Radar

DOSSIER POS ROVINJ: MULJAŽA I POSIPANJE PEPELOM

KUM I JA: Kum rovinjskog gradonačelnika Donald Schiozzi u zadnji tren uklonjen s liste za POS stan. Lažirao dokumentaciju, a Paliaga o svemu nije znao ništa?! Priča o pogodovanju zaustavljena tek nakon anononimne prijave APN-u

I dok cijene stambenih kvadrata nemilosrdno lete u nebo te se za nekretninu u Rovinju treba izdvojiti i do deset tisuća eura po kvadratnom metru, dugogodišnji šef Lučke uprave po odluci peteročlanog gradskog Povjerenstva kojeg je 30. siječnja 2018. godine imenovao gradonačelnik Rovinja, i njegov kum, uvršten je na sam vrh liste za dodjelu stana, iako za to nije imao osnovne uvjete


 
13 min
Danijela Bašić-Palković
Kumovi Marko Paliaga i Donald Schiozz/Ilustracijja/ Foto FB M. Paliaga

I dok cijene stambenih kvadrata nemilosrdno lete u nebo te se za nekretninu u Rovinju treba izdvojiti i do deset tisuća eura po kvadratnom metru, dugogodišnji šef Lučke uprave po odluci peteročlanog gradskog Povjerenstva kojeg je 30. siječnja 2018. godine imenovao gradonačelnik Rovinja, i njegov kum, uvršten je na sam vrh liste za dodjelu stana, iako za to nije imao osnovne uvjete

Među stanarima koji su ovih dana trebali dobiti dobili ključeve novih POS stanova u rovinjskom naselju Štanga, trebao je biti i IDS-ov dužnosnik i ravnatelj Lučke uprave Rovinj Donald Schiozzi, inače i kum i stranački kolega rovinjskog gradonačelnika Marka Paliage.

Schiozzi se na listi za POS stan u Rovinju našao još prije pet godina, dakle 2018. godine, a sve do nedavno, ama baš nitko nije primjetio ili provjerio da ovaj dužnosnik i šef rovinjske Lučke uprave koju kontrolira Istarska županija, ne ispunjava ni osnovne uvjete za dodjelu stana po povlaštenoj cijeni od 1.350 eura po kvadratnom metru.

Na sandučiću je umalo pisalo Schiozzi
I dok cijene stambenih kvadrata nemilosrdno lete u nebo te se za nekretninu u Rovinju treba izdvojiti i do deset tisuća eura po kvadratnom metru, dugogodišnji šef Lučke uprave po odluci peteročlanog gradskog Povjerenstva kojeg je 30. siječnja 2018. godine imenovao gradonačelnik Rovinja, uvršten je na sam vrh liste za dodjelu stana, iako za to nije imao osnovne uvjete. Na čelu tog povjerenstva u to je vrijeme bila Tiziana Zovich-Stanić.

Gradonačelnik Paliaga u siječnju 20182. donosio rješenje o formiranju povjerenstva za POS

Priča započinje još u veljači 2018. godine nedugo nakon što Grad Rovinj raspisuje javni natječaj za podnošenje zahtjeva za kupnju stana iz programa društveno poticane stanogradnje (POS) radi utvrđivanja liste reda prvenstva potencijalnih kupaca.

Jedan od ključnih uvjeta u natječaju Grada bio je da kandidat, ali i članovi njegove obitelji nemaju odgovarajući stan ili kuću u privatnom vlasništvu na području grada Rovinja kao ni građevinsko zemljište.

Premda u trenutku prijave na natječaj Schiozzzi dobro zna da je njegova supruga još 2011. godine na osnovu ugovora o nasljeđivanju stekla suvlasništvo nad tri nekretnine u Rovinju, on se ipak odlučuje skrasiti u POS-ovom stanu te se bez ikakve grižnje savjesti javlja na natječaj. Za to naravno nije imao uvjete, no to je gradonačelnikovom kumu i Paliagnom bliskom suradniku bio najmanji problem.

Netočne podatke nitko u pet godina nije provjerio

Schiozzi tako 2018. godine odlazi na Općinski sud Pula - zemljišno knjižni odjel Rovinj gdje traži potvrdu da ni on, kao ni članovi njegove obitelji nisu vlasnici nekretnina.

Natječaj Grada Rovinja za kupnju POS stana raspisan je 9. veljače 2018. godine, a Schiozzi u kratkom roku, već 21. ožujka 2018. godine dobiva traženu potvrdu Općinskog sud Pula u kojoj crno na bijelo piše da on ni članovi njegove obitelji nisu upisani kao vlasnici nekretnina. No to nije bila istina.

Istog dana (21.ožujak 2018.) Schiozzi daje izjavu "pod materijalnom i kaznenom odgovornošću" ovjerenu kod rovinjskog javnog bilježnika Davora Dušića pa i tom bilježniku potvrđuje da nitko u njegovoj obitelji nije vlasnik stana, kuće ili građevinskog zemljišta na području Rovinja, Bala, Kanfanara i Žminja. Opet laž.

Novi POS stanovi u rovinjskom naselju Štanga

Dvije godine kasnije (studeni 2021.godine) identičnu izjavu Schiozzi opet pod materijalnom i kaznenom odgovornošću daje još jednom rovinjskom javnom bilježniku Rinu Zujiću kojem garantira da on ni članovi obiteljskog domaćinstva u vlasništvu nemaju nekretnine kao ni građevinsko zemljište na kojem je dozvoljena stambena izgradnja. Treći put i opet laž.

Anonima prijava sve zaustavila

Vrlo brzo od formiranja POS liste, Schiozzi se našao na samom vrhu rang liste za dodjelu stana, konkretno na petom mjestu. U novoj pročišćenoj listi datiranoj od ožujka 2022. godine, a koju u konačnici amenuje i utvrđuje njegov kum i gradonačelnik, Schiozzi se penje na visoko četvrto mjesto i napreduje za dodatno mjesto, a stan kroz projekt poticane stanogradnje za njega postaje realnost.

Tijekom zadnjih pet godina, od kada se popeo na sam vrh liste, nitko nije posumnjao u istinitost potvrda koje je dužnosnik Schiozzi dostavio prilikom predaje dokumentacije. A zašto i bi pobogu, pa radi se o dužnosniku koju je papire predao pod punom materijalnom i kaznenom odgovornošću!

I sve bi prošlo ispod radara, a ravnatelj Lučke uprave danas bi bio sretni vlasnik novog stana u Rovinju, da mu račune nije pomrsila anonimna prijava Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Ta državna agencija zajedno s Gradom Rovinjom nositelj je projekta gradnje 28 stana na području Rovinja. Radi se o projektu financiranom javnim novcem, a vrijednost cijele investicije procijenjena je na 24 milijuna kuna.

Od ukupnog iznosa, poticajna sredstva Republike Hrvatske iznose 5,5 milijuna kuna dok je Grad Rovinj osigurao zemljište i komunalno opremanje građevina s priključcima, uključujući i komunalni doprinos, bez naknade. Uz navedeno, Grad je bespovratno sufinancirao i izgradnju građevina s više od 3,8 milijuna kuna.

Vratimo se na anonimnu prijavu koju APN zaprima 26. siječnja ove godine. U međuvremenu, listu POS stanova nadgleda novo Povjerenstvo Grada Rovinja formirano nakon zadnjih lokalnih izbora 2021. godine na čijem se čelu nalazi Tea Batel, aktualna županijska pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine, i bivša predsjednica Kluba IDS-a žena Rovinjštine.

Po nalogu APN-a, Povjerenstvo u novom sastavu nanovo češlja svu dokumentaciju i s odmakom od pet godina utvrđuje da je bilo propusta. I to karidinalnih.

Pokazalo se da potvrda koju je Schiozzi donio sa suda nije bila točna, te je vrlo brzo utvrđeno da je njegova supruga Neda Zohil Schiozzi suvlasnica u 3/18 dijela nekretnina u Rovinju.

"Ne vidim, ne čujem, ne govorim"

Uvidom u zemljišne knjige vidljivo je da je Neda Zohil Schiozzi suvlasnica dvije stambene zgrade, kuće i dvorišta. Prva stambena zgrada i dvorište protežu se na ukupno 472 kvadratnih metara, druga stambena zgrada ima površinu od 180 kvadrata (dvorište 634 kvadrata), a suvlasnica je i kuće od 150 kvadrata s dvorištem od 310 kvadrata.

Nekretnine u suvlasništvu Schiozzijeve supruge

Sve te nekretnine nalaze se na području Rovinja, pa nejasno ostaje kako je Schiozzi dobio potvrdu nadležnog suda da njegova supruga nema ama baš ništa. U trenutku kada sud izdaje tu netočnu potvrdu u ožujku 2018. godine, njegova je supruga već sedam godina suvlasnica spornih nekretnina po osnovi ugovora o nasljeđivanju.

Paliaga ponosan na kumstvo s ravnateljem Lučke uprave

Stvarno je teško je povjerovati da gradonačlenik Rovinja Marko Paliaga koji je u siječnju 2018. godine donio rješenje o imenovanju prvog Povjerenstva za javni natječaj i utvrđivanje liste reda prvenstva za kupnju POS stana, pojma nije imao da njegov kum ne govori istinu.

Iako je o tome brujao cijeli Rovinj, a Schiozzijevo ime se još 2018. našlo na tapeti na društvenim mrežama zbog viskog ranga na listi, Paliaga je već tada upregnuo svoju gradsku PR službu, čuvajući leđa kumu i tvrdeći da je sve po zakonu i reguli.

Štoviše, u razgovoru za Glas Istre Marko Paliga je izjavio da je ponosan na kumsku vezu sa Donaldom Schiozzijem.

- S ponosom ističem da je ravnatelj Lučke uprave moj kum i prijatelj i želim istaknuti kako je krajnje nekorektno i neobjektivno optuživati pojedince ili više osoba za koruptivne radnje bez dokaza. Ravnatelj Schiozzi je građanin grada Rovinja, kao i svi ostali i podstanar s više djece. Prema tome, on stječe ista prava kao i svi ostali u natječaju. Podsjećam i na činjenicu da je i kod prethodnih POS-ovih stanova bilo ravnatelja gradskih institucija koji su ostvarili svoja prava, jednako kao i svi drugi građani - pošteno i transparentno, pa ne vidim razloga da tako ne bude i ovaj put, izjavio je  Marko Paliaga za Glas Istre u listopadu 2018. godine.

Marko Paliaga na svečanosti otvaranja POS stanova Foto: Grad Rovinj

Od transparentnosti i poštenja nije ostalo puno, a Paliaga se tek nakon anonimne prijave APN-u 1. veljače budi iz hibernacije i razotkriva nezakonitosti unutar vlastitih redova.

Brže bolje proslijeđuje mail svim članovima novog Povjerenstva za koje tvrdi da ne zna ni tko su i traži "hitnu istragu"! Taj žuran nalog u najmanju je ruku bio još jedan marketinški trik s obzirom da je nakon zaprimljene anonimne dojave istragu već ranije zatražio APN .

 

Povjerenstvo se potom sastaje 13. veljače i nakon provjere svih okolnosti, potezom pera miče Donalda Schiozzija s liste za dodjelu POS stana.

Utvrdili su da je Schiozzi dao neistinite podatke te jednoglasno donose odluku o brisanju ravnatelja Lučke uprave briše s konačne liste  za dodjelu stana. Uz predsjednicu Teu Batel, članovi Povjerenstva su IDS-ova Patrizia Malusa, SDP-ovac Goran Subotić, Antonija Strbad ispred APN-a, i Nataša Poropat Paliaga, voditeljica gradskog odjela za upravljanje imovinom.

S liste isparila još neka imena

No nije samo Schiozzi sporan, jer s liste su isparila još neka imena koje Grad Rovinj ne želi otkriti. No doznajmo da je s liste maknuta i voditeljica gradskog pododsjeka za izgradnju Senka Obšivač koja je donedavno bila prva u redu čekanja za stan.

Sama nam je potvrdila da se više ne nalazi na listi "jer su joj u banci rekli da nije kreditno sposobna". Na pitanje je li maknuta nakon anonimne prijave, ponovila je da je razlog kreditna nesposobnost.

Uz nju na listi za POS bio je još jedan zaposlenik rovinjske gradske uprave. Riječ je o Mihovilu Modriću koji se među 83 kandidata našao na devetom mjestu.

Senka Obšivač je izjavila da misli da je kolega Mihovil dobio stan.

Sudeći po odgovorima koje smo dobili od aktera ove priče Donalda Schiozzija, on se nimalo ne kaje. S obzirom na lažiranje podataka pitali smo ga kani li odstupiti s mjesta ravnatelja Lučke uprave, ali i zašto kao dužnosnik krši još jedan zakon budući da još uvijek nije objavio svoju imovinsku karticu iz koje bi se lako moglo vidjeti da mu je supruga suvlasnica nekretnina.

On je de facto potvrdio što smo već sami već znali, no nije odgovorio na konkretna pitanja vezana uz iznošenje neistinitih podataka koje dao pod materijalnom i kaznenom odgovornošću.

Uz ravnatelja Lučke uprave na listi i zaposlenici rovinjske gradske uprave. Prva na listi "isparila"

- Točan je podatak da je između mene i APN sklopljen Sporazum o raskidu predugovora o kupoprodaji, uslijed kojeg sam brisan s liste za dodjelu POS-ovih stana. Sklapanje navedenog Sporazuma dogodilo se prije sklapanja konačnog ugovora i primopredaje stana u posjed. Do sklapanja sporazuma o raskidu ugovora o kupoprodaji došlo je s obzirom da je utvrđena greška koja se dogodila s moje strane prilikom popunjavanja potrebne dokumentacije i koja nije bila ni na koji način namjerna niti je bila usmjerena na stjecanje bolje pozicije na rang listi. Važno je napomenuti da uslijed te greške nije došlo do nikakvih posljedica, a poziv na sklapanje Sporazuma o raskidu ugovora sam odmah prihvatio. Što se tiče imovinske kartice, nju sam uredno popunio i dostavio Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa u zakonskom roku. Nemam saznanja o tome zašto nije objavljena. U imovinskoj kartici sam dostavio sve podatke o imovini mene i moje obitelji, što uključuje i imovinu supruge, kazao je Schiozzi.

Ostavku ne namjerava dati.

- Vezano za upit za moje odstupanje s dužnosti ravnatelja Lučke uprave, smatram da ovaj posao obavljam savjesno, odgovorno i uspješno i da nema razloga da odstupim s ove dužnosti, odgovorio je.

Dodajmo i to da je Schiozzi sve do nedavno bio i član Nadzornog odbora pulske Zračne luke, bivši je vlasnik uslužnog obrta Lineart i bivši član Uprave tvrtke Adriatic Marketing u likvidaciji. Od 2020. godine vodi i obrt za poslovno savjetovanje DS-MSC, a donedavno je bio i predsjednik uprave Jedriličarskog kluba Maestral u Rovinju.

Evo što na sve kaže Marko Paliaga

S obzirom da se može pretpostaviti da je znao za ove nepravilnosti, ponajprije kao blisiki prijatelj i kum Donalda Schiozzija, pitamo gradonačelnika Rovinja smatra li se li odgovornim za malverzacije koje su se dogodile u projektu POS, a koji se financira iz državnog i gradskog proračuna?

- Odluka o prijavi na POS individualna je stvar pojedinca i njihovih obitelji, a sukladno Ustavu svi punoljetni građani RH imaju pravo sudjelovati u postupcima kupovine stanova te ne mogu biti diskriminirani ni zbog koje osnove, pa niti po vrsti zaposlenja, rekao je Paliaga i dodao:

-U trenutku kako sam zaprimio informaciju od APN-a kako postoje sumnje da Donald Schiozzi ne ispunjava kriterije natječaja, tada sam dao nalog službama i Povjerenstvu da izvrše provjeru svih kandidata s liste prvenstva, upravo kako ne bi došlo do dodjele stana i potpisivanja ugovora s osobama i obiteljima koje ne udovoljavaju propisanim kriterijima. Povjerenstvo je izvršilo detaljnu provjeru nakon koje je utvrđeno da troje prijavitelja ne udovoljava uvjetima iz natječaja, te su oni brisani sa liste. Nisam ni privatno niti službeno imao saznanja o osobnoj imovini bilo kojeg prijavitelja na natječaj za stjecanje prava kupnje POS stanova ili njihovih supružnika, niti sam bio u obavezi u bilo kojem trenutku tijekom postupka posjedovati takvu vrstu podataka. Smatram kako odgovornost za svaki postupak u procesu prijave na natječaj snose prijavitelji. Držim da je Povjerenstvo ispravno postupilo, sukladno Odluci o uvjetima, mjerilima i postupku za utvrđivanje liste reda prvenstva za kupnju stanova po POS programu, rekao je Paliaga.

Iz Grada Rovinja tvrde da gradonačelnik nije sudjelovao u niti jednom postupku ocjene prikupljenih ponuda niti je mogao utjecati svojim položajem na rad Povjerenstva. Jedina odluka na koju je imao ingerenciju gradonačelnik jest politička odluka da se kreće s izgradnjom POS stanova u Rovinju-Rovigno.

- Sva prikupljena dokumentacija, liste i verifikacije radile su se i rade se putem stručnih službi Grada, APN-a i članova Gradskog vijeća koji čine Povjerenstvo za utvrđivanje liste reda prvenstva za pravo na kupnju POS stanova, u kojemu su i vijećnici predstavnici većinske i oporbenih stranaka (IDS i SDP), upravo kako bi se osigurala transparentnost postupka. Dokumentacija se dostavlja u skladu s uvjetima natječaja, a sve provjere i ocjenjivanje izvršene su temeljem uvjeta iz natječaja te pozitivnih propisa RH. U konačnici je od 28 stanova prodano ukupno njih 23, za još dvoje kupaca teku rokovi za uplatu iz predugovora te će se kasnije sklopiti ugovori o kupoprodaji, dok je troje prijavitelja brisano s liste prvenstva Odlukom Povjerenstva, a sukladno čl. 27 Odluke o uvjetima, mjerilima i postupku za utvrđivanje liste reda prvenstva za kupnju stanova po POS programu, odgovaraju u Gradu Rovinju.

Time potvrđuju da je još troje kandidata predalo neistinite podatke. Ne odgovaraju je li među njima i zaposlenica gradske uprave Senka Obšivač koja tvrdi da nije bila kreditno sposobna.

Naime, članak 27. na koji se poziva Grad Rovinj kaže da se osoba briše s liste reda prvenstva ako se utvrdi da je osoba dala neistinite podatke o ispunjavanju uvjeta za uvrštenje na konačnu listu prvenstva.

- Preostala 3 stana biti će predmet daljnjeg postupka ocjene i verifikacije ponuda prema kvalificiranoj listi potencijalnih kupaca. Nakon provedbe svih postupaka biti će objavljena i konačna lista kupaca, odgovaraju iz Grad Rovinja.

Kako je sud izdao lažnu potvrdu? Utvrdili da Neda Zohil Schiozzi ne postoji!

Pojašnjenje o potvrdi koju je izdao sud, a koja nije bila točna, zatražili smo i od Općinskog suda u Puli.

Glasnogovornica suda Nataša Horvat navela je da je Donald Schiozzi  21. ožujka 2018. pristupio zemljišnoknjižnom odjelu u Rovinju radi izdavanje potvrde "da Schiozzi Donald, Borghigiani Marc i Schiozzi Enea i Zohil Schiozzi Neda, nisu upisani kao vlasnici nekretnina u nadležnosti Zemljišnoknjižnog odjela Rovinj u svrhu natječaja za stan".

 - Uvidom u abecedni imenik vlasnika utvrđeno je Donald Schiozzi, Marc Borghigiani i Enea Schiozzi na dan 21. ožujka 2018. nisu bili upisani kao vlasnici nekretnina u nadležnosti odjela koji je potvrdu izdao. Službenik koji je potvrdu izdao je pretragom abecednog imenika vlasnika za osobu Nedu Zohil Schiozzi ( za koju je Donald Schiozzi tražio potvrdu op.a.) utvrdio da ta osoba ne postoji, odgovorila je Horvat.

Naime, Neda Zohil Schiozzi nije bila upisana kao vlasnica nekretnina u nadležnosti Zemljišnoknjižnog odjela u Rovinju, ali je kao vlasnica nekretnina bila upisana ista ta Neda Zohil koja je još uvijek upisana kao vlasnica nekretnina, ali do današnjeg dana nije promijenila svoje osobne podatke u Neda Zohil Schiozzi.

Međutim, na dan kada je ravnatelj Lučke uprave dobio potvrdu da njegova supruga Neda Schiozzi nema ništa od nekretnina, Neda Zohil bila je upisana kao vlasnica kuće i stepenica u ul. Karmelo bb ali i kao vlasnica nekoliko pašnjaka te vlasnica i suvlasnica voćnjaka.

Stanovi u Rovinju

U APN-nam opširno odgovaraju o uvjetima i cijeloj natječajnoj proceduri, no ne komentiraju slučaj Schiozzi. Napominju da zahtjev za kupnju stana osobe podnose jedinici lokalne samouprave te da je upravno tijelo jedinice lokalne samouprave dužno voditi cjelovitu evidenciju pristiglih zahtjeva za kupnju stanova i o tome izvješćivati APN.

No jedno je jasno. Kao gradonačelnikov kum i dužnosnik IDS-a Donald Schiozzi bio je kao kandidat za POS u mogućem sukobu interesa, a čak i da mi je dokumentacija bila besprijekorna, nije bilo korektno da se natječe za stanove koje dijeli Grad i sufinancira njihovu izgradnju. To naprosto nije bilo etično, a muljanje s dokumentacijom za što Schiozzi kaže da se radi o greški, moglo bi se okarakterizirati i kao kriminalno djelo.


Nastavite čitati

Istra
 

Javni radovi u Puli u pravilu skuplji od plana, a to vrijedi i za rolo garažu

Sutra otkrivamo koliko je zapravo koštala rolo garaža u Puli te pišemo o gospodarenju otpadom: u Ližnjanu napokon kreće projekt izgradnje reciklažnog dvorišta, a u pulskoj industrijskoj zoni još jedno iduće godine * Turistička sezona kreće, turisti i kupači preplavit će pulske obale, ali na potezu od Valovina do Galebovih stijena (Golubovih, ako vam je draže), drugi ljudi brinu o egzistenciji

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.