Sport i rekreacija

SVJETSKA MANIFESTACIJA STIŽE U ISTRU

Nakon New Yorka i Berlina, Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu za osobe s dijagnozom Parkinsa, stiže u Pulu

Nenad Bach je kroz dugogodišnju suradnju s "The Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research" počeo i osobno tražiti odgovore na neka pitanja vezana za Parkinson, dok nije prije pet godina, slučajno eksperimentirajući, otkrio da mu igranje stolnog tenisa iznenađujuće pomaže, da tresenje slabi nakon svakog treninga te da su pogoršanja i simptomi malo po malo gotovo pa potpuno nestali


 
3 min
Borka Petrović
Nenad Bach i Petar Ćurić

Nenad Bach je kroz dugogodišnju suradnju s "The Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research" počeo i osobno tražiti odgovore na neka pitanja vezana za Parkinson, dok nije prije pet godina, slučajno eksperimentirajući, otkrio da mu igranje stolnog tenisa iznenađujuće pomaže, da tresenje slabi nakon svakog treninga te da su pogoršanja i simptomi malo po malo gotovo pa potpuno nestali

U rujnu mjesecu u Puli bi se, nakon izdanja u New Yorku i Berlinu, trebalo održati Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu za osobe s dijagnozom Parkinsa. Pokretač ovog velikog međunarodnog projekta je američka zaklada "PingPongParkinson" kojoj je na čelu naš proslavljeni glazbenik i mirovni aktivist, američki Hrvat Nenad Bach, kojemu je i samom dijagnosticiran Parkinson prije desetak godina, a suorganizatori Međunarodna stolnoteniska federacija i Hrvatski stolnoteniski savez.

Više od 400 natjecatelja

Njemačka delegacija boravit će u Puli, jer po pravilniku ITTF-a, moraju obići sve sportske objekte u kojima bi se događaj trebao održati te provjeriti hotelske smještaje i druge uvjete za sudionike natjecanja, kazao nam je Ćurić dodajući da se očekuje više od 400 natjecatelja iz 30 država svijeta, plus pratnja, a obzirom da se radi o osobama dijagnosticiranim Parkinsonom, posebni su uvjeti i mjere za održavanje ovog  jedinstvenog događaja.

Delegaciju će u četvrtak poslijepodne službeno primiti i najuži gradonačelnikov tim u pulskoj Komunalnoj palači na čiji se poziv turnir i organizira u Puli. 

Nenad Bach dijelio pozornicu s najvećim svjetskim glazbenicima

Nenad Bach već 30 godina živi i radi u New Yorku gdje je osnivač "CROWN"-a (Croatian World Network), jednog od najutjecajnijih portala koji sustavno promovira hrvatsku prisutnost u svijetu. Kao glazbenik, dijelio je pozornicu s najvećim svjetskim imenima: Bono Vox (U2), Luciano Pavarotti, Bruce Springsteen, Leonard Cohen. Početkom 1990-ih aktivan je u prikupljanju humanitarne pomoći za Hrvatsku te spletom okolnosti postaje neslužbeni 'glasnogovornik' i lobist Republike Hrvatske u SAD-u.

U Bijeloj ga kući prima američki predsjednik Bill Clinton, sudjeluje i na inauguraciji Baracka Obame, družio se s pokojnom britanskom princezom Lady Dianom, Paulom McCartneyem, Rodom Stewartom, Tonyem Bennettom, Johnom Malkovichem, Martinom Sheenom, Larryjem Kingom te ostalim poznatim osobama iz kraljevskih i estradnih obitelji.

Petar Glebov/PIXSELL

Zapažena su bila njegova predavanja na TEDx-u, a o Nenadu Bachu je snimljen i cjelovečernji dokumentarni film "Everything Is Forever" koji je osvojio niz nagrada po filmskim festivalima širom svijeta.

Otkako mu je prije deset godina dijagnosticiran Parkinson, Nenad se u potpunosti posvetio borbi protiv ove velike svjetske pošasti, a sam izbjegava govoriti o Parkinsonu kao o bolesti, jer zapravo nitko ne zna što je to točno Parkinson, ali je općeprihvaćeno da se zasigurno radi o jednoj vrsti medicinske dijagnoze.

Ping pong ublažava simptome Parkinsa

Nenad je kroz dugogodišnju suradnju s "The Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research" počeo i osobno tražiti odgovore na neka pitanja vezana za Parkinson, dok nije prije pet godina, slučajno eksperimentirajući, otkrio da mu igranje stolnog tenisa iznenađujuće pomaže, da tresenje slabi nakon svakog treninga te da su pogoršanja i simptomi malo po malo gotovo pa potpuno nestali!

Pixabay

Tako je 2017. godine u New Yorku nastao PingPongParkinson pokret, a lani je o tome u Sjedinjenim državama izdana i knjiga "PingPongParkinson: It Started With A Tremor And It's Shaking Up The World" (u prijevodu: "PingPongParkinson: krenulo je drhtajem - a sad trese čitav svijet!") u izdanju Barnes&Noble, jednog od najvećih američkih knjižnih izdavača, čiji su autori Warren Rosenberg, Nenad Bach i Michael O'keefe.

Pogledajte priču Nenada Bacha o Parkinsovoj dijagnozi i kako stolni tenis može pomoći


FOTO: Tomislav Čuveljak, Petar Glebov/PIXSELL

Nastavite čitati

Pula
 

ODGOJITELJICA VALENTINA BELJO: Volimo svoj posao i radimo ga s ljubavlju, ali nažalost ljubav ne plaća račune, a Grad ne poštuje zakon

Danas ne radi ni Komunalna palača, ali vlast, ako je pametna, će čuti i vidjeti današnje događanje. Razlog okupljanja su male plaće djelatnika dječjih vrtića i nepoštivanje zakona koji kaže da moraju biti istovjetne onima učitelja u osnovnim školama. Kod nas u Puli je ta razlika 40 posto, te učitelji imaju preko 7 tisuća eura viša godišnja primanja, što znači da su djelatnici u predškolskom odgoju diskriminirani i omalovažavani, istaknuo je Rajko Kutlača

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.