Radar

Načelnik ne zna tko su vlasnici megaprojekta?

Obitelj Džombić u Fažanu ulaže milijardu kuna! Protiv visine hotela peticiju potpisalo 150 Fažanaca

Najskuplji stanovi u fažanskom megaprojektu prodavat će se za više od šest tisuća eura po kvadratu. Aleksandar Džombić, bivši policajac i MMA borac, pomalo je misteriozan investitor. Za potrebe ovog teksta nije se želio fotografirati. U poslu s vjetroelektranama kod Senja zaradio je 30 milijuna eura, tvrdi da je trenirao Mirka Filipovića i da ima predugovore za dolazak vodećih svjetskih klubova poput Reala i PSG-a na pripreme u Fažanu. Protivnici projekta kažu da je predviđena gradnja previsoka, megalomanska i da će zauvijek promijeniti Fažanu. Džombić odgovara: sve je u skladu s prostornim planovima, neki bi možda na toj lokaciji htjeli tvornice, ali te su tvornice propale, a zemlja je preskupo plaćena


 
12 min
Chiara Bilić Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Najskuplji stanovi u fažanskom megaprojektu prodavat će se za više od šest tisuća eura po kvadratu. Aleksandar Džombić, bivši policajac i MMA borac, pomalo je misteriozan investitor. Za potrebe ovog teksta nije se želio fotografirati. U poslu s vjetroelektranama kod Senja zaradio je 30 milijuna eura, tvrdi da je trenirao Mirka Filipovića i da ima predugovore za dolazak vodećih svjetskih klubova poput Reala i PSG-a na pripreme u Fažanu. Protivnici projekta kažu da je predviđena gradnja previsoka, megalomanska i da će zauvijek promijeniti Fažanu. Džombić odgovara: sve je u skladu s prostornim planovima, neki bi možda na toj lokaciji htjeli tvornice, ali te su tvornice propale, a zemlja je preskupo plaćena

Ana i Aleksandar Džombić novi su vlasnici zemljišnih parcela u središtu Fažane na kojima je predviđena izgradnja 120 stanova i poslovnih prostora te hotela sa 195 ležaja. Ovaj megaprojekt vrijedan milijardu kuna radikalno će izmijeniti Fažanu kakvu dosad poznajemo, zbog čega izaziva snažne pro et contra komentare.

Zagovornici projekta tvrde da je postojeće stanje tog dijela Fažane pravo ruglo, ističu blagodati otvaranja više stotina novih radnih mjesta, produženje turističke sezone i podizanje kvalitete ponude.

S druge strane, protivnici smatraju da će predviđena izgradnja zauvijek izmijeniti izgled i ugođaj Fažane kao mediteransko-ribarskog mjesta. Dodaju da komunalna infrastruktura ne može izdržati najavljenu gradnju te se pitaju kakve uopće reference imaju braća Džombić i koje je porijeklo njihovog kapitala.

Istraživački tim Istra24 tijekom posljednjih mjesec dana potražio je odgovore na ključna pitanja vezana za ovaj projekt. Evo što smo doznali.

Načelnik Radomir Korać ne zna tko su vlasnici 

Ovih dana završena je javna rasprava vezana za stavljanje van snage dijelova Urbanističkog plana uređenja Fažane na području predviđenom za izgradnju hotela, apartmana, stanova i poslovnih prostora. Kada se te izmjene usvoje, investitor može krenuti s gradnjom.

Još prije 20-ak dana kada smo s njim razgovarali, fažanski načelnik Radomir Korać nije znao tko su stvarni vlasnici projekta.

-Liberty se zove firma koja razvija projekt. Tko su točno vlasnici ja ne znam, radi se o nekom fondu iz Nizozemske. Jesu li bivši vlasnici svoj udio prodali ili nastavljaju dalje, to morate doznati od njihovog odvjetnika. U razgovorima s Općinom Fažana, vlasnike su dosad predstavljali arhitektonski ured ZDL i odvjetnik Goran Veljović, prilično nejasno nam je fažanski načelnik tada objašnjavao vlasničku pozadinu investitora.

Aleksandar Džombić: Točno je da smo 100-postotni vlasnici projekta

- Znam da su u to uključeni i braća Džombić, ali koji je točno njihov status u tvrtki, ne znam. O tome pitajte Veljovića, savjetovao nam je Korać.

- Točno je da sam zastupao ranije vlasnike, ali oni su projekt prodali, a ja nisam ovlašten da u javnosti objašnjavam detalje tog posla, kratko nam je izjavio Veljović, koji je dugo godina s pravne strane pratio taj projekt.

U zemljišnim knjigama pulskog suda vidljivo je da je 22. veljače, prije mjesec dana, došlo do promjene vlasništva. Taj nam je podatak potvrdio novi vlasnik Aleksandar Džombić.

"Točno je da smo nedavno konačno isplatili stare vlasnike i da smo sada stopostotni vlasnici projekta", rekao nam je Aleksandar Džombić koji se nije želio fotografirati za potrebe ovog članka.

- Razumijemo interes javnosti, ali mi smo ulagači i vjerujemo u kvalitetan projekt i ne volimo se privatno eksponirati pa molimo za razumijevanje, objasnio je Džombić. 

Tko su braća Džombić?

Braća Džombić, Aleksandar i Nebojša, porijeklom su iz Slatine u Slavoniji. Cijeli život se bave sportom. Nebojša Džombić je trener u pulskom hrvačkom klubu 'Istarski borac'.

Nebojša Džombić predsjednik je Hrvačkog kluba Istarski borac

Na internetskim stranicama hrvačkog kluba Slatina vidljivo je da je Aleksandar Džombić kao junior postizao odlične rezultate na svjetskim i europskim prvenstvima.

- Bavio sam se hrvanjem i MMA. Tri i pol godine sam trenirao Mirka Filipovića. Ne kažem da je taj sport pametan, ali ga volim jer me formirao kao čovjeka. Kod MMA (Mixed martial art) me nikad nije zanimao komercijalni dio, nego uvijek onaj art dio, objašnjava nam Aleksandar Džombić koji je završio policijsku akademiju.

- U drugom razredu akademije izmislio sam oksidaciju etanola uz pomoć kalijeva dikromata. Kao dijete sam izmislio neku vrstu alkotesta, ističe Džombić koji se neko vrijeme se bavio i kemijskim biznisom u Japanu.

Na naše pitanje je li točna informacija iz medija da je nakon izbijanja rata u Hrvatskoj dio 90-ih godina proveo u Srbiji, dobili smo sljedeći odgovor: "Nemamo običaj komentirati naš privatni život".

Bivši policajac, prijatelj zamjenika ravnatelja policije Josipa Čelića

Aleksandar Džombić u Hrvatskoj je najpoznatiji po projektu vjetroelektrana kraj Senja. Do prije nekoliko godina bio je većinski vlasnik tvrtke Energija projekt, koja je iznad Senja razvila projekt vjetroelektrana ukupne snage 156 megavata. Kontrolni paket u tom projektu 2017. je prodan kineskim investitorima za 32 milijuna eura.

- Optimizirao sam taj projekt i podigao iskoristivost s tri na četiri tisuće sati. Pritom nikad nisam tražio državne poticaje. Prije nekoliko mjeseci premijer Andrej Plenković osobno je pustio naš pogon u probni rad, kaže Džombić i negira da dolazak premijera ima veze s njim.

Zanimljivo, tijekom sudskog spora vezanog za vlasništvo nad tim projektom, za svjedoka je pozvao bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Čelića i tada izjavio da je s njim prijatelj od djetinjstva i bivši kolega iz policije.

- Poznajem Čelića i mislim da je ok lik, ali on nema veze s ovim projektom, objašnjava Džombić.

Spomenuti sudski spor objašnjava nastojanjima svog nekadašnjeg poslovnog partnera da ga reketari. Partner koji je izgubio spor u međuvremenu je preminuo.

Vezano za prodaju vjetroelektrana, zanimljivo je da je tvrtka Norton Rose Fulbright, koja je savjetovala Kineze prilikom kupovine, objavila da je posao vrijedan 71 milijun dolara, što je dvostruko više od iznosa objavljenog u Hrvatskoj. Aleksandar Džombić danas tvrdi da ta informacija nije točna.

Točna ili ne, Aleksandar Džombić je dio zarađenog novca odlučio uložiti u Fažanu. 

Imaju li Džombići reference u turizmu? 

Obitelj Džombić vlasnici su tvrtke Terra Rex iz Fažane i hotela Marina na fažanskoj rivi.

- Terra Rex je firma koja je kupila projekt. Imamo Hotel Marinu u Fažani. To je mali obiteljski hotel koji sam s ocem posjetio još kad sam bio dijete. Za Fažanu sam jako emotivno vezan. Majka mi se bavi ugostiteljstvom, a i ja sam se bavio dugo godina, istina polupasivno, kao dioničar nekih turističkih tvrtki. Međutim, ovo je nešto sasvim drukčije, izjavio nam je Aleksandar Džombić.

Tvrdi da su dugo vremena prije kupovine istraživali fažanski projekt.

Džombići su 15 godina vlasnici Hotela Marina

- Dugo smo radili due diligence prije konačne odluke. Namjera nam je prije svega razvoj kvalitetnog projekta, kaže Džombić. Na naše pitanje nije li projekt predimenzioniran i veći od projekta koji je Fažancima predstavljen tijekom javne rasprave, Džombić odgovara:

- Možda bi bilo ljepše da je izgrađenost 20 posto manja, ali onda investicija ne bi bila isplativa. Mislim da je ova verzija projekta optimalna. Projekt je potpuno u skladu s planom. Kvadratura je možda veća, ali to je postignuto drugačijom organizacijom površina. Ova verzija projekta za mene ima više duše, kaže Džombić.

Fažancima je 2019. predstavljen projekt riječkih arhitekata ZDL. Danas projekt planira Ars Inženjering iz Pule koji vodi Igor Rožman.

Peticija 150 Fažanaca protiv visine planiranih građevina

S Džombićevom tvrdnjom da je projekt optimalan ne bi se složio dio stanovnika Fažane. Koncem prošle godine, 150 mještana potpisalo je peticiju protiv gabarita ovog projekta.

- Protivimo se visinama od 15,5 metara u prvom redu do mora, povećanju gabarita objekata, povećanju broja soba planiranog hotela sa 150 na 195 soba, zaklanjanju svjetla i vidika postojećim kućama i stanovništvu. Na koncu, protivimo se pogodovanju vlasnicima terena, bez obzira na mišljenje i potrebe stanovništva, smatraju potpisnici peticije.

Aleksandar Džombić tvrdi da se projekt dobro uklapa u okoliš.

- Nekom je, čini se, bolje postojeće stanje. Ili kad su bile dvije tvornice i buka koju su proizvodile. Tvornice izgleda nisu nikom smetale. Te tvornice su, uostalom, propale, kaže Džombić i dodaje da se radi o ogromnoj investiciji u nesigurnim vremenima.

- Trebate znati da smo u ratu i da je vrlo neizvjesno kako će rat utjecati na našu investiciju. Cijena gradnje je najveća u povijesti. Ta je cijena 30 posto skuplja nego u Španjolskoj ili Italiji, tvrdi investitor.

Fažanac Šugar: Nisam protiv projekta, nego protiv gabarita i visine

Fažanac Vladimir Šugar, koji je u studenom prošle godine prikupljao potpise za peticiju protiv gradnje hotela, kritičan je prema sadašnjoj verziji projekta.

 - Nisam doslovno protiv projekta, nego sam protiv površine, gabarita i visine. U načelu, graditi se mora, ali neprihvatljive su mi ove zadnje izmjene. Tu je i more, zauzimaju se najljepše površine, a protiv volje građana, tvrdi Šugar.

Izgled projekta iz 2019. godine

- Mi smo maksimalno poštovali okoliš. Stara jezgra je pod zaštitom konzervatora. Prvi dio do stare jezgre je dizajniran kao stilski prijelaz. Drugi dio je moderniji, dok je hotel najmoderniji, odgovara Džombić.

Na zamjerke da se gubi duh Fažane kao ribarskog mjesta, kaže:

- Fažanci nemaju puno koristi od autobusa koji dođe na parkiralište i iz kojeg onda turisti samo prođu preko Rive na putu za Brijune. Normalno da u ovom poslu želim zaraditi, ali i s ovom izgrađenošću projekt je na rubu profitabilnosti. Nama prvima nije u interesu da obezvrijedimo Fažanu, tvrdi Džombić. 

Bivši Badel i Tvornica stakla - 20 godina obećanja i odustajanja 

Inače, ovaj projekt se razvija već 20 godina, još od vremena kada je tvrtka Liberty kupila prostore bivšeg Badela i Tvornice stakla za, kako su svojedobno tvrdili, 12 milijuna eura. Planirali su izgradnju 136 stanova i hotel s 80 ležaja.

Međutim, tadašnja vlast dozvoljavala je izgradnju samo 36 stanova pa su investitori pokrenuli sudski spor. Fažanski načelnik Korać danas tvrdi da su odnosi s Izraelcima bili vrlo napeti.

- Ja sam srušio taj raniji projekt, čak su mi i prijetili uz konstataciju da mi je vijek trajanja kratak. Tužili su općinu za 250 milijuna kuna i na kraju izgubili, priča Korać, dodajući da je taj projekt bio puno lošiji od današnjeg.

U projektu koji je investitor predstavio 2019. godine, predviđena je izgradnja 100 stanova i poslovnih prostora i hotela sa 155 ležaja.

Nakon posljednjih izmjena plana prošle godine, investitor je dobio pravo građenja 120 stanova i poslovnih prostora te 195 ležaja.

U projektu iz 2019. predviđena je izgradnja 74 stana ukupne veličine oko 6300 kvadrata i 26 poslovnih prostora veličine 3000 metara.

Izmjenama plana, broj stanova i poslovnih prostora podignut je na 120, što znači da je trenutno ukupni broj kvadrata prostora i stanova oko 11.000.

Procjenjuje se da će se prosječna cijena četvornog metra prilikom prodaje stanova i prostora kretati oko četiri tisuće eura

IDS glasao za izmjene plana, danas se protive 

IDS Fažane, koji je 2019. podržao izmjene UPU-a, sada se protivi daljnjem 'bildanju' visine.

Ivan Geršić, predsjednik fažanskog IDS-a, pojašnjava da postoji dio stanovnika koji se s tim visinama ne slaže. A ne slaže se, govori, ni on osobno.

- Jer onda smo mogli cijelo naselje tako napraviti i dopustiti tu visinu svima. Mi smo podržavali investitorovu namjeru da tu lokaciju privede svrsi, da uloži u turističku namjenu, sve do ovih zadnjih izmjena. Ovo sada je još jedna dodatna visina. Trebamo se zapitati je li ovo kraj ili ćemo još dizati? Mi u IDS-u mislimo da je 15 metara prevelika visina za prvi red do mora, kaže Geršić.

Fažanska nezavisna vijećnica Lidija Udovički sumnja da su se pri izmjenama plana dogodile brojne nepravilnosti i nemoralne radnje.

- Urbanistički plan iz 2007. koji nije dozvoljavao pretjeranu gradnju, narušavanje okruženja i opterećenja komunalne infrastrukture stavljen je van snage. I to upravo za predmetne parcele da bi se omogućilo nešto što se prethodno, s dobrim razlogom, nikome nije dopuštalo. Ovo otvara sumnju na pogodovanje investitoru, tvrdi Udovički. Ona osporava i legitimitet javne rasprave.

Primjedbe građana na pretjeranu visinu i obujam gradnje ne samo da su ignorirane, već se naknadno dozvoljena visina još povećala, a dozvoljeni su i solarni paneli koji dodatno podižu visinu. U isto vrijeme primjedbe predstavnika investitora “Terra Rex” dobrim su dijelom ugrađene u finalni tekst. Ovako velike promjene zahtijevaju novu javnu raspravu, smatra Udovički.

Neki koji se bune zbog visine imaju osobni interes

Načelnik Korać na optužbe o neracionalnom podizanju visine objekata potvrđuje da se visina podigla za pola metra, ali zbog tehnoloških razloga.

Džombić tvrdi da je iza primjedbi dijela kritičnih Fažanaca osobni interes.

- Dio ljudi buni se zbog privatnog interesa jer žele da se i u starom dijelu dozvole visine od 15 metara. Međutim, to konzervatori ne dozvoljavaju, tvrdi investitor, dodajući da je visina od 15 metara odgovara visini njihovog hotela Marina na Rivi.

Fažana i sada ima velike probleme s komunalnom infrastrukturom. Naime, lani je u kolovozu na plaži kod bivše Badelove tvornice došlo do prelijevanja otpadnih voda u more. Nije tajna da je fažanska komunalna infrastruktura debelo potkapacitirana i ne prati intenzivnu gradnju i turistički razvoj, pogotovo u ljetnim mjesecima.

Na pitanje o dostatnosti komunalne infrastrukture, načelnik Korać uzda se u aglomeraciju Pula sjever.

- Aglomeracija će donijeti mogućnost Fažani da se građevinsko zemljište širi za 50 posto, neće više biti problema s kanalizacijom i vodom; i imat ćemo čisto more. Prvi ugovori za radove na aglomeraciji se uskoro sklapaju, tvrdi Korać.

Postoji li opasnost da se na kraju grade samo stanovi?

Izgradnja stanova i poslovnih prostora izrazito je unosan posao. Gradnja i upravljanje hotelom značajno su manje unosni. 

- Mislim da oni planiraju radove u dvije faze. Prvo stambeni dio, a onda hotel, izjavio nam je načelnik Korać.

Na pitanje postoji li opasnost da se naprave stanovi, a hotel „kad bude, ako bude“, Korać kaže:

- To nećemo dozvoliti i to smo im jasno iskomunicirali. Mi, prije svega, želimo hotel koji će zaposliti našu djecu. Nama je bolje da se ništa ne sagradi, nego da se počne pa nakon prodaje stanova stane, odrješit je Korać.

Aleksandar Džombić tvrdi da se to sigurno neće dogoditi.

- Stanovi će puno više vrijediti ako se nalaze kraj hotela. Bez hotela kvadrat stana vrijedi tisuću i pol eura manje. Sve ćemo graditi paralelno. Pa ne možemo ljudima prodati stanove i onda potom tri godine raditi hotel uz veliku buku. Naš je interes da hotel gradimo istovremeno, kaže Džombić.

- Stanovi u prvom redu do mora vrijedit će najmanje 6 tisuća eura po metru kvadratnom. S druge strane će stanovi biti po 3 tisuće eura. Sve ovisi o tržišnim okolnostima, odgovara na pitanje o prodajnim cijenama.

Na vrhu hotela najveći preljevni bazen na svijetu

Na pitanje hoće li sami upravljati hotelom ili će angažirati neku od franšiza poznatih hotelskih lanaca, Džombić odgovara da tu odluku još nisu donijeli.

- Razmišljamo o franšizi nekog od top level lanaca, poput Four Seasons ili Ritz&Carlton, tvrdi Džombić i dodaje da paralelno sličan projekt razvija u Voloskom kraj Opatije na lokaciji nekadašnjeg restorana Amfora.

- Na vrhu hotela u Fažani gradimo infinity (preljevni) bazen koji će biti najveći na svijetu. Ukupno planiramo 2.000 kvadrata vodenog programa. Namjera nam je projekt jednim dijelom promovirati kao zdravstveni, s pratećom smart tehnologijom nadzora zdravlja. Dio toga smo već implementirali u Opatiji. Želimo tihi turizam u tihoj Fažani, objašnjava investitor i dodaje da u plažu ispred hotela planira uložiti barem tri milijuna eura.

Veliki su planovi i na polju sportskog turizma.

- Radi proširenja sezone zainteresirani smo za izgradnju dva nogometna terena. Imamo predugovore s najboljim klubovima na svijetu poput Reala, PSG-a i drugih top engleskih i njemačkih klubova koji bi, ukoliko se projekt ostvari, pripreme provodili u Fažani, najavio je Aleksandar Džombić na kraju razgovora.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.