Radar

VODNJANSKA FABRIKA ŠOLDI 2

PRIZNANJE BEZAKONJA Klaudio Vitasović od Grada Vodnjana zatražio prodaju parcele koju je prije šest godina kupio gradskim novcem pa privatno prisvojio

Ako Grad Vodnjan odbije Vitasovićev zahtjev, situacija za njega postaje vrlo nezgodna jer je kuću i okućnicu koncipirao kao da će, privatno koristeći gradsku imovinu, do smrti vladati Vodnjanom. Rušenje ograde, porte i pretvaranje okućnice u prometnicu radikalna je i skupa promjena, pogotovo ako su točne informacije da su Vitasovići kuću stavili na prodaju.


 
2 min
Dražen Majić

Ako Grad Vodnjan odbije Vitasovićev zahtjev, situacija za njega postaje vrlo nezgodna jer je kuću i okućnicu koncipirao kao da će, privatno koristeći gradsku imovinu, do smrti vladati Vodnjanom. Rušenje ograde, porte i pretvaranje okućnice u prometnicu radikalna je i skupa promjena, pogotovo ako su točne informacije da su Vitasovići kuću stavili na prodaju.

Samo dva dana nakon našeg članka u kojem smo detaljno opisali kako je bivši vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović najprije gradskim novcem skupo platio cestu koja vodi do njegove kuće, a onda je jednostavno prisvojio - dogodio se preokret.

Vitasović i njegova supruga Sanja Vlahović-Vitasović od Grada Vodnjana zatražili su prodaju „okupirane“ okućnice.

Prisvojio 200 kvadrata gradske prometnice

Vitasović je na taj način priznao sramotnu zloporabu službene funkcije u aferi u kojoj je kao gradonačelnik prisvojio imovinu grada kojeg je 20 godina vodio. Kao što smo prije dva tjedna obrazložili, Klaudio Vitasović je najprije, u ime grada, od geodate Krešimira Stojkovskog za 50 eura po kvadratu kupio parcelu na kojoj je prometnica, potom od istog prodavača, ali ovaj put privatno i po znatno nižoj cijeni, za 18 eura po kvadratu, kupio susjednu parcelu na kojoj je onda sagradio svoju velebnu vilu.

Onda je, u prokušanoj maniri "Vodnjanskih kumova", 200 kvadrata gradske prometnice jednostavno ogradio i pretvorio u vlastitu okućnicu.

Vitasovićev zahtjev za kupnju okućnice potvrdio nam je i vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

-Točno je da smo primili takav zahtjev. Moramo razmotriti sve okolnosti i onda donijeti odluku u najboljem interesu Grada Vodnjana, rekao nam je Pastrovicchio.

Osim što je zahtjev bračnog para Vitasović definitivno priznanje uzurpacije javnog dobra, njihov potez otvara i vrlo zanimljivu pravnu situaciju.

Slijedi obavijest o smetanju posjeda i nalog za „oslobađanje“ zemljišta?

Oni su od gradske uprave zatražili kupovinu samo dijela ceste koji predstavlja njihovu ograđenu okućnicu. Ta je cesta, kao i okolno područje, danas poljopivredno zemljište jer ga je upravo Vitasović deurbanizirao vlastitom odlukom 2007. godine. S obzirom da se radi o poljoprivrednoj parceli, novim zakonom onemogućena je parcelacija tako da Vitasović može kupiti samo čitavu parcelu veličine 588 četvornih metara.

Međutim, postavlja se pitanje zašto bi Grad Vodnjan bivšem gradonačelniku prodao parcelu koju je on osobno, kao gradonačelnik, u ime grada, od privatne osobe ranije kupio. Grad je u međuvremenu investirao u parcelu, asfaltirao je, ugradio infrastrukturu, postavio javnu rasvjetu. Prilikom prodaje Vitasović bi morao platiti sve te troškove. Osim toga, i druge osobe koriste postojeću prometnicu tako da se onda otvara pitanje služnosti.

Nekoliko stručnjaka koje smo kontaktirali objasnili su nam da je najrealnija opcija da grad odbije Vitasovićev zahtjev, pošalje mu obavijest o smetanju posjeda i naloži mu „oslobađanje“ zemljišta.

Povratak u prvotno stanje je vrlo skup

Takav je rasplet situacije za Vitasovića vrlo nezgodan jer je on kuću i okućnicu koncipirao kao da će, privatno koristeći gradsku imovinu, do smrti vladati Vodnjanom. Rušenje ograde, porte i pretvaranje okućnice u prometnicu radikalna je i skupa promjena, pogotovo ako su točne informacije da su Vitasovići kuću stavili na prodaju.

Uobičajeno, oni nisu bili dostupni za komentar ovih detalja.

Osim prilaza, upitan je i donji dio okućnice koji je Vitasović kao gradonačelnik za 69 kuna godišnje iznajmio svojoj supruzi na 50 godina iako je znao da je zemlja državna. Općinsko državno odvjetništvo iz Pule prošlog tjedna potvrdilo nam je da će i oni zaštititi javnu imovinu pa je upitna budućnost i Vitasovićevog mega kokošinjca i garaže koje je na državnoj parceli sagradio.   


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.