Sport i rekreacija

SITUACIJA SE ZAHUKTAVA

Na pomolu skandal zbog izgubljenog prvenstva u krosu. Lokalna organizacijska grupa optužuje prvog čovjeka HAS-a, kažu da ih želi kompromitirati

Atletski klub Medulin je danas, u ime Organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva u krosu, u sastavu Elvis Peršić, Robert Franjković i Mate Mezulić, medijima poslao priopćenje u kojem se, uz najavu konferencije za novinare u srijedu, navodi niz optužbi na račun prvog čovjeka Hrvatskog atletskog saveza Ivana Veštića, a zbog odluke Svjetske atletske federacije da Puli i Medulinu oduzme Svjetsko prvenstvo u krosu


 
4 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini
Elvis Peršić

Atletski klub Medulin je danas, u ime Organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva u krosu, u sastavu Elvis Peršić, Robert Franjković i Mate Mezulić, medijima poslao priopćenje u kojem se, uz najavu konferencije za novinare u srijedu, navodi niz optužbi na račun prvog čovjeka Hrvatskog atletskog saveza Ivana Veštića, a zbog odluke Svjetske atletske federacije da Puli i Medulinu oduzme Svjetsko prvenstvo u krosu

Istra24 je prije deset dana pisala da je odlukom Svjetske atletske federacije Istra ostala bez Svjetskog prvenstva u krosu, koje se u Puli i Medulinu trebalo održati od 8. do 11. veljače iduće godine, zbog, službeno, financijske nesigurnosti projekta, što su opovrgnuli članovi Lokalnog organizacijskog odbora, među kojima je i Elvis Peršić, poznati pulski olimpijac, predsjednik Atletskog saveza Istre i član Izvršnog odbora Hrvatskog atletskog saveza.

On je tada, među ostalim, kazao: "HAS nije kontaktirao nijednog sponzora, a kad bismo mi dogovorili sponzore nisu željeli ni doći staviti potpis na ugovor. Turističkoj zajednici Općine Medulin ugovor su vraćali više puta".

Atletski klub Medulin je tim povodom danas, u ime Organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva u krosu, u sastavu: Elvis Peršić, Robert Franjković i Mate Mezulić, medijima poslao priopćenje u kojem se, uz najavu konferencije za novinare u srijedu, navodi niz optužbi, nazivajući cijelu situaciju skandalom.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Nakon što je Svjetska atletska federacija (WA) oduzela Hrvatskoj organizaciju Svjetskog prvenstva u krosu 2024. godine, a Hrvatski atletski savez (HAS) na to reagirao samo kratkim i nesuvislim priopćenjem u kojem svu odgovornost za ovaj posvemašnji skandal prebacuje na partnera u projektu AK Maraton 2000 optužujući ga za „petljanja s budžetom“, dužni smo javnosti korektnije i konkretnije pojašnjenje.

Hrvatska, odnosno Medulin i Pula domaćinstvo ovog natjecanja dobili su 15. srpnja 2022. Tom prigodom predsjednik HAS-a Ivan Veštić ustvrdio je da je to „najobuhvatnije atletsko natjecanje koje je dobila Hrvatska“, da će „najbolji svjetski trkači trčati na najljepšoj stazi na svijetu“, pa poentirao sljedećim riječima: „To će biti ogromna promocija, sati izravnog prijenosa. Ovo je zapravo naša konkretna poruka svima da sport nije trošak, nego dobit. HAS je partner koji donosi vrhunski svjetski projekt za promociju Hrvatske.“

I to je bilo sve od čelnog čovjeka hrvatske atletike sve do danas. Nikakve konferencije za novinare niti posebne promocije Svjetskog prvenstva, kao ni ozbiljnije marketinške aktivnosti HAS i Veštić iz nekog nama nejasnog razloga nisu poduzimali.

Nisu napisali ni obećani elaborat na osnovu kojeg su od Vlade RH tražena sredstva, pa smo to napravili mi kako ne bi bili probijeni dogovoreni rokovi i kako bi nam Vlada do 12. lipnja ove godine odobrila tražena sredstva. To je Vlada i napravila na sjednici 7. lipnja kada je za organizaciju prvenstva izdvojila 948.300 eura. Hrvatska turistička zajednica nam je odobrila dodatnih 80.000 eura.

Nakon sastanaka koje smo ponovno mi sami odradili s lokalnom zajednicom i institucijama, prijedlog je bio da Istarska županija osigura 100.000 eura, kao i Turistička zajednica Istarske županije, po 80.000 eura trebali su izdvojiti Grad Pula i Općina Medulin, a također po 80.000 eura trebalo je stići od Turističke zajednice Medulin i Turističke zajednice Pula. Zanimljivo je da pripremljeni ugovor s TZ Medulin čelnici HAS-a nikad nisu potpisali.

Što se tiče spomenutog „petljanja s budžetom“, intervencija u budžet napravljena je upravo na zahtjev HAS-a, a WA je odmah obaviještena o tome. Planirani budžet je bio revidiran s prvotnih 2.5 milijuna na 2.1 milijuna USD, pa smo s potvrđenih gotovo 1.5 milijuna USD mi već sada bili vrlo blizu zatvaranja financijske konstrukcije.

No, predsjednik Veštić je iz, ponavljamo, nekih nama sasvim nejasnih razloga, nastavio širiti defetizam i uvjeravati sve da nećemo moći osigurati tražena sredstva i organizirati Svjetsko prvenstvo, kao što je to činio već od konca prošle godine, kako privatno, tako i u kontaktima s ljudima iz Svjetske atletske federacije. Savez na taj način želi izbjeći odgovornost i kompromitirati službenog partnera u projektu.

Konačno, ni na posljednjem sastanku u Budimpešti tijekom nedavnog Svjetskog atletskog prvenstva HAS nije ni pokušao spasiti Svjetsko prvenstvo u Medulinu i Puli. Upravo suprotno.

Izvršni direktor Svjetske atletske federacije Jon Ridgeon prekinuo je sastanak nakon opetovanog iznošenja neistina i nesuvislih zahtjeva od strane predsjednika HAS-a Ivana Veštića, i tada je bilo sasvim jasno da ćemo izgubiti domaćinstvo Svjetskog prvenstva u krosu, što je i službeno potvrđeno 15. rujna.

Ovo je bio tek dio nužnih pojašnjenja, a više detalja o tome kako su i zašto Hrvatski atletski savez i predsjednik Ivan Veštić sabotirali organizaciju prvenstva s kojom su se prije svega nešto više od godinu dana silno ponosili i hvalili, iznijet ćemo na konferenciji za novinare u srijedu.


Nastavite čitati

Istra
 

Krasna zemljo, obiteljski urbanizirana. A Cosulich Patrizia dobila konkurenciju u... "Porečanki"

U kontroverznoj zgradi Porečanka u Puli, gdje je u kratkom roku došlo do dva pokušaja deložacije, događali su se mutni poslovi s parking mjestima, cijenama i načinima najma, a bilo je i prostitucije * Pisali smo danas i o overturizmu, plaćama u pulskoj cementari, problemima u Kolodvorskoj ulici i cesti kroz Majmajolu * Sutra nastavljamo analizu USKOK-ove optužnice u slučaju Dorina. Vrlo je zanimljiv dio u kojem se opisuju kaznena djela nekad moćnog županijskog voditelja Seada Ibrahimovića. Donosimo i objašnjenje Grada Buja vezano za obiteljske urbanizacije

Istra
 

Šimun Matišić Quartet u srijedu nastupa u Rovinju na 20. BaRoMusu

Uz Šimuna Matišića višestruko nagrađivanog mladog glazbenika bogate i zanimljive karijere, koji predvodi kvartet, u sastavu sviraju Krunoslav Levačić (udaraljke), Dani Bošnjak (flauta) i Zvonimir Šestak (kontrabas), a riječ je o velikim umjetničkim individuama i osebujnim glazbenim ličnostima, ponajboljim instrumentalistima u regiji

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.