Sport i rekreacija

trčanje tijekom kojeg se čisti okoliš

Plogging utrka u park šumi Busoler: Osviješteni trkači skupili 140 kilograma smeća

Park šuma Busoler je nešto skromnija površinom i biljnom raznolikošću, ali nažalost ništa manje zaprljana. Iako se brojka od sakupljenih 150 kilograma smeća u Šijanskoj šumi činila nedostižna, vrijedni sudionici današnje akcije iznenadili su svojom marljivošću. Sukladno staroj narodnoj „Kad se male ruke slože“ prikupljeno je skoro identičan "ulov" - čak 140 kilograma smeća


 
2 min
Istra24

Park šuma Busoler je nešto skromnija površinom i biljnom raznolikošću, ali nažalost ništa manje zaprljana. Iako se brojka od sakupljenih 150 kilograma smeća u Šijanskoj šumi činila nedostižna, vrijedni sudionici današnje akcije iznenadili su svojom marljivošću. Sukladno staroj narodnoj „Kad se male ruke slože“ prikupljeno je skoro identičan "ulov" - čak 140 kilograma smeća

Nakon što je prije dva tjedna očišćena Šijanska šuma, danas je u park šumi Busoler održana druga iz serije ekoloških plogging utrka (trčanje uz prikupljanje otpadaka), kojima Javna Ustanova Natura Histrica želi senzibilizirati javnost da prirodu treba doživjeti poput svojeg dnevnog boravka.

Park šuma Busoler je nešto skromnija površinom i biljnom raznolikošću, ali nažalost ništa manje zaprljana. Iako se brojka od sakupljenih 150 kilograma smeća u Šijanskoj šumi činila nedostižna, vrijedni sudionici današnje akcije iznenadili su svojom marljivošću. Sukladno staroj narodnoj „Kad se male ruke slože“ prikupljeno je skoro identičan "ulov" - čak 140 kilograma smeća.

Tridesetak natjecatelja u pojedinačnoj konkurenciji Plogging utrke i desetak članova iz nekoliko obitelji dobro su prošarali cjelokupno područje opsega nekoliko kilometara i uistinu odlično iskoristili nedjeljno prijepodne.

Na ruku je išlo i prekrasno vrijeme koje kao da je nagradilo sve sudionike. Osim sunca, nagrade za sve sudionike je osigurala Natura Histrica i paketi dvaju sponzora.

Ravnateljica Natura Histrice Silvia Buttignoni zahvalila se svim prisutnima koji su svojim nesebičnim činom pripomogli uspjehu ove, ali i prošle plogging utrke ponovno apelirala na savjest svih sugrađana da se prema okolišu trebamo odnositi kao prema svojoj kući. Također je najavila kako planira organizirati slične manifestacije na ostalim zaštićenim područjima kojim upravlja JU Natura Histrica te da će na ovaj način najmlađi naraštaji steći naviku stvaranja i očuvanja čistog okoliša.

Iza naziva "plogging" krije se novi skandinavski trend koji brigu o tijelu spaja s brigom o okolišu. Plogging je, dakle, trčanje tijekom kojeg se čisti okoliš.  Ideja je plemenita, a sve što treba za "plogging" su oprema za trčanje i vreća za skupljanje smeća. Ovom se aktivnošću ne poboljšava samo svoje zdravstveno stanje, već i stanje okoliša u zajednici u kojoj se živi. 


Nastavite čitati

Pula
 

Čitanjem ulomaka romana Uliks Jamesa Joycea u Uliksu počeo Bloomsday

Program Bloomsdaya nastavlja se i večeras na Forumu uz glazbu s početka 20. stoljeća Dua Rapsodija i degustaciju sireva s početkom u 20.30 sati, te sutra u 10 sati otvorenjem izložbe plakata od početaka Bloomsdaya u Puli (2012.) do 2023. Također će biti predstavljeni i radovi učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna – Joyce u očima ŠPUD-a

Pula
 

(VIDEO) MALI SUPER JUNACI Natjecatelj Survivora Alex Percan na Fratarskom organizira jednodnevno druženje s djecom, njihovim roditeljima i kandidatima popularnog showa

Osim druženja s natjecateljima iz omiljenog televizijskog showa, plavim i crvenim plemenima, sve će biti opremljeno s raznim poligonima i sportskim aktivnostima, povezanih sa zdravim načinom života. Od ostalih aktivnosti koje će se događati na Fratarskom, Alex nam izdvaja preživljavanje, kako se pali vatra i gradi sklonište te gađa iz luka sa strijelom

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.