Radar

real estate biznis pulskog imama

NEKRETNINSKA ŠOPING GROZNICA Esad Jukan i supruga u mjesec dana 2022. godine kupili desetak parcela diljem Puljštine

Zajednički nazivnik svih kupljenih parcela je da su sastavni dio parcelacijskih favela na kojima se u pravilu nakon kupovine grade ili postavljaju nelegalni objekti. Drugi zajednički faktor u Jukanovim nekretninskim poslovima nalazi se u činjenici da je u svim ugovorima postignuta cijena višestruko niža od one u oglasima što se može objasniti željom za smanjivanjem porezne osnovice


 
5 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Zajednički nazivnik svih kupljenih parcela je da su sastavni dio parcelacijskih favela na kojima se u pravilu nakon kupovine grade ili postavljaju nelegalni objekti. Drugi zajednički faktor u Jukanovim nekretninskim poslovima nalazi se u činjenici da je u svim ugovorima postignuta cijena višestruko niža od one u oglasima što se može objasniti željom za smanjivanjem porezne osnovice

Pulski imam Esad Jukan i njegova supruga Sadžida u razdoblju od 28. veljače do 22. ožujka prošle godine kupili su brojne nekretnine na području Općine Medulin i Općine Ližnjan.

Prvi zajednički nazivnik svih kupljenih parcela je da su sastavni dio parcelacijskih favela na kojim se u pravilu nakon kupovine grade ili postavljaju nelegalni objekti. Drugi zajednički faktor u spomenutim nekretninskim poslovima nalazi se u činjenici da je u svim kupoprodajnim ugovorima postignuta cijena znatno niža od one navedene u oglasima što se može objasniti jedino željom za smanjivanjem porezne osnovice.

Kralj pomerskih parcelacije Antonio Tuka iz Beča

Velika kupovina nekretnina započela je 28. veljače 2022. godine kada je Esad Jukan od Antonia Tuke iz Beča kupio pet parcela ukupne veličine 2.020 četvornih metara te suvlasnički udio puta ukupne veličine od oko 200 četvornih metara.

Parcele s pogledom na more koje se nalaze neposredno ispod aerodroma Medulin službeno su plaćene 13.500 eura ili 6 eura po metru. Cijena se čini vrlo povoljna jer su se tijekom protekle godine na stranicama brojnih agencija upravo te parcele prodavale po cijeni od 30 do 52 eura po četvornom metru. Kako je pulski imam uspio ispregovarati višestruko niže cijene nije poznato.

Dvije parcele od osam kupljenih parcela obitelji Jukan okružene su žičanom ogradom a u njihovoj blizini već je postavljeno nekoliko luksuznih mobilnih kućica.

Samo nekoliko mjeseci ranije, u studenom 2021. Antonio Tuka je zemljište veličine 23.000 kvadrata kupio od originalnih vlasnika po cijeni od oko 5 eura po metru. Zvuči nerealno da bi netko parcele kupio za pet eura, platio porez i parcelaciju, platio nasipavanje puta a onda ih prodao za šest.

Perojska favela Jukan i Tuka

Odmah nakon spomenute kupovine Tuka je pokrenuo parcelaciju i 22.000 metara podijelio na 42 parcele veličine od 400 do 800 četvornih metara. Proces parcelacije uspio je dovršiti prije donošenja zakonskih izmjena koje su onemogućile daljnje usitnjavanje poljoporivrednih terena.

Favele Jukan u Pomeru i Šišanu

Dan kasnije 01. ožujka pulski imam i njegova supruga nastavljaju kupovinu te 1.438 četvornih metara na putu od Pomera prema Medulinu, plaćaju ultra povoljnih 2.666 eura. Na internetu su i danas dostupni oglasi koji upravo tu parcelu nude za 62.000 eura.

O toj smo parceli nedavno pisali u članku u kojem je pulski imam danima tvrdio da se radi o parcelama njegovog oca i majke.

Na kraju se ispostavilo da se otac i majka zovu Halil i Šuhreta te da je zemlja zapravo u vlasništvu samog Esada Jukana i njegove supruge. Komunalni redari iz Medulina utvrdili su bespravnu gradnju na spornoj parceli i naložili uklanjanje nezakonito izgrađenih objekata.

Prvog ožujka 2022. nekretninsko šopingiranje u obitelji Jukanovih bilo je vrlo intenzivno.

Osim parcele u Pomeru, tog dana Esadova supruga Sadžida Jukan kupuje parcelu od oko 700 metara u Šišanu za 4.000 eura ili 6 eura po četvornom metru. Na internetu je još uvijek dostupan oglas u kojem se ista parcela prodaje po 14.000 eura.

Osim imamove supruge i drugi članovi obitelj Jukan kupili su još nekoliko parcela u Šišanu.

Na Dan žena prošle godine Jukan Sadžida od Antonia Tuke kupuje dvije dodatne parcele na faveli u Pomeru pored ranije kupljenih muževljevih pet. Malo više od 800 četvornih metara plaćeno je 5.500 eura ili oko 6 eura po metru.

Cijela kupovina zaokružena je 22. ožujka prošle godine. Oko 400 četvornih metara s udjelima na pristupnim putevima plaćeno je 2.700 eura ili standardnih 6 eura po metru.

Favela Jukan u Peroju sastoji se danas od 8 parcela. Suvremeni istarski običaj je kupovina i objedinjavanje nekoliko vikend parcela na kojima se potom najavi projekt sadnje masline temeljem kojeg se onda od HEP-a traži suglasnost za struju koja je potrebna za pumpe koje crpe vodu za masline. 

Kad stigne struja - priključi se cijela favela. Ubrzo stiže i voda, zatim i kućni broj. Na teret društvene zajednice ostaju fekalije iz propusnih septičkih jama i komunalni otpad. 

Esad Jukan: Kupovina nekretnina dio je unutarobiteljskih odnosa

Samo na jednoj lokaciji u Pomeru Esad i Sadžida Jukan kupili su 3.300 četvornih metara zemljišta po procječnoj cijeni od 6 eura po metru. Iz dostupnih oglasa vidljivo je da su iste parcele prodavane po cijeni od najmanje 30 eura po metru.

Zemlja koja je u oglasima procijenjena na 100.000 eura ugovorno je plaćena oko 20.000 eura čime je značajno umanjena porezna osnovica.

Esad Jukan nije želio odgovarati na pitanja o razlici u cijenama parcela iz oglasa i onih iz njegovim ugovorima. Objasnio je da je cijela kupovina dio unutarobiteljskih odnosa koje nam je neformalno objasnio ali nije želio da ih službeno objavljujemo. Iako tvrdi da je sve čisto i po zakonu, svoj nekretninski biznis ne želi javno komentirati.

Štoviše, pomalno naivno tvrdi da nije znao koje su kupoprodajne cijene na ugovorima na kojima je njegov potpis.

Ovaj podatak nije baš ohrabrujući u trenutku kad njegova vjerska zajednica u Puli planira gradnju vjerskog objekta vrijednog desetak milijuna eura.

Pulski imam Jukan nije želio komentirati ni fenomen parcelacije već je objasnio da nije on zenmlju parcelirao već ju je kupio isparceliranu. Tvrdi i da na kupljenim parcelama nema namjeru postavljati objekte poput mobilnih kućica već je osnovna namjera njegove obitelji baviti se poljoprivredom.

Na opasku kako nije primjereno da jedan duhovni vođa bude uključen u parcelizacijske manipulacije i bespravnu gradnju, Jukan je izjavio da njegov posao vjerskog vođe nema nikakve veze s nekretninskim biznisom njegove obitelji.

Izbjegavajući odgovornost nekoliko puta je ponovio kako je njegovo ime na vlasničkim dokumentima i ugovorima - tek puka formalnost. 


Nastavite čitati

Istra
 

(NE)PRAVDA PO SUDU U POREČU Umirovljeniku oduzeta nekretnina iako je dug bio preplaćen

Prema pisanju Nacionala, porečka sutkinja Vlatka Markuš, već ranije prijavljivana zbog sumnje na korupciju i organizirani kriminal, donijela je rješenje o ovrsi bez ikakve provjere ne bi li skupocjena nekretnina za tek djelić stvarne vrijednosti završila u rukama Aktiva Kapitala, koji je u vlasništvu Ronalda Šurana, poznatog ulagača u nekretnine koje se prodaju na sudu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.