Sport i rekreacija

PRVENSTVO ODLAZI U SRBIJU?

Pula i Medulin izgubili domaćinstvo Svjetskog prvenstva u krosu. Elvis Peršić: 'Hrvatski atletski savez nije kontaktirao nijednog sponzora, a kad bi ga mi našli, nisu došli na potpis"

Zajednička kandidatura Pule i Medulina u srpnju prošle godine dobila je prednost pred svjetskim velesilama Kinom i SAD-om. Sredstva za prvenstvo najavljeno kao najveći sportski događaj u Hrvatskoj osigurale su jedinice lokalne samouprave i Vlada Republike Hrvatske, uz nekoliko sponzora. No, nakon što je u srpnju Mario Bratulić preuzeo predsjedavanje Lokalnim organizacijskom odborom, zaključeno je kako "dosad nije učinjeno ništa", unatoč tome što su članovi odbora od lanjskog srpnja osigurali gotovo dva milijuna dolara budžeta! Za izjave nam Bratulić nije bio dostupan, kao ni predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić, a koji je pak s izglednim novim domaćinom, Srpskim atletskim savezom, ugovor o suradnji potpisao još 2015. godine


 
8 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ilustracija: Elvis Peršić, član Izvršnog odbora Hrvatskog atletskog saveza

Zajednička kandidatura Pule i Medulina u srpnju prošle godine dobila je prednost pred svjetskim velesilama Kinom i SAD-om. Sredstva za prvenstvo najavljeno kao najveći sportski događaj u Hrvatskoj osigurale su jedinice lokalne samouprave i Vlada Republike Hrvatske, uz nekoliko sponzora. No, nakon što je u srpnju Mario Bratulić preuzeo predsjedavanje Lokalnim organizacijskom odborom, zaključeno je kako "dosad nije učinjeno ništa", unatoč tome što su članovi odbora od lanjskog srpnja osigurali gotovo dva milijuna dolara budžeta! Za izjave nam Bratulić nije bio dostupan, kao ni predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić, a koji je pak s izglednim novim domaćinom, Srpskim atletskim savezom, ugovor o suradnji potpisao još 2015. godine

Tijekom dana Svjetska atletska federacija službeno će objaviti informaciju o tome da Istra ostaje bez Svjetskog prvenstva u krosu koje se u Puli i Medulinu trebalo održati od 8. do 11. veljače iduće godine. Podatak o otkazivanju najvećeg sportskog događaja u Hrvatskoj za 2024. godinu, a ujedno i najvećeg sportskog događaja u povijesti Općine Medulin, neslužbeno je pak poznat već nekoliko dana.

Razlog otkazivanju bit će, doznajemo, financijska nesigurnost projekta, odnosno u obrazloženju će stajati da su sredstva za održavanje prvenstva bila nedostatna, iako od članova Lokalnog organizacijskog odbora saznajemo da tomu baš i nije tako.

Budžet je, inače, inicijalno trebao biti visok dva i pol milijuna dolara, no u tijeku su bili pregovori da se on smanji na dva milijuna što je - uz iznose prethodno osigurane od Vlade Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Pule, Općine Medulin, nekoliko sponzora, te zarade planirane od smještaja, prodaje promidžbenih materijala i kotizacije popratne rekreativne utrke - bilo realno ostvarivo.

Foto: World Athletics

Propuštena jedinstvena prilika

Naime 100 reprezentacija iz cijeloga svijeta s ukupno 1.200 sudionika u Medulinu je trebalo boraviti tjedan dana. Smještaj je već bio dogovoren s Arena Hospitality Grupom, a projekt je uključivao stotinjak zapošljavanja uz 400 volontera, dok je samo prvenstvo trebalo pratiti čak 60 svjetskih medijskih kuća.  

Elvis Peršić

- U ponedjeljak nas je Svjetska atletska federacija telefonski obavijestila da smo izgubili prvenstvo. Potom su nam poslali i dokument te najavili da će službeno priopćenje medijima slati do kraja tjedna. Moja je pretpostavka da je Hrvatski atletski savez Svjetskoj federaciji naveo da mi nismo uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju, s čime se ne mogu složiti, govori nam danas Elvis Peršić, poznati pulski olimpijac, predsjednik Atletskog saveza Istre, član Izvršnog odbora Hrvatskog atletskog saveza te član Lokalnog organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva u krosu koji je, uz kolegu Roberta Franjkovića iz karlovačkog kluba AK Maraton 2000, najviše „potegnuo“ da se prvenstvo održi u Lijepoj našoj.

No, sav će im trud, čini se, biti uzalud.

Istra dobila prednost pred Kinom i Amerikom

Zajednička kandidatura Pule i Medulina u svibnju prošle godine dobila je prednost pred svjetskim velesilama Kinom i SAD-om.

Tada je, naime, delegacija Svjetske atletske federacije boravila na jugu Istre ne bi li provjerila stanje na terenu. Slijedom njihovog oduševljenja lokacijom, jedinstvenom stazom uz more te predviđenom podjelom medalja u pulskoj Areni, Pula i Medulin u srpnju 2022. konačno dobivaju domaćinstvo.

- Činjenica je da su ostali fascinirani amfiteatrom, kao i stazom u Kaželi. Krosevi se najčešće odvijaju po šumama, a ovo bi bilo značajno osvježenje u tom sportu. Intencija Međunarodnog olimpijskog odbora jest da kros kao atletska disciplina uđe u program Olimpijskih igara. Njima je također trebao pokazatelj da se kros može održavati u lijepom okruženju, a ne nužno po blatu ili kroz šumu. Federaciji je ovo bila idealna i vrlo atraktivna lokacija, govori nam Peršić.

Šest tisuća natjecatelja i deset tisuća gledatelja

Prvog službenog dana manifestacije, u petak 9. veljače, trebao se održati Kids'day odnosno Školsko prvenstvo Hrvatske. Predviđeno je bilo da djeca ostanu u Medulinu kako bi idućeg dana pratila Svjetsko prvenstvo. Mass Race ili utrka za rekreativne trkače iz cijelog svijeta bila je na rasporedu u popodnevnim satima, po završetku subotnjeg prvenstva, a očekivalo se između tri i pet tisuća sudionika. Zadnjeg pak dana, u nedjelju, trebalo se održati i Svjetsko prvenstvo za veterane, njih barem tisuću. Ukupno, organizatori su predviđali dolazak barem šest tisuća natjecatelja te oko deset tisuća gledatelja.

Nakon dobivanja domaćinstva, u listopadu je održan sastanak Organizacijskog odbora na kojem su podijeljeni zadaci, a predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić na sebe je preuzeo obavezu pregovaranja s Vladom Republike Hrvatske.

Nesuđeni domaćini dali sve od sebe

- Nakon toga se ništa konkretno nije događalo. U studenom smo ipak Franjković i ja odradili sastanke u Gradu Puli, Općini Medulin i Istarskoj županiji. Svi su nam izašli u susret i obećali da će u proračunu rebalansom naći sredstva za Svjetsko prvenstvo. Prijedlog je bio da Županija osigura 100.000 eura, isto toliko Turistička zajednica Istarske županije, zatim po 80.000 eura voljni su bili izdvojiti Grad Pula i Općina Medulin, a također po 80.000 eura trebalo je stići od Turističke zajednice Medulin i Turističke zajednice Pula. Njima se mogu samo zahvaliti jer su zaista prepoznali važnost najvećeg sportskog događaja u Hrvatskoj, veli Peršić.

Mihael Idžaković, Foto: I24

- Od dobivanja domaćinstva bili smo, a i dalje smo, na potpunom raspolaganju Hrvatskom atletskom savezu, koji je od nas zatražio sufinanciranje u iznosu od 80.000 eura u dva jednaka obroka od po 40.000 eura u 2023., a zatim i u 2024. godini. Skupština TZO Medulin odobrila je u prosincu 2022. Programom rada za 2023. veći iznos isplate za tu godinu, odnosno 50.000 eura, a sve kako bi organizator u startu imao više sredstava i bio u komotnijoj poziciji. Početkom lipnja ove godine poslali smo HAS-u, na njihov zahtjev, potpisan ugovor s naše strane u kojem se obvezujemo tim sredstvima podmiriti dio „perfromance depozita“ Svjetskoj atletskoj federaciji. Kako je HAS ipak iznašao vlastita sredstva za podmirenje navedenog depozita, nije potpisao spomenuti ugovor, pa im navedeni iznos još uvijek stoji na raspolaganju, pojašnjava nam detaljno direktor Turističke zajednice Općine Medulin, Mihael Idžaković.

U međuvremenu Peršić i Franjković su o vlastitom trošku izradili elaborat Svjetskog prvenstva, da bi zatim naprosto, veli nam danas Peršić, uslijedio status quo.

Unatoč svemu Vlada dala zeleno svjetlo

- U ožujku smo trebali imati takozvani site visit odnosno posjet delegacije Svjetske federacije Medulinu i Kaželi, kako bismo utvrdili sve detalje oko staze, smještaja i cjelokupne infrastrukture. Taj je posjet na koncu otkazan od strane Atletskog saveza, a mi do danas ne znamo ni kako ni zašto. Potom je u lipnju uslijedila Sjednica Vlade, a nakon što je naš elaborat „prošao“ Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo financija. Financiran je stoga u stopostotnom iznosu što je iznimno rijetko, tako da nam je Vlada odobrila svih 948.300 eura. Ja bih se stoga zahvalio Vladi i ministarstvima, ali i Hrvatskoj turističkoj zajednici koja nam je odobrila dodatnih 80.000 eura, kaže nam Peršić.

Nakon Sjednice Vlade, predsjedavanje Lokalnim organizacijskom odborom budućeg Svjetskog prvenstva u krosu, od predsjednika Hrvatskog atletskog saveza, Ivana Veštića, preuzima njegov zamjenik, inače HDZ-ov načelnik Svetog Petra u Šumi te posebni savjetnik ministrice poljoprivrede, Mario Bratulić.

„Niste napravili ništa dobro“

- Na nekoliko održanih sastanaka rečeno nam je kako „nismo napravili ništa dobro“ i da nismo trebali ići u Australiju. Dakle, skupili smo milijun i pol dolara, i to nije ništa dobro? Sa svojim novcima otišla je delegacija na Svjetsko prvenstvo u krosu koje se u veljači održalo u Australiji, a sve kako bismo odradili nužni future observer program. Učili smo gdje bi trebao biti medicinski centar, prostor za medije, gdje stoji koja kamera na stazi, gdje se nalaze žurne službe i tako dalje. Ozbiljan je to posao radi kojeg smo na terenu bili četiri dana, od 8 do 16 sati, prepričava nam danas Peršić.

Mario Bratulić

Ni Bratulić ni Veštić danas nam pak nisu odgovarali na poruke niti pozive. Hrvatski atletski savez nije nam, među ostalim, odgovorio ni na pitanje iz kojih je razloga odlučeno da Mario Bratulić tek u srpnju ove godine preuzme predsjedavanje Lokalnim organizacijskim odborom ove manifestacije.

HAS opstruirao „rad na terenu“?

- Kad su me, po povratku iz Australije, na Izvršnom odboru Hrvatskog atletskog saveza u Zagrebu prozvali i tvrdili, između ostalog, da „mi nemamo ništa“, da ne žele napraviti elaborat i predati ga Ministarstvu turizma i sporta, shvatio sam da su neki u principu odustali od prvenstva. Ali nisu to htjeli javno reći i službeno odustati od organizacije, već se tražio alibi i čekalo se da "organizacija sama propadne". Inače, HAS nije kontaktirao nijednog sponzora, a kad bismo mi dogovorili sponzore nisu željeli ni doći staviti potpis na ugovor. Turističkoj zajednici Općine Medulin ugovor su vraćali više puta, a potpisali ga nisu ni dandanas. Podršku nam je dala i Fortenova grupa, no sve je to bilo uzalud, svjestan je sad Peršić.

Bilo im je, veli nadalje, jasno da operativa ne ide te da im HAS naprosto ne dozvoljava realizaciju postignutih dogovora.

- Željeli smo mi raditi marketing i u Budimpešti na nedavnom Svjetskom prvenstvu u atletici, ali ništa od toga. Htjeli smo raditi marketing i u Medulinu tijekom ljeta, jer zašto bismo „ganjali“ njemačko ili talijansko tržište ujesen kad su nam ljudi ovdje tijekom ljeta. Ni to nije prošlo. Dakle, završila je turistička sezona bez jednog jedinog promidžbenog materijala u bilo kojem istarskom gradu. Pitate se zašto nikad nije bila održana nijedna najavna pressica? Nisu htjeli niti doći u Medulin, pojašnjava nam Peršić.

Prvenstvo ide Srbiji?

U međuvremenu, na međunarodnoj atletskoj sceni pojavila se i neslužbena informacija da će umjesto Hrvatske domaćin Svjetskog prvenstva u krosu iduće godine biti Srbija.

- Ja ne znam zašto je ovako ispalo jer sam uvjeren da je cijela Hrvatska bila za ovo prvenstvo. Nama nijedna institucija u nijednom trenutku nije rekla da nam projekt ne valja. Vjerojatno je odluku donijelo dvoje ili troje ljudi. Ne mogu reći da ne razmišljam o osobnoj tužbi jer mi je u svakom slučaju nanesena šteta, financijski i reputacijski, zaključuje Peršić.

Ivan Veštić, Foto: PIXSELL/Igor Soban

Inače, Ivan Veštić je krajem prošle godine dobio i treći četverogodišnji mandat na mjestu predsjednika Hrvatskog atletskog saveza.

Ugovor o suradnji sa Srpskim atletskim savezom potpisao je još 2015. godine. Na naš pisani upit je li točna neslužbena informacija kako će domaćin Svjetskom prvenstvu u krosu iduće godine umjesto Hrvatske na koncu ipak  biti Srbija – do zaključenja ovog teksta nije nam odgovorio.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.