Radar

camorra istriana

OPASNI POSLOVI LENE KORENIKE: IDS-ovka iz Buja i predsjednica tamošnje Zajednice Talijana kroz četiri tvrtke povezana je s mafijaškom obitelji Di Caprio

Da je Istra idealna destinacija za raznorazni špekulativni kapital i nije neka novost. Međutim, da je u Istru stigla Cammora, kao i da za tu kriminalnu organizaciju poslove obavljaju lokalne političarke - to je ipak novo. Priča koja slijedi nije nimalo ugodna.


 
8 min
Dražen Majić

Da je Istra idealna destinacija za raznorazni špekulativni kapital i nije neka novost. Međutim, da je u Istru stigla Cammora, kao i da za tu kriminalnu organizaciju poslove obavljaju lokalne političarke - to je ipak novo. Priča koja slijedi nije nimalo ugodna.

Arturo Salvatore Di Caprio (56) zvani John predao se talijanskoj policiji u kolovozu prošle godine nakon što se prije toga dva mjeseca skrivao u Istri. Trenutno mu se, zajedno s još 30 osoba, među kojima je i njegovo troje djece, sudi na sudu u Frosinoneu.

Di Caprio se tereti da je bio na čelu zločinačkog udruženja koje se bavilo raznim poslovnim prijevarama, pranjem novca, ucjenama i prostitucijom. U tim poslovima klan Di Caprio koristio je, tvrde istražitelji, 23 tvrtke od kojih je sedam locirano izvan Italije, pretežno u Rumunjskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Grupa je korištenjem raznih kriminalnih metoda preuzimala tvrtke poduzetnika iz okolice Frosinonea, Caserte ali i regije Veneto, a istraga je pokrenuta kada je jedan od „pritisnutih” poduzetnika izvršio samoubojstvo.

Nakon dugačke istrage, koja je uključivala i višemjesečno prisluškivanje, financijska policija zaplijenila je 100 milijuna eura imovine klana koji smatra dijelom Camorre.

Camorra i Gomorra

Di Caprio je u zadnjih dvadesetak godina više puta hapšen zbog sličnih prijevera. Modus operandi je bio sljedeći: Camorra bi osnovala brojne tvrtke koje su naveliko kupovale prehrambene proizvode. Nakon godinu dana urednog poslovanja mafijaške tvrtke bi počele uzimati robu na dug. Kada bi dug narastao na desetke milijuna eura tvrtke bi odlazile u bankrot.

Di Caprio se spominje i u knjizi Gomorra legendarnog talijanskog novinara Roberta Saviana i to u dijelovima koji opisuju rad Camorre u Škotskoj, ali i u regiji Veneto.

Naime, 2006. godine Di Caprio je uhićen zbog prevara na području Pordenonea u regiji Veneto. Tadašnja policijska akcija zbog njegovog prezimena nazvana je "Operazione Titanic".

Osim Di Caprija u zatvoru je ovih dana i njegova desna ruka Michaele Posillipo, inače njegov nećak. Pred sudom je i gazdina kćerka Tecla Alessandra Di Caprio kao i sinovi Pasquale i Vitaliano, te Teclin partner Fillipo Sabene.

Ova su imena zanimljiva jer se povezuju s nekoliko istarskih tvrtki koje još uvijek aktivno djeluju. Nakon Škotske i Veneta, Capo Di Caprio prije nekoliko godina stigao je i u Istru.

Buje: Trg Slobode 4

Arturo Salvatore Di Caprio je prije nekoliko godina osobno bio suvlasnik tvrtke Egida Capris d.o.o. sa sjedištem u Bujama. Osim njega, suvlasnici tvrtke koja se bavila ugostiteljskom djelatnošću, bili su i njegova kćerka Tecla Alessandra i sin Pasquale. Potom je vlasnica tvrtke bila Eliana Barbo iz Buja, a na koncu i njena kćerka Lena Korenika.

Mafijaški boss Di Caprio bio je suvlasnik i nekretninske tvrtke Buje Engineering d.o.o. Suvlasnice su potom bile i Eliana Barbo i Lena Korenika, da bi danas vlasnik bila Di Capriova tvrtka Bu Bu Enterprising iz Slovenije u vlasništvu njegovog sina Vitaliana. Tvrtkom trenutno upravlja Nina Maras.

Gazdina kćerka Tecla Allesandra Di Caprio suvlasnica je i transportne tvrtke AS Leonardo Transport d.o.o. koja je registrirana u Rumunjskoj s podružnicom u Bujama. Tvrtku u Hrvatskoj zastupa Lena Korenika, a kao jedan od suvlasnika vodi se i Michaele Posillipo, nećak Di Capria koji je, poput gazde, također trenutno u zatvoru u Frosinoneu.

Sve tvrtke su registrirane na adresi Trg Slobode 4, gdje djeluje i računovodstveni Obrt E.KO. kojim upravlja Lena Korenika. Ona je na zadnjim izborima na listi IDS-a ušla u vijeće Grada Buja i kasnije prepustila mandat.

Lena Korenika je i utjecajna predsjednica Zajednice Talijana Buje, kao i predsjednica Nadzornog odbora tamošnje komunalne tvrtke Civitas Bullearum.

Na njenoj adresi registrirana je i tvrtka za trgovinu na veliko Buje World d.o.o. čiji povijesni vlasnički list pokazuje da su suvlasnici tvrtke bili Lena Korenika, Vitaliano Di Caprio i Michaele Posillipo. Trenutni je vlasnik slovenska tvrtka Bu Bu Enterprising u vlasništvu obitelji Di Caprio..

Kako je moguće da su četiri tvrtke direktno povezane s izrazito opasnim mafijašem registrirane i direktorski upravljane dirigentskom palicom istaknute lokalne IDS-ovke koja je u isto vrijeme na čelu lokalne talijanske zajednice.

Ta smo pitanja postavili Leni Koreniki. 

Korenika kupovala zemlju za obitelj Di Caprio

Na pitanje koja je pozadina njenih odnosa s tvrtkama AS Leonardo Transport d.o.o., Buje World d.o.o., Egida Capris d.o.o. i Buje Engineering d.o.o. Korenika je odgovorila.

- Pod materijalnom i kaznenom odgovornošću odgovaram kako slijedi na vaša pitanja. Vezano za tvrtku Buje World d.o.o., pravovaljanim aktom postavljena sam kao osoba ovlaštena za zastupanje tijekom 2021. godine. Vlasnik je trgovačko društvo iz Slovenije Bu Bu Enterorising d.o.o. čiji je vlasnik Vitaliano Di Caprio koji je ujedno i stvarni vlasnik društva Buje World d.o.o. što je također vidljivo iz sudskog registra, odgovorila nam je Korenika.

U zemljišnim knjigama suda u Bujama vidljivo je da je Lena Korenika prije godinu dana, u ožujku 2022. godine, za 60.000 eura od jedne lokalne obitelji u ime tvrtke Buje World d.o.o. kupila 42.000 četvornih metara šume na području između Buja i Momjana.

-Vezano za tvrtku Buje engineering d.o.o., nisam osoba ovlaštena za zastupanje trgovačkog društva te za sva pitanja morati ćete se obratiti osobi ovlaštenoj za zastupanje, gospođi Nini Maras. To je vidljivo iz aktova u sudskom registru, odgovorila je Korenika ignorirajući činjenicu da je više od godinu dana upravo ona bila suvlasnica i članica uprave te tvrtke.

Generalno, iz njenih odgovora očito je da se želi pa svaku cijenu odmaknuti od klana Di Caprio i pritom minimilizirati svoju suradnju s njima.

I majka povoljno kupovala nekretnine od Di Caprijevih

-Trgovačko društvo Egida Capris d.o.o. sam naslijedila od pokojne majke tijekom 2021. godine te je isto brisano 2022. godine slijedom smrti moje majke što je vidljivo u sudskom registru. Osim tvrtke Lena Korenika je od majke naslijedila i nekretninu u Umagu vrijednu 130.000 eura. Radi se o poslovnom prostoru veličine 1.000 četvornih metara u središtu Umaga koji je Tecla Alessandra Di Caprio prodala Eliani Barbo na višemjesečne rate.

- U tvrtki AS Leonardo transport d.o.o., Podružnica Buje, predala sam ostavku kao osoba ovlaštena za zastupanje na trgovačkom sudu u Pazinu. Čeka se odgovor i brisanje mog imena na toj poziciji, objasnila nam je Korenika činjenicu da se još uvijek u sudskom registru vodi kao službena predstavnica tvrtke.

Tvrtka je u 2021. imala prihode od 86.000 kuna a rashode od 456.000 kuna. Financijski izvještaj predala je direktorica Lena Korenika.

Na ovom mjestu treba ponoviti da je Arturo Salvatore Di Caprio bio poznat po poslovnom „Sistemu” u kojem je koristio razne tvrtke transportne, trgovačke i nekretninske za stvaranje fiktivnih računa i pranje novca. Tako je 2018. godine uhićen u akciji ”Cavaliere nero” zbog izdavanja lažnih računa u vrijednosti od 35 milijuna eura.

Prije toga je zbog prijevara na relaciji Italija-Škotska osuđen na 14 godina zatvora. Tom je prilikom njegova računovotkinja Antonietta Bifulco iz Vicenze osuđena na 12 godina.

Di Caprio je, kako smo več spomenuli, 2006. godine uhićen zbog višemilijunskih prijevara u Veneciji, a 2003. uhićen je na jugu Italije zbog sudjelovanja u međunarodnoj trgovini drogom. Nema dileme o kakvom se profilu kriminalca radi.

Lena Korenika: Poznajem samo Vitaliana, znam što je s njegovim tatom, ne brinite!

Na pitanje koja je priroda njenih odnosa sa obitelji Di Caprio: Arturom Salvatoreom, Teclom Alessandrom te Michele Posillipom i Filippom Sabene, Korenika kaže da ih većinu ne poznaje.

- Ja imam strogo poslovni odnos sa Vitalianom Di Caprio koji je vlasnik tvrtke Bu Bu Enterprising d.o.o. koja je vlasnik tvrtke Buje World d.o.o. gdje sam ja osoba ovlaštena za zastupanje. Sa svim drugim navedenim osobama nemam odnose niti poslovne niti privatne, izjavila je Korenika. Iz talijanskih medija vidljivo je da je i sin Vitaliano u skupini optuženika za ozbiljne kriminalne radnje.

Na pitanje je li joj poznata situacija s Vitalionovim ocem Arturom Salvatoreom Di Caprijem, Korenika je odgovorila:

- Ja znam što je s njegovim tatom, ne brinite. Vi spominjete tatu a ja imam posla sa sinom, naglasila je Lena. Na pitanje da pojasni činjenicu da je njena mama od obitelji Di Caprio vrlo povoljno dobila 1.000 metara poslovnog prostora Lena Korenika je odgovorila.

- Moja pokojna mama je radila puno stvari za koje ja nisam znala. Nje nažalost više nema i ja bi je osobno pitala jako puno pitanja. Znala sam da se moja mama viđa s njim ali to je totalno privatna stvar, rekla nam je Korenika na neki način prebacujući odgovornost za sporne poslove na svoju pokojnu majku koja je, poput nje, također bila u gradskom vijeću Buja i na čelu lokalne Zajednice Talijana. Eliana Barbo bila je IDS-ova vijećnica u prošlom sazivu Skupštine Županije istarske.

Privatni poslovni odnosi s mafijom potpuno su neprimjereni političkom i društvenom radu ali u Bujama očito nisu problem.

Zajednica Talijana je moj hobby, ne uplićite ih!

Na naš upit o pozadini suradnje a obitelji Di Caprio u firmama Buje World d.o.o. i AS Leonardo transporti d.o.o. gdje njena mama nikad nije bila ni vlasnica ni direktorica, Lena nam je odgovorila.

- E to je druga priča. To je podružnica, kratko je objasnila Lena Korenika. Đoker mama ovdje nije mogao biti pozvan.

Na pitanje ima li njena aktivnost u spomenutim tvrtkama veze s njenim radom u Zajednici Talijana Buje, gospođa Korenika se čak pomalo i naljutila.

Lena Korenika (foto IDS Buje-Buie)

-To me pitanje pogodilo i ljubazno vas molim da ne uplićete Zajednicu Talijana Buje u cijelu ovu priču. Zajednica Talijana Buje je moj hobby otkad sam bila dijete i nema nikakve veze sa mojim poslovnim svijetom. To su totalno dva različita svijeta i ne razumijem kako možete povezati te dvije stvari, odgovorila nam je Korenika.

Inače, talijanski kriminalci povezani s mafijom sumnjičili su se i za neke poslove s otpadom u Istri, a zemljišne knjige i sudski registar tvrtki pokazuju da Korenika nije jedina osoba povezana s istarskom politikom koja je poslovala s klanom Di Caprio.

Primjera ima još i neki su poslovi dogovaraju upravo sada.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.