Radar

privatni poslovi novih čelnika brodogradilišta

Direktor Uljanika Samir Hadžić s kolegom kupio 4,5 hektara zemljišta kraj Bala. Načelnik Pastrovicchio ga prijavio zbog sječe šume

Direktor Uljanika Samir Hadžić sa svojim bivšim šefom Elvisom Radolovićem kupio je četiri i pol hektara poljoprivrednog zemljišta na području Bala. Nakon kupnje posjekli su šumu zbog čega ih je načelnik Bala Pastrovicchio prijavio šumarskoj inspekciji koja je protiv direktora Uljanika podigla optužni prijedlog. Istražili smo je li kupovina zemlje i sječa šume bila predigra za parcelaciju i kasniju unosnu prodaju


 
5 min
Chiara Bilić Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Direktor Uljanika Samir Hadžić sa svojim bivšim šefom Elvisom Radolovićem kupio je četiri i pol hektara poljoprivrednog zemljišta na području Bala. Nakon kupnje posjekli su šumu zbog čega ih je načelnik Bala Pastrovicchio prijavio šumarskoj inspekciji koja je protiv direktora Uljanika podigla optužni prijedlog. Istražili smo je li kupovina zemlje i sječa šume bila predigra za parcelaciju i kasniju unosnu prodaju

Načelnik Bala Edi Pastrovicchio prijavio je direktora tvrtke „Uljanik Brodogradnja 1856“ Samira Hadžića zbog nezakonite sječe šume na području općine Bale.

Naime, Hadžić je u studenom prošle godine kupio 45 tisuća metara šumskog zemljišta na nekoliko lokacija na području Bala. Zemlju je kupio u partnerstvu s Uljanikovcem Elvisom Radolovićem iz Marčane po cijeni od oko jednog eura po metru. Dakle, četiri i pol hektara zemlje njih su dvojica platili 50 tisuća eura, odnosno svaki po 25 tisuća eura.

- Pošto se parcela 5109/1 nalazi u šumsko-gospodarskoj osnovi, a s koje je šuma uklonjena bez potrebnih dozvola, onda je Općina to prijavila inspektoru šumarstva, pojasnio nam je Pastrovicchio.

Inspekcija protiv Hadžića i Radolovića podigla optužni prijedlog

Ubrzo po prijavi Općine Bale na teren je izašla šumarska inspekcija koja je utvrdila sljedeće:

- Državni inspektorat zaprimio je prijavu komunalnog redara općine Bale o bespravnoj sječi na k.č. 5109/1, k.o. Bale. Temeljem prijave obavljen je inspekcijski nadzor te će na temelju činjenica utvrđenih prema zatečenom stanju, biti podignut optužni prijedlog protiv počinitelja sukladno članku 36 Zakona o šumama, piše u odgovoru inspekcije na naš upit.

Na sve tri lokacije vidljivo je da je nakon kupnje izvršena sječa šume što bolji poznavatelji kretanja na tržištu nekretnina objašnjavaju namjerom parcelacije, odnosno usitnjavanja parcela na veličinu od 500 četvornih metara i kasnijom prodajom po višestruko većim cijenama.

Direktor „Uljanik Brodogradilišta 1856“ Samir Hadžić bio je iznenađen našim interesom i nije želio odgovarati na pitanja oko kupovine i parcelacije.

- To je moja privatna stvar, čak i da je istina. Moj privatni život nije stvar rasprave, izjavio je Hadžić koji smatra da direktor Uljanika koji se spašava javnim novcem nije dužan javnosti objašnjavati svoje privatne poslove.

S obzirom na to da u Balama imaju velikih problema s parcelacijom poljoprivrednog zemljišta odlučili smo provjeriti je li to slučaj i pri Hadžićevoj kupovini.

Iz Državne geodetske uprave potvrdili su nam da zasad nije zatražena parcelacija spomenute zemlje.

- Uvidom u službene evidencije utvrđeno je da za katastarske čestice 4932/1, 4932/2, 4932/3, 4932/4, 5009/4, 5109/1, 5113, 6053, 6055/1, 6058/1 sve KO Bale 324876 nije zaprimljen zahtjev za pregled i ovjeru geodetskog elaborata za diobu ili spajanje katastarskih čestica, piše u odgovoru iz katastra.

Načelnik Pastrovichhio potvrdio nam je da Općina Bale zasad nije zaprimila nikakav zahtjev za urbanizacijom kupljene zemlje.

Htjeli smo životnu ušteđevinu spasiti od inflacije

Njegov partner, Elvis Radolović iz Marčane, inače nekadašnji Hadžićev šef dok su obojica radili u skladištu, ipak potvrđuje da je posao zajednički.

- Niti u jednom trenutku nismo imali parcelaciju na umu. Prije kupovine kontaktirali smo Općinu Bale i oni će vam posvjedočiti da nam parcelacija nije nikad bila u Planu.

Radolović objašnjava da su motivi zbog kojih su njih dvojica Uljanikovaca ušli u tako veliki nekretninski posao, prije svega, namjera da sačuvaju ušteđevinu od inflacije i devalvacije.

- Uložili smo s namjerom da zadržimo vrijednost ušteđevine, objasnio je Radolović.

Elvis Radolović, FOTO: Facebook

Što se sječe šume tiče, Zakon o šumama propisuje novčanu kaznu od 7 do 15 tisuća kuna koliko će se kazniti „mali šumoposjednik ako izvrši sječu nedoznačenih stabala“.

-Nemam komentara, Općina Bale može prijavljivati što god hoće, ne želim uopće komentirati i ne potvrđujem da imam ikakve veze s tim zemljištem, izjavio nam je direktor Uljanika Samir Hadžić.

Njegov partner u ovom nekretninskom biznisu, Elvis Radolović, ovako je objasnio inspekcijski nadzor:

- Šumarska inspekcija je bila, dao sam im izjavu i znam da nisam u krivu. Nekoliko stabala smo popilili, htjeli smo da se vidi međa, htjeli smo da se vidi što je naše. Znam samo da tamo nije bila šuma, nisam pilio bošku, izjavio je Radolović.

Radolović: Radili smo zajedno u skladištu, ja sam mu bio šef a on mi sad malo vraća

Direktor pulskog brodogradilišta Hadžić nije nam želio potvrditi da Elvis Radolović uopće radi u Uljaniku.

- Radolovića ćete morati vi pronaći, GDPR ne dopušta da se takvi podaci daju vani, izjavio je Hadžić.

Nakon što smo ga pronašli, Elvis Radolović nam je rekao da se sa Samirom Hadžićem poznaje 20 godina.

-Radili smo zajedno u skladištu, ja sam mu bio šef a on mi sad malo vraća. Radim u Uljaniku, nisam skladištar nego radim na radnom mjestu voditelja alatnice, dakle na zaduživanju i popravku alata. Radim otkako je ponovno počelo delo, radio sam i za stečajnog upravitelja, samo mjesec dana sam bio doma. Onda me Hadžić zvao da dođem raditi, opisao je Radolović svoju suradnju s aktualnim direktorom Uljanika.

Radolović ima i privatni biznis za alate

Radolović je inače vlasnik obrta za popravak, održavanje alata, savjetovanje, trgovinu i bravarske radove „Elo“ iz Marčane. Na naše pitanje ima li Radolovićev obrt poslovni odnos s Uljanikom, direktor Hadžić odgovorio je da za taj obrt nikad nije čuo.

Radolović je bio tek malo razgovorljiviji ali je demantirao informacije da je njegov obrt ikad poslovao s Uljanikom.

- Imam obrt ali je u mirovanju. Ne bavim se nabavom alata u Uljaniku. Time se bavi posebna služba za nabavu, odgovorio nam je Radolović koji je tijekom cijelog razgovora bio izrazito nervozan. 

- Ovo sve sam vam ispričao prijateljski, nemojte me spominjati, ako me spomenete zaštitit ću se odvjetnikom, nagovijestio je na koncu razgovora Radolović, inače pasionirani marčanski lovac.

Iz Ugovora o prodaji nedavno parceliranog zemljišta koje smo dobili na uvid vidljivo je i da se cijena zemlje u Balama nakon parcelacije kreće od 20 do 25 eura po četvornom metru, dakle dvadesetak puta više no što su Hadžić i Radolović platili zemlju.

Spomenimo i da su nam stručnjaci za nekretnine koje smo kontaktirali objasnili da cijena od jednog eura po metru na predjelima ispod ceste Vodnjan-Bale, odnosno Bale-Rovinj, nikako nije realna te da se tržišna cijena kreće od najmanje dva pa do pet eura po metru kvadratnom. 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.