Radar

stranačka alkemija na bujštini (1)

IDS LJUBAVNA PRIČA: Pročelnica suprugu urbanizirala zemlju i 6.000 eura pretvorila u 1.500.000 eura

Korištenje funkcija za osobno bogaćenje ugrađeno je u temelje IDS dok je njime vladao Ivan Nino Jakovčić. Počasni predsjednik zaradio je milijune, njegovim putem nastavljaju mlade IDS-ove snage. Danas donosimo priču o Jeleni Perossi Bojić, potpredsjednici garantnog odbora IDS-a koja je Ninovom alkemijom običnu livadu između Buja i Krasice pretvorila u rudnik zlata. Sve je nadgledao Fabrizio Vižintin


 
4 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Korištenje funkcija za osobno bogaćenje ugrađeno je u temelje IDS dok je njime vladao Ivan Nino Jakovčić. Počasni predsjednik zaradio je milijune, njegovim putem nastavljaju mlade IDS-ove snage. Danas donosimo priču o Jeleni Perossi Bojić, potpredsjednici garantnog odbora IDS-a koja je Ninovom alkemijom običnu livadu između Buja i Krasice pretvorila u rudnik zlata. Sve je nadgledao Fabrizio Vižintin

Pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje i upravljanje gradskom imovinom Jelena Perossa Bojić predložila je u lipnju 2019. godine gradskom vijeću Buja na usvajanje Odluku o urbanizaciji Turističkog područja Mužolini. Vijeće kojim je presjedao poznati političar s Bujštine Rino Duniš, odluku je donijelo jednoglasno.

Političkom odlukom, nakon urbanizacije na lokaciji koja se nalazi na kilometar udaljenosti od Buja prema Krasici, postalo je moguće izgraditi turističko naselje (T2) sa 100 (sto) postelja. Smještajni kapaciteti na području veličine 1,5 hektara planirani su na način da svih 100 postelja bude smješteno u građevine individualiziranog smještaja: vile ili bungalove.

Vile se, sukladno planu, mogu graditi sa jednom podzemnom i dvije nadzemne etaže ukupne visine 10 metara.

Pročelnica: Urbanizacija će pridonijeti uređenju cjelokupnog područja Grada Buja

Grad Buje platio je izradu Urbanističkog plana uređenja Mužolini 65.000 kuna. Odluka o izradi spomenutog plana donesena je na sjednici Gradskog vijeća u travnju 2017. godine. Ideju o izradi plana vijećnicima je predstavila pročelnica Jelena Perossa Bojić.

- Razlog za donošenje predloženog plana je u omogućavanju privođenja namjeni i stvaranja preduvjeta za uređenje turističkog područja Mužolini, čime će se pridonijeti uređenju cjelokupnog područja Grada Buja, naglasila je pročelnica i dodala kako su inicijativu za izradu plana podnijeli “jedni od vlasnika zemljišta unutar obuhvata“.

Znakovito, inicijalno je predloženo 80 ležaja, pola u hotelu, pola u vilama. Nakon dvije godine broj ležaja narastao je na sto, a sve je ležaje moguće izgraditi u znatno isplativijim vilama.

Sredstva za izradu plana osigurana su iz proračuna Grada Buja. Odluku vijeća o početku procesa izrade plana potpisao je tadašnji predsjednik vijeća, današnji gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin.

Grad Buje više platio urbanizaciju nego Perosse zemlju

Zanimljiva je vlasnička pozadina parcela na kojima je određen plan. Naime, u listopadu 2013. godine parcele 1794/1 i 1804/5 k.o. Buje od Vižintin Bruna iz Krasice kupila je tvrtka TOTAL MK d.o.o. u vlasništvu Denisa Perosse koji je u ime tvrtke i potpisao kupoprodajni ugovor. Za Vižintin Bruna ugovor jer potpisao odvjetnik Zoran Belušić sa adresom Trg Slobode 4 na kojoj se nalazi i sjedište tvrtke TOTAL MK. Perossa je dvije parcele veličine 12.500 četvornih metara platio 3.000 eura.

Zemlja ima idiličan pogled prema moru.

Nakon što je pokrenut postupak urbanizacije Perossa je od Republike Hrvatske kupio parcelu 1804/17 veličine 1.058 četvornih metara za dodatnih 3.000 eura. Zemlja je kupljena izravnom pogodbom.

Dakle, prije same urbanizacije, ali i tijekom nje, Denis Perossa, suprug pročelnice Jelene Perosse, 13.500 metara zemlje platio je 45.000 kuna ili 6.000 eura. To je manje od 8.000 eura koliko je plaćena izrada UPU-a, odnosono, više je Grad Buje uložio u izmjenu svoga plana nego muž pročelnice u zemljište koje mu je ona se urbanizirala.

Princip Ivana Jakovčića - troškovi javni, profiti privatni - primijenjen je znalački.

Svi putevi vode na adresu Trg Slobode 4

Normalno, nakon urbanizacije vrijednost zemlje je prilično porasla. Stoga smo odlučili provjeriti po kojoj se cijeni trenutno prodaje. Za prodaju je zadužena agencija Stavset iz Buja koja se također nalazi na adresi Trg Slobode 4 u Bujama. Usput, na toj se adresi nalaze i sve tvrtke talijanskih mafijaša iz klana Di Caprio o kojima smo u više navrata pisali.

Večina tvrtki registrirana je u računovodstvenom uredu utjecajne IDS-ovke Lene Korenike. 

Gospođa Marina Kraljević, vlasnica i direktorica agencije Stavset, nakon provjere s Perossom potvrdila nam je da se zemlja na području Mužolina danas prodaje za 1.500.000 eura. Uvidom u financijska izvješća tvrtki TOTAL MK i Stavset po brojnim detaljima vidljivo je da se radi o sestrinskim tvrtkama koje vodi isto računovodstvo.

Obitelj Perossa, Jelena i Denis, kao ni bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin nisu željeli odgovoriti na sljedeća pitanja.

  1. Je li Denis Perossa suprug pročelnice za prostorno planiranje Jelene Perossa?
  2. Je li Jelena Bojić Perossa sudjelovala u urbanizaciji Turističkog područja Mužolini i na koji način?
  3. Je li prilikom ovih izmjena došlo do pogodovanja? Naime, korist koju je ostvario suprug bujske pročelnice je ogromna. Primjerice, zemljište koje je urbanizirano na podučju Mužulina plaćeno je oko 45.000 kuna (6.000 eura), danas se prodaje za 1,5 milijuna eura.
  4. Je li Jelena Bojić Perossa potpredsjednica IDS-ovog Garantnog odbora i je li ovakva praksa sukladna IDS-ovim antikorupcijskim politikama?

Vezano za posljednje pitanje potrebno je naglasiti da se na stranicama IDS-a Jelena Perossa vodi kao potpredsjednica Garantnog odbora stranke.

Garantni odbor između ostalih ima i ove ovlasti: nadzire materijalno - financijsko poslovanje IDS-a te podnosi izvješće Savjetu za svaku kalendarsku godinu; donosi konačnu odluku na sve žalbe podnesene povodom odluka svih tijela IDS-a, osim odluka Sabora IDS-a;  odlučuje o statutarnosti svih odluka i postupaka tijela IDS-a; donosi stranački kodeks ponašanja članova IDS-a u skladu s ovim Statutom i nadzire njegovu provedbu.

Hoće li slučaj Jelene Perosse ikad završiti pred tim stranačkim tijelom koje nadgleda etička pitanja ili je ovakvo pogodovanje dubinski ugrađeno u DNK Istarskog demokratskog sabora? Za odgovor na to pitanje zadužen je predsjednik stranke Dalibor Paus.


Nastavite čitati

Istra
 

Irena Hrstić nova je državna tajnica u Ministarstvu zdravstva, sad se istarski HDZ osjeća jačim na Poluotoku

Velika Zlatna Arena za najbolji film 71. Pulskog filmskog festivala dodijeljena je "Proslavi", a po ocjeni publike najbolji je film "Sveta obitelj"* Dugogodišnja ravnateljica Opće bolnice Pula, članica HDZ Irena Hrstić, danas je imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu zdravstva * Odzvonilo divljem deponiju na Vodnjanštini * Sutra pišemo o Domu "Ruža Petrović" i o pulskom Studentskom domu

Istra
 

ODZVONILO JOŠ JEDNOM ILEGALNOM DEPONIJU NA VODNJANŠTINI Kreće uklanjanje više od 300 tisuća tona odbačenog građevinskog i organskog otpada

Tvrtka čija je ponuda ostvarila maksimalni broj bodova i izabrana za izvođenje radova je Marana Transporti iz Vodnjana, kojoj će za obavljanje posla biti potrebno nešto manje od procjene Grada, točnije 85.820 eura s uključenim PDV-om. Pulska tvrtka METIS, čija je ponuda na ovom natječaju odbijena kao nepovoljnija, vrijednost svojih radova procijenila je na preko 100 tisuća eura, odnosno dvadesetak više od izabrane ponude

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.