Radar

dužnosti javne, poslovi tajni

TAJNA TVRTKE BURA CONSULTUM: Snažna poznanstva Mladena Tomljanovića, novac poreznih obveznika i Gabrijela Mezulić

Da kroz istarsko društvo već desetljećima pušu koruptivni vjetrovi nije neka tajna. Alkemijski modeli pretvaranja javnog dobra u privatnu imovinu tijekom godina postali su vrlo inovativni. Iz srca duboke države istrijanske donosimo štoriju o fino satkanoj mreži koja se prilično izvještila u ispumpavanju javnih financija u privatne džepove. Naša priča je tmurna, ili kako bi to pjesnik rekao: Buru zovemo črna aš je koli nas sve črno


 
8 min
Chiara Bilić Dražen Majić

Da kroz istarsko društvo već desetljećima pušu koruptivni vjetrovi nije neka tajna. Alkemijski modeli pretvaranja javnog dobra u privatnu imovinu tijekom godina postali su vrlo inovativni. Iz srca duboke države istrijanske donosimo štoriju o fino satkanoj mreži koja se prilično izvještila u ispumpavanju javnih financija u privatne džepove. Naša priča je tmurna, ili kako bi to pjesnik rekao: Buru zovemo črna aš je koli nas sve črno

Bura Consultum nije bilo kakva tvrtka. Isprepletena je snažnim i utjecajnim poznanstvima. Osnovali su je državni službenici da bi putem svog privatnog biznisa podučavali vlastite kolege. Poduku pritom, kao predavači, također obavljaju državni službenici.

Ako nije jasno, ponovimo još jednom. Da bi državna uprava bila učinkovita - službenici se moraju educirati. Podučava ih privatna tvrtka u vlasništvu državnih službenika. Predavanja drže kolege državni službenici. Pritom, postoji i državna tvrtka koji isti posao obavlja besplatno.

Ipak, Istarska županija, gradovi i općine ne žele besplatno kad je tu naša domaća Bura Consultum. Iz Senja.

Taj unosni posao osmislio je tandem Mladen Tomljanović i Gabrijela Mezulić. 

Bura puše ispod radara

Iako je prijavljena na adresi Trg 1. istarske brigade, u takozvanoj zgradi Italuoniona u Puli, Bura tamo ne koristi niti jedan prostor, barem ne legalno, ali ima poštanski sandučić. I ključ od poštanskog sandučića. Jer pošta redovito pristiže, a netko ju uredno i podiže. Naime, gotovo svi tamošnji prostori u vlasništvu su Grada, a Buri Consultum Grad u zakup nije dao niti jedan.

Kako je Istra24 i pisala prošli tjedan, ostale tri firme koje tamo imaju prostore u privatnom vlasništvu, za Buru Consultum nikada nisu ni čule.

Tamo je i katolička udruga Antona Klimana. Iako su Tomljanović i Kliman kumski povezani, Bura, tvrdi Kliman, ne puše u katoličkim prostorima.

Buri Consultum očigledno odgovara biti ispod radara. Teško je pronaći tragove njena poslovanja.

A ipak je, tako samozatajna, 2015. godine Istarskoj županiji uspjela nametnuti, realizirati i naplatiti projekt "Istarska javna uprava - kvaliteta u službi građana", koji je porezne obveznike, samo tom prilikom, koštao 63 tisuće kuna.

Brošura projekta u organizaciji Bure Consultuma

To je naravno samo jedan posao. U poslovnim registrima vidljivo je da je razdoblju između 2013. i 2020. tvrtka prihodovala 2,5 milijuna kuna.

Svi Tomljanovićevi ljudi

Bura Consultum je na današnji dan, prema sudskom registru, još uvijek u vlasništvu Gabrijele Mezulić i Matije Tomljanovića. Gabrijela Mezulić bivša je zaposlenica Ureda državne uprave, viša stručna suradnica. Nakon pripajanja Ureda državne uprave Istarskoj županiji, početkom 2020. godine, Mezulić dobiva unaprjeđenje. Postaje privremena pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Istarske županije. Tu funkciju obnaša već više od dvije godine.

Gabrijela Mezulić je i suvlasnica medijske kuće TV Nova i članica Nadzornog odbora te firme. Sposobna je.

Matija Tomljanović je sin Mladena Tomljanovića. A Mladen Tomljanović je bivši predstojnik Ureda državne uprave. Dakle, bivši šef Gabrijele Mezulić. Mladen Tomljanović je, kao i Gabrijela Mezulić, suvlasnik TV Nove.

Matija Tomljanović kazao nam je prošli tjedan da je svoje udjele prenio na nekog drugog te da s tom tvrtkom više nema nikakve veze. Gabrijela Mezulić svoja je upravljačka prava prenijela na Odvjetnički ured Aleksandar Puh još 2016. godine.  

Pula parking - Bura - Pula parking

Mezulić je, dakle, 2015. godine direktorica Bure Consultuma i djelatnica Ureda državne uprave. O tom dualitetu ovih dana nije više htjela s nama razgovarati. Iz njezinog ureda poručili su nam da pošaljemo e-mail. I poslali smo. E-mailove smo odaslali na njezinu adresu, kao i na adresu Bure Consultum.

Mladen Tomljanović razriješen je funkcije predstojnika Ureda državne uprave Istarske županije u siječnju 2013. godine. Nakon toga je, za vrijeme tadašnjeg gradonačelnika, a današnjeg župana Borisa Miletića, 2014. godine zaposlen u pulskom trgovačkom poduzeću Pula Parking kao zamjenik direktora za pravne poslove. Odonuda odlazi lani u lipnju 2021., odmah nakon lokalnih izbora, kada se u Puli promijenila vlasti.  

Sada je zaposlen, a gdje drugdje nego u - Buri Consultumu.

No, prije nego što je 1. siječnja 2014. godine zaposlen u Pula Parkingu, Bura Consultum je od tog gradskog poduzeća prihodovala 11.250 kuna.

Pula Parking i Bura Consultum potpisali su ugovor koji je trajao od 1. listopada do 30. prosinca 2013. godine. A Mladen Tomljanović se u Pula Parkingu, ponovimo, zaposlio 1. siječnja 2014. godine. Dakle, dva dana nakon što je Bura Consultum prestala zarađivati od gradskog poduzeća Pula Parking, Mladen Tomljanović zapošljava se u tom istom gradskom poduzeću. Kakva slučajnost!

Istarska javna uprava d.o.o.

Bura Consultum je, odgovaraju iz Grada Pule, Pula Parkingu pružala usluge stručnih i savjetodavnih poslova u imovinsko pravnim stvarima, usluge pružanje konzultacija, davanje pravnih mišljenja i savjeta u usmenom obliku, zastupanje pred tijelima lokalne i područne samouprave te tijelima državne uprave.

Posebno su zanimljiva pravna mišljenja i savjeti u - usmenom obliku. Šteta što od tih silnih savjeta nije ostalo nikakvih tragova i dokaza.

Mladen Tomljanović bio je prisutan i kada se, u ožujku 2015. godine, u Komunalnoj palači u Puli prezentirao projekt tvrtke Bura Consultum „Istarska javna uprava - kvaliteta u službi građana“. U to je vrijeme, dakle, bio zaposlenik Pula Parkinga. Nepoznato je u kojem je svojstvu Mladen Tomljanović nazočio tom događaju. Sjedio je u prvom redu, među čelnicima.

Mladen Tomljanović (drugi s lijeva) u Komunalnoj palači u Puli

Osovina: Miletić-Tomljanović-Viktorov-Puh-Mezulić

Supružnici Miletić s Mladenom Tomljanovićem/PIXSELL
Nije tajna da su Mladen Tomljanović i Boris Miletić bliski. Recimo, zajedno su nazdravljali otvorenju luksuznih apartmana vlasnika Ribarske kolibe Nikolaja Viktorova. Rus Nikolaj Viktorov postao je europski državljanin nakon što mu je pulsko Gradsko vijeće, dok je gradonačelnik bio Miletić, dodijelilo titulu počasnog građanina Pule. Viktorovu ovih dana prodaju jedne atraktivne nekretnine vodi Aleksandar Puh, bivši općinski državni odvjetnik u Puli. Gabrijela Mezulić prenijela je svoje upravljačke ovlasti u Buri Consultum na tog istog Aleksandra Puha. A i njegov Odvjetnički ured Aleksandra Puha je 2015. godine lijepo zaradio od Istarske županije, 170 tisuća kuna za usluge rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i stjecanja prava upravaljanja nad trasom Parenzane.

Jučer smo Mladena Tomljanovića zvali i slali mu poruke, ali nismo dobili odgovor.

Uz njega, predstavljanju su nazočili i gradonačelnik Boris Miletić, ondašnji župan Valter Flego, bivši gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, ali i zamjenik ministra uprave Zoran Pičuljan i Dario Đerđa, predstojnik katedre Upravnog prava riječkog Pravnog fakulteta.

Na stranicama Grada izvijestili su da je Miletić tom prilikom pohvalio rad svoje pulske gradske uprave. Flego je „izrazio veliko zadovoljstvo organizacijom ovakvog projekta, napomenuvši kako je uvijek bitno učiti, dolaziti do novih spoznaja, pa čak i onda kada se nalazite na popisu najefikasnijih javnih uprava, kao što je to slučaj s Istarskom županijom“.

Ali, uz Buru, uvijek se može bolje!

Grad Buzet odbio edukaciju

U Glasu Istre je dodatno pojašnjeno da će projekt provesti stručno usavršavanje „službenika županije, gradova i općina, te zaposlenih u javnim ustanovama i komunalnim tvrtkama Istarske županije. Oni će sudjelovati na tri stručna seminara na kojima će steći dodatna znanja o vođenju upravnog postupka, izradi općih pravnih akata te uredskom poslovanju i arhivistici“.

Danas se Valter Flego tog događaja, i na koji je način Županija sklopila ugovor s Burom Consultum, više ne sjeća. Ali, malo je boljeg pamćenja Siniša Žulić. Možda zato što je Grad Buzet, na koncu, a prema njegovim riječima, odlučio da neće sudjelovati u tim edukacijama.

„Došao sam na prezentaciju da vidim o čemu je riječ, ali nismo poslovali s tom tvrtkom“, rekao je kratko Žulić.

Upitan zašto nisu, kazao je da je „tako odlučeno“.

Istarska županija je, međutim, s tvrtkom koja je tada bila registrirana u Senju, itekako poslovala, i to za iznos od 50 tisuća kuna bez PDV-a, a 62.500 kuna s PDV-om. Vidljivo je to iz registra bagatelne nabave Istarske županije iz 2015. godine. Koliko nam je poznato, nisu svi pročelnici bili oduševljeni edukacijom. Štoviše, poneki su se i oštro usprotivili.

Bivši istarski župan Valter Flego na prezentaciji u pulskoj Komunalnoj palači

„Edukacija je organizirana s ciljem povećanja institucionalnih kapaciteta i profesionalnih kompetencija u svrhu postizanja učinkovitosti u radu i zadovoljstva korisnika odnosno stanovnika Istarske županije“, vele danas iz Županije.

Bilo kuda, Mladen svuda

Nažalost, možemo samo nagađati koliko su nakon intervencije Bure Consultuma građani i građanske zadovoljniji.

Kako bilo, službenike u Županiji su, kako doznajemo, educirale Slobodanka Vale i Mirsada Budija. Slobodanka Vale bila je pomoćnica predstojnika Ureda državne uprave Mladena Tomljanovića. Mirsada Budija, također službenica u nekoliko državnih institucija, sada je predsjednica Službeničkog suda Istarske županije.

Mirsada Budija s nama je razgovarala otvoreno i bez uvijanja. Potvrdila je da ju je za edukaciju angažirala tvrtka Bura Consultum, konkretnije Gabrijela Mezulić.

„Ona je pružala tehničku podršku i potporu. Bila sam angažirana kao predavačica, a o tvrtki zaista ne znam ništa. O svemu tome možete vrlo detaljno pitati gospodina Mladena Tomljanovića“, preporučila nam je Budija.

A koga drugoga.

Mladen Tomljanović ime je koje doista čitavo vrijeme iskače iz paštete. Sve i da ga želite zaobići, nećete uspjeti.

Kao ni Gabrijelu Mezulić.

Model Mezulić: Privatni biznis u radno vrijeme

Gabrijela Mezulić
Osim što je kao službenica putem svoje privatne tvrtke angažirala kolege da educiraju druge službenike, Gabrijela Mezulić, prema našim saznanjima, ima i pravomoćnu presudu Službeničkog suda u Rijeci za težu povredu službene dužnosti. Ona je bez odobrenja pretpostavljenih obavljala privatne poslove za vrijeme radnog vremena, dok je bila zaposlenica Ureda državne uprave (UDU).

Unatoč tome, 1. siječnja 2020. godine, kada je Istarska županija preuzela UDU, a tada je, valja podsjetiti, dužnost župana obnašao Fabrizio Radin, Gabrijela Mezulić dobiva povjerenje nadležnih te je otada, pa sve do danas, zaposlena na mjestu službenice koja privremeno obavlja poslove pročelnice Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove.

Županija već više od dvije godine nije našla shodno raspisati natječaj za pročelničko mjesto Gabrijele Mezulić. Na naš upit zašto za to radno mjesto još uvijek nije raspisan natječaj, iz Županije su odgovorili da će javni natječaj, „sukladno planu“, biti raspisan tijekom travnja.

Eto, trebali smo samo prije pitati.

Od Grada Rovinja - 15 tisuća kuna

U 2019. godini tvrtka Bura Consultum zaradila je 15 tisuća kuna i od Grada Rovinja. Provela je edukaciju za 12 službenika Upravnog odjela za financije i proračun te Odsjeka za prometno i komunalno redarstvo u trajanju od 14 školskih sati, a na temu Zakona o općem upravnom postupku. Bilo je to, kažu iz Grada Rovinja, u sklopu stručnog seminara "Vođenje upravnog postupka u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te javnim ustanovama i komunalnim trgovačkim društvima".


Nastavite čitati

Istra
 

(FOTO I VIDEO) 'PLAN B' ZA BROD NASUKAN KOD RTA UBAC Umjesto odsukavanja koje kasni, započelo sidrenje betonskim blokovima teškim 400 tona

Ova je novost donijela malo mira, ali lokalno stanovništvo ipak priželjkuje trajno rješenje. "Da se ovo dogodilo u moru kod Rovinja ili nekog drugog turističkog grada na zapadu poluotoka, vidjeli biste kako bi brzo olupina bila uklonjena", vele dvojica ribara koje smo zatekli u Luci Krnica. Brod je pun nafte i jedan je jugo dovoljan za se ona izlije. A jugo se sprema " * To triba maknut što prije jer će doć' katastrofa kao u Ližnjanu, kaže nam njihov kolega Robi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.