Sport i rekreacija

trčanje tijekom kojeg se čisti okoliš

Plogging utrka u park šumi Busoler: Osviješteni trkači skupili 140 kilograma smeća

Park šuma Busoler je nešto skromnija površinom i biljnom raznolikošću, ali nažalost ništa manje zaprljana. Iako se brojka od sakupljenih 150 kilograma smeća u Šijanskoj šumi činila nedostižna, vrijedni sudionici današnje akcije iznenadili su svojom marljivošću. Sukladno staroj narodnoj „Kad se male ruke slože“ prikupljeno je skoro identičan "ulov" - čak 140 kilograma smeća


 
1 min
Istra24

Park šuma Busoler je nešto skromnija površinom i biljnom raznolikošću, ali nažalost ništa manje zaprljana. Iako se brojka od sakupljenih 150 kilograma smeća u Šijanskoj šumi činila nedostižna, vrijedni sudionici današnje akcije iznenadili su svojom marljivošću. Sukladno staroj narodnoj „Kad se male ruke slože“ prikupljeno je skoro identičan "ulov" - čak 140 kilograma smeća

Nakon što je prije dva tjedna očišćena Šijanska šuma, danas je u park šumi Busoler održana druga iz serije ekoloških plogging utrka (trčanje uz prikupljanje otpadaka), kojima Javna Ustanova Natura Histrica želi senzibilizirati javnost da prirodu treba doživjeti poput svojeg dnevnog boravka.

Park šuma Busoler je nešto skromnija površinom i biljnom raznolikošću, ali nažalost ništa manje zaprljana. Iako se brojka od sakupljenih 150 kilograma smeća u Šijanskoj šumi činila nedostižna, vrijedni sudionici današnje akcije iznenadili su svojom marljivošću. Sukladno staroj narodnoj „Kad se male ruke slože“ prikupljeno je skoro identičan "ulov" - čak 140 kilograma smeća.

Tridesetak natjecatelja u pojedinačnoj konkurenciji Plogging utrke i desetak članova iz nekoliko obitelji dobro su prošarali cjelokupno područje opsega nekoliko kilometara i uistinu odlično iskoristili nedjeljno prijepodne.

Na ruku je išlo i prekrasno vrijeme koje kao da je nagradilo sve sudionike. Osim sunca, nagrade za sve sudionike je osigurala Natura Histrica i paketi dvaju sponzora.

Ravnateljica Natura Histrice Silvia Buttignoni zahvalila se svim prisutnima koji su svojim nesebičnim činom pripomogli uspjehu ove, ali i prošle plogging utrke ponovno apelirala na savjest svih sugrađana da se prema okolišu trebamo odnositi kao prema svojoj kući. Također je najavila kako planira organizirati slične manifestacije na ostalim zaštićenim područjima kojim upravlja JU Natura Histrica te da će na ovaj način najmlađi naraštaji steći naviku stvaranja i očuvanja čistog okoliša.

Iza naziva "plogging" krije se novi skandinavski trend koji brigu o tijelu spaja s brigom o okolišu. Plogging je, dakle, trčanje tijekom kojeg se čisti okoliš.  Ideja je plemenita, a sve što treba za "plogging" su oprema za trčanje i vreća za skupljanje smeća. Ovom se aktivnošću ne poboljšava samo svoje zdravstveno stanje, već i stanje okoliša u zajednici u kojoj se živi. 


Nastavite čitati

Pula
 

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić: Nasilje i vandalizam su nedopustivi, nadam se što skorijem otkrivanju počinitelja

- Koji god da je motiv počinitelja, nasilje i vandalizam usmjeren na jednu od najljepših zgrada koje baštinimo je nedopustiv. Protest i nezadovoljstvo se može pokazati na puno drugih načina koji ne predstavljaju opasnost ni za koga. Dok traje policijska istraga više ne mogu reći, osim da se nadam što skorijem otkrivanju počinitelja, poručio je gradonačelnik Zoričić

Pula
 

Možemo! traži dopunu dnevnog reda sutrašnje sjednice Gradskog vijeća

U pojašnjenju svog zahtjeva, odnosno u predloženom aktu, Možemo! ističe da je uvidom u stvarno stanje na terenu i uvidom u digitalne ortofoto snimke Državne geodetske uprave iz 1968. i 2011. godine vidljivo je da se radi o cesti na Stoji koja se koristi za promet vozilima i koju svatko može slobodno koristiti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.