Sport i rekreacija

i tada i danas uoči dvoboja sa 'Rijekom'

(VIDEO) Danas na Verudi: 'Ovdje smo prije 30 godina osnovali Demone - kad bi prešli Učku, za sve smo bili Srbi i Talijani'

Na osnivanju su bili Pile, Njokso, Jovo, Žgomba, Žbale, braća Ramo i Remo, Menza, pokojni Boro, Mujo, Dule i, tada najstariji, Vito, čiji je brat Nero igrao za Istru, bilo ih je još. Ogledala u kafiću iskoristili su za farbanje lica u klupskim bojama *  Jednom je naš navijač na gostovanju kod Pazinke bio toliko ‘veseo’ da je pao u blato, jedva izgovarajući “Dobit ćete batina". Na Kantridi su nas jednom gađali kamenjem odozgo


 
4 min
Zoran Angeleski

Na osnivanju su bili Pile, Njokso, Jovo, Žgomba, Žbale, braća Ramo i Remo, Menza, pokojni Boro, Mujo, Dule i, tada najstariji, Vito, čiji je brat Nero igrao za Istru, bilo ih je još. Ogledala u kafiću iskoristili su za farbanje lica u klupskim bojama *  Jednom je naš navijač na gostovanju kod Pazinke bio toliko ‘veseo’ da je pao u blato, jedva izgovarajući “Dobit ćete batina". Na Kantridi su nas jednom gađali kamenjem odozgo

 Bila je također subota, 30 godina unazad, 28. ožujka 1992. Kao i danas, u grad je dolazio najveći rival - Rijeka.

Tog popodneva uoči utakmice, na Verudi je, u istoimenom kafiću, nekadašnjoj slastičarnici obitelji Ramadani osnovana navijačka skupina nogometnog kluba Istra.

Bili su tu Pile, Njokso, Jovo, Žgomba, Žbale, braća Ramo i Remo, Menza, pokojni Boro, Mujo, Dule i, tada najstariji, Vito Višković, čiji je brat Nero svojedobno igrao za Istru… Ogledala u kafiću iskoristili su za farbanje lica u klupskim bojama. Osnivanju Demona je svjedočio i tada sedmogodišnji Ramov sin Zedi Ramadani, koji je kasnije ostvario veliku nogometnu karijeru.

Netko iz ove grupe prijatelja i zagriženih navijača predložio je naziv Zrmani, ali budući da je u ovoj skupini bilo dosta ljudi porijeklom iz raznih krajeva Jugoslavije, prevladao je drugi prijedlog - Demoni. Ostalo je povijest, a njen možda nasvjetliji dio kad je Njokso, protiv Dinama, s kozom (odjevenu u klupski dres) prohodao počasni krug, uz opće oduševljenje prepunog stadiona.

Suosnivači Demona Jovo, Ramo i Pile; na gornjoj staroj slici Jovo je sa šalom Sampdorije

Najprodorniji je glas imao Pile, čije bi ljutito prozivanje suca odjeknulo uokolo cijelog stadiona. Navijanje je znao najčešće predvoditi Menza, iako su se znali mijenjati. Nije to lak posao

Par sati uoči današnjeg ogleda s Rijekom i slavljeničkog dekora koji će na sjevernoj tribini Drosine upriličiti današnji Demoni, na mjestu osnivanja okupili su se živući osnivači, a dočekao nas je domaćin Rametula, kojeg svi zovemo Ramo.

Slastičarnu je na ovom mjestu 1970. godine otvorio njegov otac Idriz, da bi 80-ih prerasla u jedinstveni kafić s valjda najnižim cijenama pića u gradu. Zbog terase ispod  krošnje oraha, spasonosne za ljetnih žega te okolnog drvoreda i poveće livade, mjesto je dobilo i alternativni naziv - Ramzesovi vrtovi.

- U počecima nismo imali gdje držati rekvizite, zastave, bubnjeve. Ja sam imao jednu kozu-dječju igračku koju mi je policija oduzela jer sam na njoj napisao ‘Zakon’, veli Ramo.

Poruka ‘Koza je zakon’ te je  1992.godine, u napetim političkim okolnostima na relaciji Zagreb – Istra, za revnosnog policajca očito bila subverzivna.

- Nas politika uopće nije zanimala, ističe Ramo koji ima namjeru u blizini svog kafića postaviti manju ploču na kojoj bi pisalo da su na tom mjestu 1992. osnovani Demoni.

"Ne bih htio da ispadne da se reklamira moj kafić; ovo bi bilo simbolički, tek da se za 50 ili 100 godina zna da su ovdje osnovani Demoni, a ne u Šijani ili na Montezaru", dodaje.

Današnje okupljanje Demona na mjestu osnivanja

- Činjenica je da je sve to bilo veselo. Specijalna policija bi dolazila ovdje na Verudu, stalno bi nas snimali kamerom. Nije im bilo jasno zašto se baš ovdje okupljamo, ali nisam imao nikakve probleme. Ja nisam ni pio ni pušio i pazili smo da ne bude incidenata. Znalo je biti veselo, to da. Tako je jednom naš navijač na gostovanju kod Pazinke bio toliko ‘veseo’ da je pao u blato, jedva izgovarajući “Dobit ćete batina”, smije se Ramo. Sve je to bio uobičajeni folklor.

Glavna odlika prvih godina navijanja Demona bila je spontanost, navijanje grlom i dlanom iako nije nedostajalo bubnjeva, zastava.

Jedan od osnivača Demona je i Pile sa S krivine. Igrao je i navijao za Istru, a do njenog ulaska u Prvu ligu; navijao je za Hajduk.

Najgrlatiji Demon 90-ih Pile

- Od vatrogasaca sam na tim počecima nabavio sirenu, kaže Pile, otkrivajući nam da su kozu, s kojom je Njokso prošetao počasni krug, nabavili braća Davor i Edi Bužleta.

Malo prigovara današnjim Demonima da im je maskota koze smeđe, dok bi, kao istarska, trebala biti bijele boje, kao i to da više navijaju za sebe nego za 'Istru'.

- Svašta smo doživljavali na gostovanjima. Čim bi prešli Učku, govorili bi: "Evo idu Srbi i Talijani". A ja sam tada bio u Hrvatskoj vojsci. Na Kantridi su nas gađali kamenjem odozgo; svega je bilo, prisjeća se Pile. 

Iako nisu bila redovita, od prvih gostovanja pamte se odlasci na zagrebački Maksimir, riječku Kantridu te Pazin. U sezoni 1995/96. došlo je do prve smjene generacija, grupu su preuzeli mlađi. Stvarali su se novi transparenti s motivima navijačke skupine, kluba i grada, te ostala klupska obilježja.

Ramo 20-ak godina mlađi

Tih ranih 90-ih znao bi se na stadionu vidjeti i transparent s atraktivnim, ali ne i pjevnim nazivom "'Dangerous Devils'. Naime navijački pokret u Puli počeo je 1989. godine, kada je grupica navijača pod nazivom "Dangerous Devils" stvarala atmosferou u dvoranama, tada kao redoviti pratioci pulskih ""Gradina".

Pjevni su i do danas glasni ostali – Demoni. Tek će to, slaveći svoj 30. rođendan, biti danas od 19 sati, i uz televizijski prijenos.

Demoni s Verude, ali i drugih gradskih kvartova, okupili su se danas popodne na mjestu osnivanja, družeći se pred kolektivni odlazak na Sjever. Za naš su se portal fotografirali i zapjevali jednu od svojih navijačkih pjesama:


Nastavite čitati

Istra
 

Otpada nikad više, brige nikad manje, a turistička sezona pred vratima. Režemo li granu na kojoj sjedimo?

Masovno bacanje otpada u prirodu dobilo je svoju dionicu i na Caminu Istrianu. Azbestne ploče u zelenoj travi naše su duhovno ogledalo * Imamo i priču o otpadu koji nastaje čerečenjem propalih pulskih tvrtki Istra i Puljanka koje predvodi pogrebnik Predrag Đorđević * Teško se prisjetiti svih pročelnika u mandatu gradonačelnika Pule Filipa Zoričića. Štoviše, sastav pročelničke ekipe s početka 2022. godine uglavnom je promijenjen. Detaljnije čitajte sutra

Istra
 

Izložba stotinjak predmeta iz svih muzejskih zbirki na kojima je prikazano ljudsko lice od antičkog do suvremenog razdoblja

Najvećim dijelom riječ je o predmetima koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti, kao i o novim akvizicijama i recentnijim arheološkim nalazima iznimne vrijednosti. "Ova će nas izložba suočiti s licima naše prošlosti i na taj nam način možda najbolje pokazati budućnost i koliko je važno da njegujemo ostavštinu koju smo dobili u nasljeđe", rekao je na otvorenju porečki gradonačelnik Loris Peršurić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.