Sport i rekreacija

novosti na učki

Planinarsko sklonište arhitekta Ivana Juretića predstavljeno na Učki


 
1 min
HINA

Projekt planinarskog skloništa i promatračnice za ptice „Izvaljeno jaje u gnijezdu“, arhitekta Ivana Juretića, predstavljen je u subotu u Centru za posjetitelje Poklon Parka prirode Učka, priopćeno je iz Parka.

Projekt vrijedan oko 1.700.000 kuna, čija će gradnja trajati oko godinu dana, odabran je na natječaju Zaklade zaposlenika Grupe VKR iz Danske te će u potpunosti biti financiran sredstvima zaklade.

Lokacija planinarskog skloništa smještena je na ruti preleta brojnih migrantskih vrsta, što je autoru poslužilo kao inspiracija i za arhitektonsku izvedbu i za višestruku funkciju ovog planinskog objekta - uz primarnu svrhu planinarskog skloništa, ono će se koristiti i kao promatračnica za ptice te prostor za edukaciju o ovoj temi.

U Parku je zabilježeno više od 170 vrsta ptica.

Objekt ima površinu oko 12 kvadrata i kapacitet od 4 do 6 ležajeva. Uklopljen je u krajolik, a sastoji od vanjske opne sazdane od suhih grana koja formom i materijalom podsjeća na gnijezdo, unutar kojega je manja kompaktna jajolika forma objekta koja pak parafrazira raspuknuto, izvaljeno jaje, kaže se, uz ostalo, u priopćenju.

Riječki arhitekt Ivan Juretić u proteklih je nekoliko godina izgradio i obnovio skloništa Šugarska duliba, Ždrilo i Rossijeva koliba na Velebitu te Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.