Sport i rekreacija

novosti na učki

Planinarsko sklonište arhitekta Ivana Juretića predstavljeno na Učki


 
1 min
HINA

Projekt planinarskog skloništa i promatračnice za ptice „Izvaljeno jaje u gnijezdu“, arhitekta Ivana Juretića, predstavljen je u subotu u Centru za posjetitelje Poklon Parka prirode Učka, priopćeno je iz Parka.

Projekt vrijedan oko 1.700.000 kuna, čija će gradnja trajati oko godinu dana, odabran je na natječaju Zaklade zaposlenika Grupe VKR iz Danske te će u potpunosti biti financiran sredstvima zaklade.

Lokacija planinarskog skloništa smještena je na ruti preleta brojnih migrantskih vrsta, što je autoru poslužilo kao inspiracija i za arhitektonsku izvedbu i za višestruku funkciju ovog planinskog objekta - uz primarnu svrhu planinarskog skloništa, ono će se koristiti i kao promatračnica za ptice te prostor za edukaciju o ovoj temi.

U Parku je zabilježeno više od 170 vrsta ptica.

Objekt ima površinu oko 12 kvadrata i kapacitet od 4 do 6 ležajeva. Uklopljen je u krajolik, a sastoji od vanjske opne sazdane od suhih grana koja formom i materijalom podsjeća na gnijezdo, unutar kojega je manja kompaktna jajolika forma objekta koja pak parafrazira raspuknuto, izvaljeno jaje, kaže se, uz ostalo, u priopćenju.

Riječki arhitekt Ivan Juretić u proteklih je nekoliko godina izgradio i obnovio skloništa Šugarska duliba, Ždrilo i Rossijeva koliba na Velebitu te Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama.


Nastavite čitati

Istra
 

Obala Novigrada, široka je i pitoma. Nekadašnji biskupski grad, položen korak do velikog ušća Mirne, amblem je istarskog zapada

U mandraču barke su poredane kao stado, pripadaju više kopnu nego moru, sidrišta slice kamenim stupovima sajmišta na kojima se veže blago na prodaji. Barem se meni tako čini. Novigradski mandrač je najveći u Istri, a u njemu i dalje su na sidrištu ribarske brodice. U Novigradu ribari i dalje dominiraju mandračom, riva je jako živa, domaćih ljudi na sve strane bez obzira na navalu turista

Istra
 

ISTRA I DALJE BEZ STAMBENE ZAJEDNICE ZA OSOBE S AUTIZMOM Pregovori s Gradom Pulom nisu urodili plodom. U vodu pada i 11 i pol milijuna kuna težak EU projekt?

U Istri ne postoji nijedna stambena zajednica za osobe s autizmom, za razliku od drugih krajeva Hrvatske. Pregovori koje je Udruga za autizam Istra vodila s Gradom Pulom nisu imali rezultata, a gdje se stalo s projektom Europskog socijalnog fonda koji je napokon trebao omogućiti organizirano stanovanje osobama s autizmom u Istri, od v.d. ravnateljice Centra za rehabilitaciju Pula, u kojem je projekt pokrenut prije nekoliko godina - nismo uspjeli doznati. Roditelji na sve kažu: Izvisili smo!

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.