Radar

NA POLUOTOK DOŠLI NOVI IGRAČI

Otkrivamo! Slovenska tvrtka ECM Partners kupila bivšu Istrinu robnu kuću u Puli

Ljubljanska kompanija odlučila se početkom godine za novu, ali ne i prvu akviziciju u Hrvatskoj. Donosimo detalje


 
4 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini
Foto: Manuel Angelini/ECM Partners

Ljubljanska kompanija odlučila se početkom godine za novu, ali ne i prvu akviziciju u Hrvatskoj. Donosimo detalje

Slovenska tvrtka ECM Partners kupila je početkom veljače svih 12 tisuća poslovnih udjela u luksemburškoj firmi Istria partnership holdings, čime su akvizirali i kompaniju Istria real estate, koja je 2019. godine pokupovala niz nekretnina nekadašnjih pulskih trgovačkih divova, Puljanke i Istre.

Brojne nekretnine

Među inima je i ex Istrina robna kuća, svojedobna trgovačka meka u središtu Pule, smještena tik do zelene tržnice, čiju obnovu i preobražaj u novi shopping centar ispred Istria real estate od 2021. godine najavljuje Predrag Đorđević. Osim te zgrade, luksemburško društvo kupilo je i robnu kuću u Koparskoj ulici, znanu kao Standa, zemljišta na Valmarinu te stan u zgradi bivšeg kino Beograda.

Istria partnership holding je, navodno, dosad bio u vlasništvu britanskog fonda York Capital. Iza ljubljanskog ECM Partnersa pak stoji investicijski fond Elements Credit Opportunities II.

U upravi društva Istria partnership holdings sada, uz dosadašnju Antonellu Graziano, sjedi i Aleš Škoberne, izvršni direktor ECM Partners te direktor u Europskoj investicijskoj banci (EIB).

Đorđević je lani, odgovarajući na pitanje naše novinarke o tome je li točno da u vlasništvo Istria Real Estate ulazi neki slovenski fonda, kazao: „Ja takve informacije stvarno nemam, ali pretpostavljam da mislite na ECM Partners iz Ljubljane, a oni su društvo koje upravlja portfeljem York Capitala u našoj regiji, pa vjerojatno netko povezuje te dvije stvari“.

Resort Novi Vinodolski

Đorđević sada za Istru24 potvrđuje da je jedini igrač koji je ostao u igri upravo ECM Partners, a da je to što su upravljali portfeljom York Capitala bila dobra podloga za ulazak na hrvatsku (posljedično i istarsku) scenu te su već i, rekao je, imali sve informacije o projektu obnove robne kuće.

Lider je prije dva mjeseca pisao da je ECM Partners kupio Novi Vindoloski Resort za otprilike 45 milijuna eura.

„ECM ima jaku pozadinu u ugostiteljstvu nakon što je bio snažno uključen u sektor kroz provođenje uspješnog preokreta grupe Sava, najveće ugostiteljske grupacije u Sloveniji i DZS-a, koji je posjedovao neka od najvećih spa/wellness odmarališta u zemlji. Vrlo smo aktivni i u Hrvatskoj, gdje smo restrukturirali i repozicionirali turističko naselje u apartmane za uslužno stanovanje u Zadru“, prenio je Lider tekst na LinkedInu Kruna Santinija, šefa ECM Adrije.

Robna kuća Pula naočigled propada

Lider je tako naveo da prihodi ECM Partners eksponencijalno rastu iz godine u godinu te da su 2020. iznosili 2,4 milijuna eura, 2021. 4,2 milijuna eura, a 2022. godine čak 11,81 milijuna eura s neto dobiti od 6,4 milijuna. Tvrtka broji desetak zaposlenih. Bavi se akvizicijama na području srednje i jugoistočne Europe.

Nije pod upitnikom

Đorđević i dalje tvrdi da projekt obnove pulske robne kuće nije pod upitnikom. Sve se, kaže, odužilo zbog raznih administrativnih procedura koje nikako da se privedu kraju. Sada, nastavlja, čekaju da Grad potpiše suglasnost za parcelaciju jednog komadića zemljišta, za što su zahtjev predali još lani u listopadu. Nakon toga će tek Gradu Puli moći predati zahtjev za lokacijsku dozvolu.

Govoreći o ciframa, a s obzirom na to da se vrijednost investicije s prvotnih , tadašnjih 130 milijuna kuna, još preklani popela na 137 milijuna kuna, Đorđević kaže da će cifra ostati u tim okvirima, s eventualnim, ali minimalnim povećanjem. Napominje da trenutno ne može govoriti o konačnim brojkama.

Robna kuća Pula otvorila je svoja vrata 1978. godine, tada kao najveći trgovački centar u Istri. Zadnja trgovina u zgradi od osam tisuća kvadrata zatvorila se 2017. godine. Do najave o novom trgovačkom centru, najavljivalo se da će se preurediti u garažnu kući i, unatoč tome što nema prozora, luksuzni hotel.

Otvorenje trgovačkog centra bilo je, podsjetimo, najavljeno za kraj 2022. godine. Otada su se rokovi nemilice pomicali, a danas, početkom 2024. bivša robna kuća i dalje je derutna i propada naočigled.

Đorđević preko usana ne želi prevaliti novi datum završetka rekonstrukcije. No,  ističe: „Ubit ću se da je ove godine otvorimo! Pa i mi moramo vratiti investiciju“.

Robna kuća se, prema njegovim riječima, još uvijek namjerava preobraziti u shopping centar s trgovinama poznatih marki, prehrambenim dućanom, restoranom na krovnoj terasi i garažom u podrumu. Prvotno najavljeni kabaret je, međutim, u potpunosti ispao iz jednadžbe.

Predrag Đorđević, potvrdio je, ostaje voditelj projekta obnove. 

Za detalje smo se obratili i ECM Partners. Oni su nam se obećali javiti idućeg tjedna.


Nastavite čitati

Pula
 

VOZILA PUNA IZMETA, A ULICA SMRDI Nastavlja se dugogodišnji problem stanara Kolodvorske ulice u Puli

Zvučni rastjerivači bilo koje vrste su funkcionalni prvih nekoliko dana, a nakon toga, to se može tretirati kao bačeni novac. Razlog je taj, da se ptice jako brzo naviknu na zvuk, te shvate da se radi o varci koja im ne predstavlja opasnost, i shodno tome nastavljaju boraviti na toj lokaciji, poručuje dr. sc. Jelena Kralj, upraviteljica Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.