Radar

MALA ŠKOLA ISTARSKE POLITIKE

DOBAR POSAO U BRTONIGLI: Kako do 11.000.000 kuna u nekoliko koraka?

Sjeverozapadna Istra, nekadašnja Zona B, prepuna je atraktivnih nekretnina koje su ostale iza izbjeglih, u nekim slučajevima i protjeranih, istarskih Talijana. Privatizacija njihove imovine tijekom posljednjih 30 godina postao je iznimno unosan biznis od kojeg su najviše profitirali članovi IDS-ove bonamenat divizije, njihove obitelji i poslovni partneri. Nakon Svetog Jurja kraj Završja, na kojem je silne milijune zaradio otac pokreta Ivan Jakovčić, donosimo priču o milijunima koje je obitelj odvjetnika Slaviše Perovića zaradila na području Svetog Jurja kraj Brtonigle


 
4 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Sjeverozapadna Istra, nekadašnja Zona B, prepuna je atraktivnih nekretnina koje su ostale iza izbjeglih, u nekim slučajevima i protjeranih, istarskih Talijana. Privatizacija njihove imovine tijekom posljednjih 30 godina postao je iznimno unosan biznis od kojeg su najviše profitirali članovi IDS-ove bonamenat divizije, njihove obitelji i poslovni partneri. Nakon Svetog Jurja kraj Završja, na kojem je silne milijune zaradio otac pokreta Ivan Jakovčić, donosimo priču o milijunima koje je obitelj odvjetnika Slaviše Perovića zaradila na području Svetog Jurja kraj Brtonigle

Vrlo unosan biznis, nedostupan običnom puku, dogodio se u Općini Brtonigla na atraktivnim parcelema s pogledom na ušće rijeke Mirne, Antenal i ipsilonski vijadukt.

Tko god ipsilonom vozi prema sjeverozapadu Istre sigurno je, prilikom prelaska vijadukta na Mirni, primijetio grozd novih modernih vila koje su nikle na obroncima ponad rijeke Quieto.

Za taj grozd je zaslužna obitelj Naperotić čije smo poslove u Brtonigli počeli opisivati, dok je za projekt koji se sprema na susjednom brdu odgovorna obitelj Perović, uz Naperotiće i Cattunare, svojevrsna elita brtoniške nekretninske scene. Posao koji su započeli očevi danas monetizira njihova zlatna mladež.

Priča koja slijedi još je jedna koja ukazuje da je politika najunosniji istarski biznis. Štorija je to iz zlatnog doba IDS-a kada je strankom i prostornim planiranjem na poluotoku suvereno vladao Ivan Jakovčić i njegova bulumenta.

Danas su svi milijuneri.

Lekcija prva: Kupi jefinu nekretninu na atraktivnoj lokaciji!

Posao u Donjim Serbanima koji je predmet našeg istraživanja započinje majka odvjetnika Slaviše Perovića, Ruža Perović iz sela Cerovac pokraj Bizovca, nedaleko Osijeka.

Ruža Perović u svibnju 2006. godine kupuje oko 25 tisuća četvornih metara zemljišta s pogledom na dolinu Mirne. Zemljište ispod naselja Donji Serbani gospođi Perović prodala je Delbello Annunziata iz Trsta, porijeklom iz Nove Vasi.

Cijena parcele 1797/3 k.o. Nova Vas je 86.300 kuna ili 3,5 kuna po metru.

Međutim, da bi posao bio potpun bilo je potrebno doći u vlasništvo i susjedne parcele 1797/1 k.o. Nova Vas. Tu je igra malo kompliciranija. Naime, originalni vlasnik te parcele bio je Zelco Lorenzo, arhitekt iz Trsta, rođen 1890. godine, preminuo 1958. godine.

Pronaći njegove nasljednike nije nimalo lako, ali, uz malo truda - sve se može. Posebno kad poznaš sustav i kad je sustav na tvojoj strani.

Supruga arhitekta Zelca, Zandegiacomo Redenta, nakon njegove smrti svoju je imovinu u Novoj Vasi, prema rješenju o naslijeđivanju koje je donio javni bilježnik Željko Krajina iz Umaga, prepustila Nataliji Naskovic, udatoj Sgambati, čiji je, pak, nasljednik bio suprug Armando Sgambati iz Trsta.

Pretežno se radi o potomcima istarskih Talijana koji su koncem drugog svjetskog rata napustili Istru. 

Lekcija druga: Iskoristi sustav, zaokruži posjed!

Gospodina Sgambatija u procesu određivanja nasljednika lijepe parcele nad Mirnom zastupao je poznati umaški odvjetnik Perović, inače s pulskom adresom.

Slaviša Perović je dugo godina bio alfa i omega na području Općine Brtonigla. Povoljno je kupovao i onda prostorno planski sređivao kupljene parcele koristeći lobističke i političke veze s dugogodišnjim neokrunjenim kraljem tog kraja Francom Cattunarom.

Nakon što je majka Ruža kupila susjednu parcelu, sin Slaviša punom parom nastavlja daljnje zauzimanje lokacije.

Dok ostavinski proces traje, te dok je njegov ishod još uvijek neizvjestan, parcelu 1797/1 kupuje izvjesni Suad Čindrak iz Umaga za 53,517 kuna. Čindrak zemlju kupuje u listopadu 2006., rješenje o naslijeđivanju ekspresno se izdaje u svibnju 2007. godine, a koncem 2009. Čindrak zemlju prodaje Perovićevoj majci Ruži.

Cijena? 63.000 kuna. 

Pojednostavljeno, majka odvjetnika Perovića u 2010. godinu ulazi kao vlasnica 4,2 hektara poljoprivrednog zemljišta s impresivnim pogledom na dolinu i ušće rijeke Mirne u plavi Jadran.

Ljudima se ta strateški odlično pozicionirana lokacija oduvijek sviđala. Na tom se mjestu nalazila prapovijesna gradina i antičko naselje, a potom kasnoantički i ranosrednjovjekovni kastrum. Zdanje se nazivalo Sveti Juraj, San Giorgio ili Santi Quaranta.

Ruža Perović prepoznala je sav potencijal te lokacije i u nju uložila ukupno 150.000 kuna ili 20.000 eura. 

Lekcija treća: Iskoristi utjecaj u IDS-u!

Na taj je način dovršena kupovina zemljišta pa se krenulo u izmjenu prostornih planova.

Bitno je napomenuti da cijelo to vrijeme, gotovo dva desetljeća, odvjetnik Slaviša Perović zastupa Općinu Brtonigla. Tijekom 2007. i 2008. godine, za mandata Franca Cattunara, Perović je bio i utjecajni član općinskog Poglavarstva.

Franco Cattunar (Foto- www.cattunar.hr)

Slučajno ili ne, u to vrijeme pokreće se proces izmjena općinskih urbanističkih planova, pa 2011. godine TP Gradišće premijerno ulazi u Prostorni plan Općine Brtonigla. U razdoblju do 2015. godina usvojen je i UPU Gradišće kojim se jedan hektar Perovićeve zemlje pretvara u Turistički punkt na kojem je dozvoljena izgradnja smještajnih kapacitata s ukupno 88 postelja.

Za vile je u Urbanistički plan uređenja Gračišće predvidio 48 ležaja, a za hotel dodatnih 40.

Dodatnu atrakciju zemljištu Perovićevih daje i blizina budućeg letjelišta za paraglidere i zmajeve, udaljenog tek desetak metara. Nakon preciznog definiranja prostorno planske budućnosti zemljišta, obitelji Perović kreće u posljednju fazu svog poduhvata– prodaju. 

Lekcija četvrta: Skupo prodaj!

Čim je lokacija u prostornom planu postala punkt, Ruža Perović 2012. godine unosnim hektarima daruje sina Slavišu.

Potom, početkom prošle godine, proces darovanja se nastavlja pa Slaviša Perović lokalitet daruje svojoj djeci Olgi, Loli i Luki.

Nekretnine se u darovnom ugovoru procjenjuju na milijun eura.

Veliko finale naše real estate sapunice događa se u rujnu prošle godine. Najprije Olga, Luka i Lola Perović 10.000 metara građevinskog zemljišta prodaju tvrtki Mudita Touristic iz Umaga za milijun eura.

Magistarski rad Lole Perović na Fakultetu za dizajn (Ilustracija ZavodBig.com)

Potom Lola Perović istoj tvrtki prodaje dodatnih 32.000 četvornih metara šume po cijeni od 580.000 eura. Zanimljivo, Lola Perović je magistrirala na ljubljanskom Fakultetu za dizajn upravo na temi osmišljavanja budućeg izgleda turističkog naselja u Donjim Serbanima.

Lola Perović (desno)

Kad sve saberemo i podvučemo crtu ispada da su Perovići zemlju plaćenu 150.000 kuna prodali za 11.850.000 kuna i ostvarili zaradu od 11,7 milijuna kuna. U novoj valuti: zemlja plaćena 20.000 eura prodana je za 1.580.000 eura uz zaradu od 1,560.000 eura.

Iz dokumentacije je vidljivo i da je odvjetnički posao oca nastavila druga kćerka - Olga Perović. Članovi obitelji Perović nisu bili dostupni za komentare.

Odvjetnica Olga Perović ( Facebook)

 

Tko su kupci? Austrijska zlatna mladež!

Zanimljivi su i kupci koji već dvije godine naveliko kupuju zemlju na Bujštini.

U kupoprodajnom ugovoru spomenutu tvrtku Mudita Touristic predstavljaju austrijski poduzetnici Emanuel Grasl i Wolfgang Peterlik, koji su, uz Martina Brezovicha i Cornelie Elisabeth Kamletner, i njeni suvlasnici. Radi se o vlasnicima marketinških agencija iz Austrije koje su, između ostalog, 2015. godine u Beču organizirale veliko natjecanje za pjesmu Eurovizije nakon trijumfa Conchite Wurst godinu ranije.

Također, u austrijskim medijima vidljivo je da ih se, taman u vrijeme istarske kupovine, dovodilo u vezu s upitnim poslovima vrijednim milijune eura, sve u svezi s nabavom testera za covid. Spomenuta četvorka posjeduje pet Mudita kompanija koje djeluje na području Brtonigle, Buja i Umaga, kao i još desetak koje posluju u Beču.

Od spomenutih investitora najpoznatiji je Wolfgang Peterlik čiji je brat Johannes prošle godine suspendiran sa mjesta austrijskog veleposlanika u Indoneziji zbog odavanja tajni ruskim oko otrova Novichok. Taj se otrov koristio pri trovanju protivnika Putinove diktature, Sergeja Skripala i Alekseja Navaljnog.

Uglavnom, u Brtonigli nikad dosadno.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.