Radar

nekretninski biznis istarskog super šerifa

ISTRAživanje: Kako je obiteljska imovina tarskog načelnika Stojnića uvećana za 15 milijuna kuna

Nivio Stojnić već je 15 godina neprikosnoveni vladar Tar Vabrige, općine koja se smatra jednom od najbogatijih istarskih jedinica lokalne samouprave. S gotovo svake lokacije na području te općine, smještene između Poreča i Novigrada, pruža se pogled na more, a prekrasnu vizuru na horizontu upotpunjuju pomalo mistične talijanske Alpe. Fantastična zemljopisna pozicija općinu Tar Vabriga čini izrazito atraktivnom za nekretninski biznis, a time i zakulisne prostorno planske aktivnosti


 
6 min
Chiara Bilić Danijela Bašić-Palković Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Nivio Stojnić već je 15 godina neprikosnoveni vladar Tar Vabrige, općine koja se smatra jednom od najbogatijih istarskih jedinica lokalne samouprave. S gotovo svake lokacije na području te općine, smještene između Poreča i Novigrada, pruža se pogled na more, a prekrasnu vizuru na horizontu upotpunjuju pomalo mistične talijanske Alpe. Fantastična zemljopisna pozicija općinu Tar Vabriga čini izrazito atraktivnom za nekretninski biznis, a time i zakulisne prostorno planske aktivnosti

Višemjesečno proučavanje našeg istraživačkog tima pokazalo je kako je Nivio Stojnić apsolutni gazda u svom kraju. Naime, obitelj Stojnić godinama tamošnje restorane snabdijeva ribom, školjkama i maslinovim uljem. Nivijeva supruga obavlja usluge pranja rublja, a kći iznajmljuje kućice u kampovima čije je brojne parcele tata Nivio prije toga urbanizirao.

Ipak, najlukrativniji biznis Nivija Stojnića svakako su imovinsko pravne operacije i prostorno planska urbanizacija brojnih obiteljskih parcela.

Foto: PIXSELL/Dario Marušić

Potpuna politička kontrola općinskih poslovnih i urbanističkih procesa podignula je vrijednost imovine načelnikove obitelji za najmanje 15 milijuna kuna.

Njegove poslove nitko se ne usuđuje propitkivati. Tome značajno pridonosi Stojnićeva bliskost s nadležnim lokalnim, regionalnim i državnim institucijama. 

Njegova moć gotovo je apsolutna pa je u odnosu s oponentima i medijima izrazito agresivan i vulgaran, zbog čega je prije nekoliko godina istupio iz IDS-a. 

Upoznajte Nivija Stojnića, vodećeg istarskog lokalnog šerifa. 

Milijunska zarada 75-godišnje načelnikove majke

Na rubu Vabrige, u smjeru mora, načelnikova majka Danica Stojnić već nekoliko godina gradi i prodaje skupocjene vile i zemljišta. Zanimljiv je način na koji je načelnikova obitelj osvojila i urbanizirala 11 tisuća kvadrata zemljišta, čija se vrijednost danas kreće od 150 do 200 eura po kvadratu.

Načelnikova majka Danica nasljedstvom je stekla pet tisuća četvornih metara zemljišta. Tu je parcelu od prvih kuća dijelila velika parcela talijanske obitelji Munda, koja je nakon Drugog svjetskog rata napustila Istru. Obje parcele bile su građevinske, ali na njima se nije moglo graditi bez usvajanja Urbanističkog plana uređenja (UPU).

Kada je Nivio saznao da se Tršćanka Dorotea Munda pokušava upisati na obiteljsku parcelu svoga oca, pokrenuo je žestoku pravnu akciju. Stojnićeva majka Danica na porečkom je sudu stavila zabilježbu i pokrenula spor s obitelji Munda koji je trajao gotovo deset godina. Prvostupanjski je pobijedila obitelj Munda, ali Stojnićevi su se žalili pa je županijski sud u Puli predmet vratio na porečki sud. Razočarana istarskim pravosuđem, iscrpljena i u poodmaklim godinama, Dorotea Munda izgubila je strpljenje i s Danicom Stojnić sklopila sudsku nagodbu te joj za nama nepoznat - ali vrlo vjerojatno značajno manji iznos od tržišne vrijednosti zemlje na takvoj lokaciji - prepustila obiteljsko zemljište. Jer, u trenutku nagodbe na toj se parceli nije smjelo graditi.

Čim su Stojnićevi stupili u posjed, općina koju vodi sin Nivio ekspresno je usvojila spomenuti UPU, a majka Danica krenula je u žestoku rasprodaju. Tako je nekoliko tisuća metara urbaniziranog zemljišta, koje je nekoć bilo u vlasništvu obitelji Munda, ubrzo prodano za pet milijuna kuna.

Načelnik Nivio ne želi otkriti kako je majci Danici obračunao komunalni doprinos

Na susjednoj, sada potpuno urbaniziranoj vlastitoj parceli, 75-godišnja Danica paralelno je pokrenula gradnju pet velebnih vila s bazenom čija će se vrijednost, kad budu zgotovljene, procijeniti na preko 15 milijuna kuna. Na koji način je sin Nivio vlastitoj majci obračunao komunalni doprinos i je li joj pritom možda odobrio i neki skonto - zasad nismo uspjeli saznati. 

Formalno, zemlja je unesena u kapital tvrtke "Nona" u vlasništvu Danice Stojnić, ali, ukoliko se želite raspitati o cijenama nekretnina, kao kontakt je navedena email adresa njenog sina Nivija.

Stoga se opravdano nameće pitanje tko zapravo stoji iza projekta gradnje luksuznih vila s bazenima - načelnikova majka koja je zakoračila u osmo desetljeće života ili njezin uspješni sin i načelnik Nivio?

Pažljivo dirigirana urbanizacija obiteljske imovine 

Kilometar dalje nalazi se plodonosno poljoprivredno područje na kojemu brojne poljoprivredne parcele imaju majka Danica, sin Nivio, ali i šira obitelj. Deset tisuća metara zemljišta Stojnićeve uže obitelji, koje je prije urbanizacije vrijedilo oko 700 tisuća kuna, nakon načelnikove političke akcije pretvoreno je u turistički dragulj vrijedan najmanje pet milijuna kuna. Ali, kvadrata nikad dosta: u zemljišnim knjigama vidljivo je da je i tijekom izmjene prostornih planova Stojnić dodatno kupovao dijelove brojnih parcela na tom području.

Još nekoliko kilometara dalje nalazi se 6.700 kvadrata obiteljskog zemljišta koje je nekoliko puta bilo predmetom prenamjene. Nakon posljednje načelnikove intervencije, parcela s pogledom na Tarsku valu i ušće rijeke Mirne danas je smještena na turistički razvojnom području, pa je njena vrijednost s milijun skočila na iznos ne manji od sedam i pol milijuna kuna. S obzirom na to da će obiteljskoj parceli u skoroj budućnosti trebati prometni prilaz, Općina Tar Vabriga nedavno je o svom trošku prokrčila vatrogasni put. Je li tom odlukom Nivio Stojnić općinskim sredstvima pogodovao samom sebi, nismo ga uspjeli pitati.

Dakle, samo na ove tri lokacije možemo zaključiti da je Nivio Stojnić urbanizirao tisuće četvornih metara svojih i obiteljskih parcela i time povećao vrijednost zajedničke imovine za najmanje 15 milijuna kuna. 

Poduzetni Stojnićevi: Svi poslovi načelnikove obitelji 

Ali to nije sve. Istraživanje portala Istra24 otkrilo je kako je Nivio Stojnić godinama koristio radove na općinskoj infrastrukturi te državne i EU poticaje, ne bi li dodatno oplemenio obiteljsku imovinu. Tako je samo tijekom 2019. i 2020. primio dva milijuna kuna poticaja za poljoprivredu i ribarstvo.

Osim majke Danice, izuzetno je poduzetna čitava načelnikova obitelj. Stojnićeva kći Valentina godinama iznajmljuje kućice u kampu visoke kategorije u vlasništvu tvrtke čije je brojne parcele načelnik Nivio prethodno urbanizirao.

Supruga Korina vlasnica je obrta za usluge pranja rublja, dok Nivio i sin Gianluca love ribu i uzgajaju školjke koje se unosno prodaju lokalnim restoranima.

Unatoč brojnim medijskim prozivkama, Nivio Stojnić i dalje nije sve obiteljske nekretnine, biznise i prihode prijavio u imovinsku karticu.

 

Načelnik Nivio: S institucijama blizak, s novinarima opasan!

U cijeloj priči prilično je indikativan Stojnićev odnos prema medijima. Općinski načelnik dva mjeseca nije želio razgovarati s novinarima našeg portala. Tijekom nekoliko posjeta Taru, redovito smo kucali na zatvorena vrata njegova ureda.

Kada smo nakon 50 dana nadmudrivanja i brojnih telefonskih razgovora i e-mailova konačno dobili dozvolu za ulazak u općinu, zbog pandemijskih mjera ulaz je bio dozvoljen samo jednom novinaru.

Odmah po ulasku, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Marija Zupančić i pomoćnik za prostorno uređenje Ivan Zgrabljić, izjavili su kako nam nemaju namjeru pokazivati bilo kakve podatke o građevinskim dozvolama načelnikove majke. Veto je stavljen i na uvid u dokumente koji pokazuju na koji je način izvršen obračun, a potom i naplata komunalnog doprinosa. Dakle, unatoč zakonskoj obvezi, nisu nam željeli pokazati veći dio traženih informacija.

Ubrzo nakon toga dolazi do blagog incidenta zbog muškarca u tridesetim godinama koji je cijelo vrijeme mobitelom snimao novinarski rad. Na naše pitanje kojim poslom je u prostoriji, odgovorio je da čeka uvid u općinske dokumente.

Kada smo zatražili pojašnjenje zašto u prostoriji, mimo pandemijskih mjera, boravi nepoznati muškarac i snima novinara - općinska pročelnica izjavila je da se radi o zaštitaru.

Na dodatno pitanje je li gospodin onda posjetitelj ili tjelohranitelj, snimajući nas kamerom s mobitela, muškarac je odbrusio da nije dužan odgovarati na naša pitanja.

Ovaj oblik zastrašivanja novinara nije novost u radu Nivija Stojnića. Prije nekoliko godina načelnik je novinarki koja se raspitivala o njegovoj obiteljskoj imovini nekoliko puta ponovio da mu, kolokvijalno rečeno – popuši.

Zbog tog skandala i nakon velikog pritiska javnosti, Stojnić je istupio iz IDS-a, ali posve je jasno da on i dalje uživa podršku svoje donedavne stranke. Naime, na zadnjim izborima Nivio nije imao listu za vijeće, a IDS nije imao kandidata za načelnika te je očito da je njegov izlazak iz stranke bio samo igrokaz za javnost. 


Nastavite čitati

Istra
 

Povratak u antička vremena na valbandonskoj plaži

Za ljubitelje dobre hrane, manifestacija "Rimski Valbandon" nudi jedinstvenu gastro ponudu. Posjetitelji će imati priliku kušati meni star 2000 godina, sastavljen od mesa, ribe, priloga, lubenica i mulsuma – autentičnog rimskog vina s medom. Ovaj kulinarski doživljaj omogućit će vam da se prepustite okusima prošlosti i uživate u delicijama koje su nekoć bile sastavni dio rimskih gozbi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.