzvanika. Pojedeno je, naime, upravo toliki broj marenda, uz to i šest krostata, a popilo se chardonnayja i nekoliko kava.

Častilo se i za rođendan

Anđelini, Antolović, Clover

U lipnju 2020., u godini kada zbog epidemioloških mjera nisu održane tradicionalne gračiške fešte poput Smotre vina i Vidove, Općina od poljodjelskog obrta Anđelini, vlasnika Ranka Anđelinija, inače i vještaka gospodarske struke i procjenitelja poljoprivrednog zemljišta, naručio 12 litara malvazije, 35 buteljki vina 'Filomena' i osam buteljki vina 'Domenico' u ukupnom iznosu 3.368 kuna.

U Astarei je Mijandrušić u petak navečer 3. svibnja 2013. godine bez obrazloženja potrošio 1.495 kuna. Jeo se zubatac, pa kozice, škampi, inćuni, hobotnica.

Te godine u srpnju Mijandrušić naručuje i 7,7 kilograma pršuta iz OPG-a Milana Antolovića, nekadašnjeg predsjednika Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre i pročelnika županijskog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i poljoprivredu. Antolović je zbog svoje funkcije bio čest gost na Smotri vina Gračišća. On i Ivan Mijandrušić pojavljuju se kao akteri u jednoj prijavi Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa iz 2016. godine u kojoj se Mijandrušića tereti da je 2009. godine od spomenutog Fonda, odnosno od Antolovića dobio kredit od pola milijuna kuna po povoljnijim uvjetima. No, prijava je odbačena, postupak nije pokrenut.

Smotra vina u Gračišću: Ivan Mijandrušić, tadašnji riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, Valter Flego i Milan Antolović

U 2019. dobru zaradu od Općine počinje ostvarivati obrt za ugostiteljstvo Clover iz Gračišća. Clover je Samanta Bašić osnovala baš te 2019., a dobra suradnja s Mijandrušićem se nastavlja sve do 2021. godine, kada dugogodišnji IDS-ov načelnik gubi izbore, a Clover zatvara svoje vrata. Iz računa koji ima Istra24 vidljivo je da je Općina u prosincu 2019. godine od Clovera naručila ića i pića u iznosu od 6.311 kuna. Na meniju su tog dana bili juneći bifteci u umaku, teletina i odojci pod pekom, panceta, pršut, domaće kobasice, bakalar, palačinke, vino, pivo. Na računu ne piše koji je bio povod za feštu, niti tko su bili uzvanici.

Respektabilan promet radio se i u konobi Marino u Gračišću. Dobili smo na uvid nekoliko računa iz tog poznatog ugostiteljskog objekta, ali na nijednom nismo vidjeli tko je što jeo i pio te koji je bio povod za manjadu.

Na knjigovodstvenoj kartici troškova reprezentacije našla se i jedna perlica za rublje. Općina ju je kupila 2013. godine. Na računu, međutim, nije naveden razlog zbog kojeg je na tu bijelu tehniku utrošeno 2.691 kunu.

Da je načelnik Ivan Mijandrušić bio upoznat s propisima pokazuje i nekolicina računa na kojima je napisao razlog zbog kojeg su došli na naplatu Općini. Tako je za ceh od 9.300 kuna iz srpnja 2015. godine, za uslugu švedskog stola restoranu Pod lipom, navedeno da se radi o pripremi fažola povodom Dana općine i Vidove.  


Nastavite čitati

Istra
 

DAN OTVORENIH VRATA VINSKIH PODRUMA Poznati vinari širom otvorili vrata svojih podruma

Dan otvorenih podruma je jedan lijepi event koji obogaćuje istarski vinsku scenu. Uz najavu moguće je dogovoriti osobnu edukaciju o našim vinima i proizvodnji. Pokušavamo gostima objasniti koje su naše vodilje i koje su naše strasti. Osim toga, može se samo doći i popiti čašu vina i uz DJ-a uživati u danu, rekao nam enolog Marko Krstačić iz vinarije Medea

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.