Sport i rekreacija

prema pisanju Jutarnjeg lista

Bogati srpski milijarder kupuje NK Istru 1961? Nedavno je kupio engleski Southampton

Šolakovo se ime posebno spominjalo prošlih mjeseci kada su se koalicijski partneri u novoj pulskoj vlasti razišli oko projekta Max Stoja. Šolak je već tamo vlasnik velikog trgovačkog centra, koji je izgrađen u prostoru napuštenog kamenoloma, a nalazi se u iznimnoj zoni turistički atraktivne četvrti Stoja i blizu iznimno vrijedne bivše vojne zone Muzil * Do Valkana Šolak bi izgradio luksuzni hotel (50-ak metara od lungomarea, top zona) s 350 kreveta


 
6 min
Zoran Angeleski
Dragan Šolak - spominjalo se da mu imetak vrijedi 900 milijuna eura

Šolakovo se ime posebno spominjalo prošlih mjeseci kada su se koalicijski partneri u novoj pulskoj vlasti razišli oko projekta Max Stoja. Šolak je već tamo vlasnik velikog trgovačkog centra, koji je izgrađen u prostoru napuštenog kamenoloma, a nalazi se u iznimnoj zoni turistički atraktivne četvrti Stoja i blizu iznimno vrijedne bivše vojne zone Muzil * Do Valkana Šolak bi izgradio luksuzni hotel (50-ak metara od lungomarea, top zona) s 350 kreveta

O tome da NK Istru namjerava kupiti bogati srpski milijarder Dragan Šolak, piše za Sportske novosti Robert Matteoni, a prenosi Jutarnji list.

"Je li na vidiku i četvrti privatni vlasnik Istre 1961 u 11 godina? Hoće li nakon Rusa, Amerikanaca i Španjolaca pulskog prvoligaša doista pokušati kupiti fond iza kojeg, između ostalih, stoji i kapital Dragana Šolaka? Za one koji ne znaju, radi se o bogatom srpskom poduzetniku sa švicarskom adresom, koji je nedavno globalno postao nogometno poznat jer je preuzeo vlasništvo engleskog premierligaša Southamptona. Šolak je pored brojnih tvrtki koje ima osnivač i United Grupe, koja ima pod svojim okriljem Sport klub, N1 televiziju i Novu TV", piše Jutarnji.

Radi se o, kako piše Matteoni, iznimno jakom poduzetniku na globalnoj razini, a za dojam dimenzija njegovih biznisa dovoljno je naznačiti 600 milijuna eura godišnjeg prihoda spomenute United Grupe.

Mreža tvrtki i poslovnih udjela ovog rođenog Kragujevčanina je odveć složena da bismo sada išli u navođenje njegovog imetka.

Mediji su o njemu vrlo često pisali i na ovim prostorima jer je kao vlasnik Sport kluba i prava prenošenja niza nogometnih liga koje se gledaju (i) u Hrvatskoj, ali i kao vlasnik spomenutih televizijskih kuća, logično vrlo zanimljiv za javnost.

U moru svekolikih informacija koje se u pravilu vežu uz bogate poduzetnike tako je i oko Dragana Šolaka bilo mnoštvo različitih vijesti o njegovom imetku. Negdje se spominjalo prošlih par godina oko 900 milijuna eura, ali realno je da se njegovo bogatstvo može mjeriti milijardama “nečega”. Onaj koji si može dozvoliti kupiti engleskog premierligaša za stotinjak milijuna funti, sasvim sigurno ima potencijal milijardera...

No, vratimo se Puli. Zašto bi Istra 1961 bila u fokusu Dragana Šolaka ili, bolje rečeno, fonda ili tvrtke koje su povezane s kapitalom srpskog biznismena? Ključne su naravno već postojeće tvrtke u Puli, nove investicije i nedvojbeno velika sportska strast Šolaka, koji obožava golf te nogomet.

Njegovo se ime posebno spominjalo prošlih mjeseci kada su se koalicijski partneri u pulskoj vlasti (od 2021. godine) razišli oko projekta Max Stoja. Šolak je već tamo vlasnik velikog trgovačkog centra, koji je izgrađen u prostoru napuštenog kamenoloma, a nalazi se u iznimnoj zoni turistički atraktivne četvrti Stoja i blizu iznimno vrijedne bivše vojne zone Muzil.

Pored trgovačkog centra plan je izgraditi veliki hotel, stambeno poslovni kompleks, te vrlo atraktivni projekt Filmskog studija. Po tim najavama u njima bi se snimale serije i filmovi, te bi se razvio projekt regionalnog stream “igrača” po uzoru na Netflix.

U susjednom, također bivšem kamenolomu, a gdje je zapušteni sportski centar Valkane, Šolak bi izgradio luksuzni hotel (50-ak metara od lungomarea, top zona) s 350 kreveta i taj projekt također čeka da se s administrativnih poligona prijeđe na realizaciju. To je zona u kojoj je Istra prije 25 godina igrala prvu ligu, gdje postoji i danas teren, pomoćno igralište i desetak teniskih terena. Sve je to u lošem stanju jer se čeka upravo nova investicija da se onda razvije cijelo područje. Bitno je naglasiti da tu zonu ima pod vlasništvom pulska cementara koja je, eto, u vlasništvu Šolakovih tvrtki...

Uzimajući u obzir vrlo intenzivnu investicijsku prisutnost Dragana Šolaka (i) u ovom području, djeluje logično da se priča o njegovom zanimanju i za nogometni klub. Istra 1961 svakako ne bi bila “potreba” njegovih biznisa, ali bi ona sasvim sigurno bila dobar “ulaz” u društveno gradsku zbilju. I pored toga bio bi to projekt koji je kompatibilan s njegovim nogometno-sportskim-turističkim investicijama.

Iz jednog izvora bliskih mu ljudi dobili smo brzopotezni demanti da je ta priča “u tijeku”. Upravo je brzina demantija sugerirala da se iza toga nešto ipak miče. Na drugoj strani dobili smo i signale iz Zagreba, gdje se naravno odvijaju sve ključne “igre” oko bilo čega u ovoj zemlji, kako je opcija da Šolakov nogometni projekt u Puli bude u sinergiji s jednom iznimno jakom hrvatskom korporacijom, globalnih odjeka, a koja je veliki igrač na dijelu bliskih im poslovnih područja. Istra kao regija, osim poslovnih potencijala, određenim je ljudima i osobno zanimljiva kao jedna od baza za život u dijelu godine...

Naravno, glavnu riječ u pitanju Istre 1961 ima grupacija Baskonia-Alaves, koja već tri i pol godine praktično sama financira klub. Do sada su Baski utrošili u sanaciju kluba i njenu godišnju financijsku mirnoću nešto iznad 11 milijuna eura. Oni od prvog dana ponavljaju da je Istra 1961 za njih dugoročni projekt i treba priznati da se tako i ponašaju.

Druga je stvar što su razočarani odnosom Grada Pule, koji se najviše manifestira u iznevjerenim dogovorima kako će im se omogućiti gradnja nogometnog kampa na davno najavljenom području Marsovo polje. Kad je država napokon dodijelila to zemljište nedaleko Drosine u kontekstu te namjene, novi pulski gradonačelnik Filip Zoričić je izričito odbacio tu deset godina prisutnu opciju. Bi li Baski zbog toga mogli odustati od Istre 1961? Oni traže novo zemljište u Puli i okolici, ali svugdje nailaze na komplikacije. Je li onda opcija da bi mogli prodati Istru? Iako su načelne teze kako će oni razvijati projekt na duži period, jednom je jedan od ključnih aktera novog vlasnika kazao “da sve ima svoju cijenu i ako netko podastre zanimljivu ponudu, uvijek se može pregovarati.”

RUSKO VLASNIŠTVO

Prvi strani i uopće privatni većinski vlasnik Istre 1961 bio je Rus Mihail Ščeglov. On je preuzeo pulski nogometni klub 2011. godine i osiguravao je u prvo vrijeme stabilno financijsko djelovanje Istre. No, nije dugo trajalo jer je Ščeglov prepušten sam sebi u projektu kojeg, kako je i sam naglašavao od prvog dana, sasvim sigurno ne može sam nositi. Pokušavao je naći partnere, ali u tome nije bilo baš interesa. Zato je klub ušao u nemale financijske probleme, a spas je bio u novom vlasniku, koji se uprizorio u lipnju 2015. godine.

AMERIČKO VLASNIŠTVO

Kad je američka grupa poduzetnika odlučila kupiti klub, isti je bio u velikoj krizi. Grupu je predvodio američki odvjetnik Michael Glover, koji je zapravo bio i glavni ideolog te grupe različitih profila poduzetnika. Djelovalo je u početku obećavajuće već zbog toga što su Amerikanci platili (navodno oko 2 milijuna dolara) preuzimanje kluba, a što je impliciralo da će ulagati u razvoj Istre. No, i tu su se nadanja kroz koju godinu razvodnila. Glover i ekipa su definitivno digli ruke od kluba još krajem 2017.godine, a Istra je bila na rubu gašenja dok se nisu pojavili novi vlasnici u lipnju 2018.

BASKIJSKO VLASNIŠTVO

 Grupacija Baskonia-Alaves iz Vitorije Gazstaizs preuzela je klub prije tri i pol godine, nakon što su bili kao partneri-ulagači prisutni u NK Rudešu. Zatekli su klub u dugu koji je bio bitno veći od najavljenog im (više od 3 milijuna eura) i počeli su sanaciju poslovanja, usporedo sa sportskim razvojem projekta. Pri kraju četiri godine njihova djelovanja Istra 1961 je financijski uspješno saniran klub, u kojeg su Baski uložili više od 11 milijuna eura, podignuta je bitno poslovna ozbiljnost (uredno plaćanje obveza) poslovanja, a veliki su iskoraci učinjeni u radu omladinske škole. U pogledu prve momčadi uglavnom je to nejasna i nelogična politika, koja unatoč ulaganjima nije podigla klub iznad devete pozicije.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.