Radar

velika igra stevana muidže

Od Kamenoloma Max preko Valkana i pulske luke: I dalje nepoznata lokacija pulskog pročistača

Istražili smo sve promjene lokacije pulskog pročistača otpadnih voda. Za potpuno razumijevanje političkog odlučivanja o najvažnijim pulskim infrastrukturnim projektima potrebno je usporedno pratiti razvoj nekretninskog biznisa Stevana Muidže i Dragana Šolaka. Na prvoj predviđenoj lokaciji za pročistač niknuo je njihov Max Stoja, na drugoj se pročistač izmiče zbog gradnje Hotela Valkane. Gdje će se nakon desetljeća šetanja pročistač konačno smjestiti trenutno ne zna nitko. Barem javno


 
11 min
Chiara Bilić Dražen Majić

Istražili smo sve promjene lokacije pulskog pročistača otpadnih voda. Za potpuno razumijevanje političkog odlučivanja o najvažnijim pulskim infrastrukturnim projektima potrebno je usporedno pratiti razvoj nekretninskog biznisa Stevana Muidže i Dragana Šolaka. Na prvoj predviđenoj lokaciji za pročistač niknuo je njihov Max Stoja, na drugoj se pročistač izmiče zbog gradnje Hotela Valkane. Gdje će se nakon desetljeća šetanja pročistač konačno smjestiti trenutno ne zna nitko. Barem javno

Saga o pročistaču pulskih otpadnih voda traje već desetljećima. Na rješavanje tog iznimno važnog komunalnog problema potrošeni su deseci milijuna kuna, napravljene brojne studije, ali još uvijek ne znamo na kojoj će se lokaciji graditi.

A upravo je lokacija pulskog fekalnog pročistača odličan pokazatelj odnosa moći na pulskoj poslovnoj i političkoj sceni u protekla tri desetljeća.

Anno Domini 2000: Kamenolom Max idealna lokacija za pročistač otpadnih voda

Građani Pule dobili su 2000. godine lijepi zeleni letak koji je objašnjavao da je kamenolom Max Stoja najbolja lokacija za pročistač.

Nekoliko godina prije pulska Herculanea krenula je u rješavanje golemih komunalnih i ekoloških problema nastalih zbog ispuštanja kanalizacije u more i potpuno zastarjele kanalizacijske mreže.

U sklopu rješenja tog problema predviđena je izgradnja modernog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u kamenolomu Stoja.

- Izrada dokumentacije dovršena je 1999. godine, a početak radova očekuje su u rujnu 2000. piše u spomenutim promotivnim materijalima. Iste godine Urbis 72 izradio je Studiju utjecaja na okoliš odnosno ocjenu prihvatljivosti zahvata za okoliš za nekoliko potencijalnih lokacija pročistača – kamenolom Max Stoja (varijanta s novim ispustom u more), kamenolom Max Stoja (varijanta s ispustom na Valkanama), Muzil i Valkane.

Zaključak Urbisa bio je sljedeći: „Može se konstatirati da su lokacija kamenoloma Max Stoja s podmorskim ispustom na poluotoku Stoja i lokacija Muzil s podmorskim ispustom na Muzilu dobile jednaku i najvišu ocjenu."

Giancarlo Župić/Foto: Facebook
Tadašnji gradonačelnik Pule, Giancarlo Župić, bio je mišljenja da su Valkane idealna lokacija, a tako misli i danas.

„Po meni je i tada najbolje rješenje bilo to da pročistač ostane na Valkanama, ali da se modernizira i napravi sofisticiranija tehnologija jer sva kanalizacija ide u tom smjeru. Međutim, rađeno je više varijanti i ispalo je da je Max bio najbolje i najkvalitetnije rješenje“.

Upitan kako to da je Max Stoja samo tako, odjednom, ispao iz jednadžbi, Župić kaže:

„Postojali su drugi interesi, važniji od uređaja. To je sve jasno“.

O kojim se interesima radi upitali smo Stevana Muidžu koji je nekada bio u menadžmentu Cementare, a kasnije i u vlasništvu izdvojenih nekretninskih tvrtki.

- Kamenolom je 2000. godine još uvijek bio u eksploataciji, a zatvoren je 2008. godine. Osobno nemam saznanja da je u to vrijeme planiran pročistač u kamenolomu, izjavio nam je Muidža.

Iz njegovog odgovora zaključuje se da su gradske i državne vlasti u kamenolomu koji je koristila njegova cementara godinama planirali skupi projekt bez znanje koncesionara.

Valkane najgora lokacija za pročistač

Ista, ranije spomenuta studija, zaključila je da je lokacija na Valkanama najgore rješenje.

U analizama koje su u razdoblju 2003.-2004. godine provodile tvrtke Starum, Hidroconsult i Aquacon zaključeno je da se razmatraju lokacije, s tim da je opći zaključak bio da su Valkane najgore rješenje.

Međutim, vlasnici kamenoloma Max, odnosno pulske Cementare, imali su druge planove. Oni su u međuvremenu isplanirali nekretninski biznis izdvojiti iz portfelja Cementare i za područje kamenoloma Max i Valkane zamislili potpuno drugačiju, profitabilniju i manje smrdljivu viziju.

Umjesto pročistača znatno atraktivnija bila im je ideja da se u kamenolomu napravi mega trgovački centar, a na Valkanama mega hotel s pet zvjezdica.

Evo kako evoluciju tih vizija opisuje Stevan Muidža:

Stevan Muidža Foto: Pixsell/ Duško Marušić

- Ideju za hotel na Valkanama prvi puta sam predočio u rujnu 1990. godine prigodom obilježavanja 65. godišnjice Tvornice cementa, tadašnjem potpredsjedniku bivše države, Stjepanu Mesiću i tadašnjem pulskom gradonačelniku, Lucianu Delbiancu. Ideja za trgovački centar rodila se 2002. godine. U to vrijeme intenzivno se razmišljalo o zatvaranju kamenoloma te je trebalo planirati što će u budućnosti biti na toj lokaciji. Ideju za trgovački centar na prostoru nekadašnjeg kamenoloma dodatno su 2004. godine podržali i studenti Ekonomskog fakulteta iz Pule zajedno sa studentima Rollins Collega s Floride. Studenti su, naime, u okviru business projekta, osmislili trgovački centar kao moguću rekultivaciju lokacije, jednom kada se kamenolom zatvori. To je 2010. godine potvrdila i studija renomirane svjetske konzultantske tvrtke Colliers, objasnio nam je Muidža, ističući evidentnu podršku ekonomske struke svom poslovnom projektu.

Struka odjednom mijenja mišljenje: Valkane su bolje od Maxa!

Tijekom tih deset godina, osim pulskih i floridskih studenata, ideju o tome da kamenolom Max nije najbolje rješenje za pročistač prihvatila je i pulska politička vlast. Naravno, sve temeljem procjene struke.

Novu i skupo plaćenu analizu o tome gdje je najbolje mjesto za pročistač 2009. godine izrađuje američka tvrtka Jacobs Engineering Group. Ta je analiza brzo ušla u legendu jer je proglasila da se pulske plaže na zapadu prostiru od Kantride do Preluka, a na istoku do Kostrene.

Očito dobro upućeni u lokacijske kvalitete i razlike između kamenoloma Max i lokacije Lungomare, iz Jacobsa su zaključili da su Valkane najjeftinije rješenje.

Tako su procijenili iako je iz studije, kroz niz pokazatelja, vidljivo da je najbolja lokacija upravo kamenolom Max. Unatoč svemu, tadašnji gradonačelnik Boris Miletić objeručke je prihvatio Valkane kao rješenje.

Veliki interes za odustajanje od kamenoloma Max, prema tvrdnjama Zelene Istre iz tog vremena, pokazala je upravo Muidžina tvrtka Istracement nekretnine d.o.o koja je 2011. godine izradila Idejno rješenje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda "Valkane".

Koji je u tom poslu bio interes tvrtke Istracement nekretnine, pitali smo Stevana Muidžu.

- Pročistač je izgrađen na našem zemljištu. Namjera je bila pronaći način za izgradnju suvremenog pročistača, prema svim zahtjevima EU-a, tako da ne ugrožava Lungomare, a samim time i budući hotel. Varijanta s ukopanim bazenima je to omogućavala, objasnio je Muidža.

Iz Zelene Istre tada su tvrdili da je smještaj pročistača na Valkanama sporan po mnogo osnova. Između ostalog i zato što je suprotan važećem GUP-u koji je predviđao korištenje Valkane kao lokacije za pročistač samo do 2017. godine.

Anketar Miletić: Građani žele pročistač na Valkanama

Očito su argumenti tvrtke Istracement nekretnine bili snažniji, pa je Grad Pula u prosincu 2012. prihvaćanjem UPU Lungomare prihvatio Valkane kao najbolje rješenje. Isti je plan na mjestu nogometnog igrališta predvidio izgradnju luksuznog hotela.

Boris Miletić/ Foto: Manuel Angelini
- Optimalnu lokaciju odabrala je struka, poručio je tadašnji gradonačelnik Boris Miletić, iako je struka samo nekoliko godina ranije tvrdila da su Valkane najgore rješenje.

Svoju odluku Boris Miletić pokrio je i pomalo "čudnom" anketom prema kojoj 70 posto građana Pule podržava Valkane kao lokaciju za pročistač.

- Građani će naposljetku, kao i do sada odlučiti da li netko zna ili ne zna upravljati gradom, dodao je Miletić.

Danas, deset godina kasnije, pokazalo se da je upravo fabriciranje anketa politički najviše koštalo Miletića.

Nekoliko godina kasnije mijenja se prostorni plan UPU Lungomare. Naravno, u korist tvrtke Stevana Muidže čijem se budućem hotelu na Valkanama udvostručuju kapaciteti, broj ležaja podiže se sa 170 na 360.

Svakome je pritom bilo jasno da hotel s 5 zvjezdica ne može biti u blizini pročistača.

Struka koja je uvijek na raspolaganju izrađuje novu studiju

Za razumijevanje ovih procesa treba uzeti u obzir da se u nekretninski biznis na Valkanama 2015. godine uključio i srpski telekomunikacijski i medijski tajkun Dragan Šolak.

Dragan Šolak

Negdje u isto vrijeme struka nadležna za lokaciju pročistača naglo mijenja mišljenje.

Argumentacija kojom je vlast građane i građanke 2012. uvjeravala da su Valkane najjeftinija lokacija za izgradnju pročistača odjednom se stubokom mijenja.

Struka, naime, mora biti fleksibilna pa Valkane postaju - najskuplja varijanta. 

- Za lokaciju Valkane raspoloživa površina za izgradnju pročistača je 1,45 ha. Prema važećoj prostorno - planskoj dokumentaciji na približno 50 posto površine mora se izgraditi ukopani pročistač što značajno utječe na investicijske i operativne troškove. Zemljište na poluotoku unutar područja Valkane gotovo u cijelosti nalazi se u vlasništvu tvrtke ISTRA VAL MAX d.o.o. elaborirala je struka nove argumente.

- Osim lokacije postojećeg uređaja, prilazni put koji vodi prema njemu također pripada istoj tvrtki. Vlasnik zemljišta, tik uz lokaciju pročistača, a prema Urbanističkom planu uređenja „Lungo Mare“ planira izgradnju hotela i pratećih turističkih sadržaja za koje je već uređeno zemljište. Postojeća lokacija Valkane osjetljiva je i po pitanju utjecaja na okoliš, piše u novom stavu struke objavljenom u Studiji utjecaja na okoliš za aglomeraciju Pula Centar.

Stevan Muidža sa svim tim, tvrdi, nema veze. Evo odgovora na pitanje jesu li investitori već prilikom traženja povećanja kapaciteta sa 170 na 360 ležajeva za hotel na Valkanama očekivali da se pročistač izmjesti s Valkana:

- Nismo očekivali izmještanje, niti nam je bila poznata ikakva ideja o tome. Postupak izmjene GUP-a Pula i UPU-a Lungomare pokrenuli smo u rujnu 2014. godine kada nam je Horvath HTL, najveći svjetski brend za savjetovanje u turizmu, izradio Pre-feasibility studiju prema kojoj je 360 ležajeva minimum za razvoj profitabilnog hotelskog projekta i angažiranje svjetskih operatera. Radi se o hotelu razine 5 zvjezdica kakav zasad ne postoji na širem pulskom području. Hotel će raditi svih 12 mjeseci u godini i u njemu će cjelogodišnje zaposlenje imati oko 250 ljudi. Te su izmjene usvojene u studenom 2015. godine, objasnio je Muidža. 

Iz njegovih odgovora moglo bi se shvatiti da on gotovo pa nema veze s lokacijom pročistača koji je prvo predviđen u Maxu pa je, očito zbog izgradnje shopping malla, premješten na Valkane da bi se onda, usvajanjem plana za hotel, izmjestio i s Valkana.

Na valjaju Valkane - u Max više ne može - gdje sad?

Iako vlasnici gotovo polovice šumice Lungomare tvrde da nemaju veze s izmještanjem pročistača s Valkana evidentno je da je utjecajan netko ipak taj proces pokrenuo. Iako možemo pretpostaviti, teško je utvrditi tko.

Nakon što je pulska gradska vlast godinama, unatoč prosvjedima ekoloških aktivista i brojnih građana, zagovarala Valkane kao najbolju lokaciju za pročistač, usvajanjem UPU Lungomare politika je iznenada promijenila mišljenje i odlučila ga preseliti na Molo Carbone na Stoji, unutar zidina Slobodne zone luke Pula.

Prema riječima donedavnog rukovoditelja Pragrandea Robija Fuarta, 2015. godine su Hrvatske vode i Jaspers (Joint Assistance in Supporting Projects in European Regions) tražili izradu varijantnog rješenja lokacija.

No, nejasno je tko je i u kojem točno trenutku predložio Molo Carbone. Ta se lokacija, naime, nikada nije spominjala kao opcija.

Molo Carbone

Molo Carbone je dokumentacijom iz svibnja 2015. klasificiran kao „manje osjetljiva lokacija“ od Valkana jer se već koristi u gospodarske svrhe.

Razmatrali su se još i Muzil i Kaštijun, ali su u potpunosti odbačeni kao neprihvatljive lokacije.

Valkane su, barem na papiru, ostale kao jedno od mogućih rješenja, ali se u projektnoj dokumentaciji navodi da tamo nema prostora za „značajnije naknadno proširenje UPOV-a“ kao ni za obradu mulja.

Lokacija kamenoloma Max više se nije spominjala jer se tamo pored poslovnog centra, po najnovijem, planiraju vile i filmski studio.

Pročistač isplaniran na tuđoj zemlji

U stručnim studijama izmještanja pročistača s Valkana kao posebna prednost za Molo Carbone isticala se i činjenica da je zemljište na toj lokaciji u vlasništvu Grada i javnih komunalnih tvrtki, a za razliku od Valkana gdje je privatno vlasništvo.

No, pokazalo se, to nije bila istina. Nije ni sada.

Molo Carbone dio je šireg područja koje je gradsko trgovačko poduzeće Luka Pula uzurpiralo kao svoje. Država tvrdi da je taj upis vlasništva nezakonit zato što je riječ o pomorskom dobru koje je državna imovina. To je dokazano i na sudu. U studenom 2019. godine Trgovački sud u Pazinu potvrdio je da je riječ o pomorskom dobru.

Na koncu se Luka Pula žalila na presudu, zbog čega pravo vlasništva do danas nije riješeno, iako postoje osnovane indicije da pulsko gradsko poduzeće polako, ali sigurno, gubi taj spor.

Ta pravna neizvjesnost nije spriječila vlast Borisa Miletića da na pripremu planske dokumentacija za pročistač na lokaciji Molo Carbone potroši desetak milijuna kuna. Nije poznato je li pritom provedena i neka anketa.

Međutim, IDS gubi izbore, a nova vlast pročistač ne želi na lokaciji Molo Carbone.

Filip Zoričić/Foto: Manuel Angelini
Iako je još u prosincu prošle godine Molo Carbone bila lokacija za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, već u siječnju ove godine pulski gradonačelnik Filip Zoričić za naš portal izjavljuje da bi ipak volio da pročistač bude van naseljenog mjesta.

Naime, Molo Carbone je, iako opasan zidinama, samo 30-ak metara udaljen od prvih kuća.

Molo Carbone

Bivši gradonačelnik, Giancarlo Župić, također smatra da je gradnja pročistača u luci ravna katastrofi.

Molo Carbone je najgora varijanta. Ako se dogodi neka havarija, sva kanalizacija ide u pulsku luku i zagađuje čitavu luku. Više puta sam reagirao, ali vidim da me nitko ne sluša. Na Valkanama je ispust u otvorenom moru, kaže Župić, no potom konstatira da „to vjerojatno neće dopustiti vlasnici“.

Po njemu, drugo najbolje rješenje je Muzil.

 „Tamo ima lokacija gdje se uređaj može napraviti i usmjeriti prema otvorenom moru pa pročistač, u slučaju neke havarije, ne bi ni na koji način utjecao na ostale dijelove grada. Istočna obala je skroz otvorena“, smatra Župić.

Zbog hotela pročistač odlazi s Valkana, ali kamo - ne zna se

Za pročistač se, dakle, opet traži novi dom, ali još uvijek ne postoje nikakve indicije gdje bi to moglo biti.

„Intenzivno radimo na pronalaženju rješenja za pročistač i sušaru i u razgovorima smo s Hrvatskim vodama“, veli Zoričić.

Gradonačelnik potvrđuje da pročistač zasigurno neće biti na Valkanama.

Inače, novi rok za izgradnju pročistača je 2027. godina, a nakon što se prekoračio rok do 2021. godine.

Dok se ne nađe novo rješenje, na Valkanama je Boris Miletić u zadnjoj etapi svoje pulske vladavine za milijun eura izgradio šator čija je glavna funkcija da priguši smrad. Miletić je kao razlog za taj nemali trošak naveo - brigu za građane.

Muidža i Šolak briga više nemaju. Dok se hotel izgradi pročistač će biti izmješten, ali za ukupan dojam destinacije Valkane potrebno je i jedno respektabilno nogometno igralište.

Protiv njega ustala je struka dok je politika većinom za. Možda bi, stoga, bilo dobro da još jednom provedemo anketu?


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.