republika - dugi
Svijet nekretnina

PRESUDA TRGOVAČKOG SUDA PAZIN

Država pobijedila Grad Poreč u sudskom sporu oko nekretnina vrijednih 1,5 milijuna eura

Kao i u slučaju pulskih Valkana, osnova tužbe bila je tvrdnja države da je zemljište u Žbandaju, na dan stupanja na snagu Izmjena i dopuna Zakona o šumama 1990. godine, bilo u šumsko gospodarskoj osnovi


 
2 min
Dražen Majić

Kao i u slučaju pulskih Valkana, osnova tužbe bila je tvrdnja države da je zemljište u Žbandaju, na dan stupanja na snagu Izmjena i dopuna Zakona o šumama 1990. godine, bilo u šumsko gospodarskoj osnovi

Republika Hrvatska, koju je zastupalo Županijsko državno odvjetništvo iz Pule, pobijedila je u sudskom sporu protiv Grada Poreča, vezano za vlasništvo nad oko 14.000 četvornih metara građevinskog zemljišta na području između Poreča i Žbandaja.

Kao i u slučaju pulskih Valkana, osnova tužbe bila je tvrdnja države da je zemljište u Žbandaju, na dan stupanja na snagu Izmjena i dopuna Zakona o šumama 1990. godine, bilo u šumsko gospodarskoj osnovi. Država je Gradu Poreču najprije ponudila mirno rješenja spora, što je Grad odbio.

Grad Poreč odlučio se na sudski proces te je osporio tužbu tvrdeći da je zemljište kraj naselja Kadumi spomenute godine bilo građevinsko. Sud to nije prihvatio.

- Postojanje prostorno planske dokumentacije o građevinskoj namjeni predmetnih nekretnina stoga nije odlučno u ovoj pravnoj stvari, objasnila je sutkinja Trgovačkog suda u Pazinu Adrijana Labinjan Skok.

Sud je proveo postupak tijekom kojeg je utvrđeno da je kultura spomenutih parcela uvijek bila šumska.

- Utoliko, iskazi svjedoka Damira Hrvatina, zaposlenika tuženika, da su se prema važećoj prostorno planskoj dokumentaciji bivše Općine Poreč, a danas Grada Poreča, sve četiri čestice nalazile u građevinskom području naselja Kadumi, i svjedoka Marina Poropata, zaposlenika tuženika, da ceste na identificiranim česticama, kako asfaltirane tako i makadamske, čine nerazvrstane ceste te da su kao takve u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, nisu od utjecaja na odluku suda u ovoj pravnoj stvari, prosudila je sutkinja Labinjan Skok.

Tržišna vrijednost zemljišta oko kojeg se vodio spor kreće se između 1,5 i 2 milijuna eura, s obzirom da se četvorni metar urbaniziranog zemljišta na tom području prodaje po 120 eura za metar.


Nastavite čitati

Istra
 

NE BJEŽE SVI NA MORE Ugostitelj Matija Peršić u Žminju stvorio više od 20 radnih mjesta. "Nudimo samo najbolje od Istre"

Centar svita, Žminjska, Terra Magica, Motovunska šuma...sve su to autorske pizze ugostiteljskog objekta "To je To", na kojima se nalaze samo birani proizvodi lokalnih proizvođača. Je li iz Svetvinčenta bolje doći u središte Istre nego na obalu, mladi ugostitelj nije dvojio - središte Istre, veli, tek se budi i raste pa je Žminj idealan za posao. U ovom trenutku već zapošljava troje stranaca i očekuje četvrtog pizzaiola

Istra
 

UMAG: Istria Gran Fondo i Umag RUN okupili više od 2000 biciklista i trkača - evo imena pobjednika

U jakoj međunarodnoj konkurenciji na 112 km dugoj stazi Gran Fondo prvi su do cilja stigli Laura Šimenc iz Slovenije i Francesco Zandri iz Italije, dok su na 87 km dugoj stazi 'Medio Fondo' najbrži bili Belgijanka Marijke De Smedt i Slovenac Patrik Mikac *  Najbrži u današnjem polumaratonu Umag Run bili su u ženskoj konkurenciji Ana Štefulj, a u muškoj Jan Križ. Utrku na 10,5 km u ženskoj je konkurenciji osvojila Nina Malina, dok je u muškoj pobjedu odnio Matej Šturm. Najbolji u utrci na 5 km bili su Maruša Cijan Brkič i Fran Galovic

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.