Sport i rekreacija

ogroman korak naprijed

Američke nogometašice bit će plaćene kao i muškarci

Ovo je ogroman korak naprijed u osjećaju vrijednosti, osjećaju poštovanja i popravljanju našeg odnosa s vodstvom saveza. Ne samo da ovo vidim kao pobjedu za našu ekipu ili ženski sport, već i žene općenito." dodala je Alex Morgan. Ženska nogometna reprezetacija SAD je četiri puta slavila na svjetskim prvenstvima, dok muške kolege nikada nisu prošle dalje od četvrtfinala na World Cupu


 
1 min
HINA
Foto: ussoccer.com

Ovo je ogroman korak naprijed u osjećaju vrijednosti, osjećaju poštovanja i popravljanju našeg odnosa s vodstvom saveza. Ne samo da ovo vidim kao pobjedu za našu ekipu ili ženski sport, već i žene općenito." dodala je Alex Morgan. Ženska nogometna reprezetacija SAD je četiri puta slavila na svjetskim prvenstvima, dok muške kolege nikada nisu prošle dalje od četvrtfinala na World Cupu

Američki nogometni savez (US Soccer) obvezao se platiti žensku nogometnu reprezentaciju na istoj razini kao i mušku, te dodatno platiti  djevojkama 24 milijuna dolara nagodbe kako bi odustale od tužbe.

Ženska nogometna reprezentacija SAD-a (USWNT) i vodeće nogometno tijelo US Soccer uspjeli su riješiti višegodišnji spor oko jednakih plaća, koji su nogometašice opisale kao prekretnicu za ovaj sport.

Američki nogometni savez obvezao se osigurati jednaku plaću u budućnosti za ženske i muške reprezentacije na svim prijateljskim utakmicama i turnirima, uključujući i Svjetsko prvenstvo.

US Soccer mora platiti i 24 milijuna dolara od kojih će 22 milijuna biti podijeljeno prema načinu koji su predložile igračice, a dva milijuna će biti uložena u fond za dobrobit igračica kako bi im se pomoglo nakon karijere, te raznim dobrotvornim akcijama.

Dogovorom je okončan spor koji datira još iz 2016. godine kada su američke reprezentativke podnijele federalnu tužbu zbog diskriminacije nad plaćama, tvrdeći da su plaćene manje od nogometaša iako ostvaruju više prihoda za Američki  nogometni savez.

"Ne možemo se vratiti i izbrisati nepravde s kojima smo se suočile, ali ovaj dogovor pokazuje da se to više nikada ne može ponoviti", kazala je jedna od najpoznatijih američkih nogometašica Megan Rapinoe.

"Ovo je ogroman korak naprijed u osjećaju vrijednosti, osjećaju poštovanja i popravljanju našeg odnosa s vodstvom saveza. Ne samo da ovo vidim kao pobjedu za našu ekipu ili ženski sport, već i žene općenito." dodala je Alex Morgan.

Ženska nogometna reprezetacija SAD je četiri puta slavila na svjetskim prvenstvima, dok muške kolege nikada nisu prošle dalje od četvrtfinala na World Cupu.

Američke nogometašice su osvojile i četiri zlatne olimpijske medalje, dok nogometaši imaju srebro i broncu.


Nastavite čitati

Svijet
 

NAGRADA ZA ORIGINALNU SIGNALIZACIJU BAZENA U ROVINJU: Studio Tumpić/Prenc ponovno osvaja zlato na European Design Awards

Studio Tumpić/Prenc iz Luksemburga se ovog vikenda vratio s čak dvije nagrade European Design Awardsa - zlatom za projekt signalizacije bazenskog kompleksa u Rovinju čiji je lajtmotiv ručnik, te broncom za dizajn kataloga Studija Kappo * Na svojim policama rovinjski dizajneri već imaju zlato i Best Of Show za signalizaciju pulskog bazena, te zlato za dizajn etikete maslinovog ulja “Latini” iz 2020. godine, kao i zlato za dizajn etikete vina “Šuran” iz 2021. godine

Svijet
 

Papa Franjo susrest će se sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja u Portugalu

Portugalska komisija koja istražuje ovo pitanje,objavila je u veljači da su svećenici seksualno zlostavljali najmanje 4815 djece tijekom 70 godina * Portugalska Katolička Crkva najavila je u ožujku da će poduzeti niz koraka u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece, ali je bila meta žestokih kritika jer nije uvela strože mjere * Papa će sudjelovati na 15 događanja, što uključuje misu, bdjenje i susrete s mladima i političarima, a posjetit će i svetište Fatimu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.