Svijet

biznis pod teretom pandemije

Američke aviokompanije traže ukidanje testiranja na covid za cijepljene


 
2 min
HINA

Američke aviokompanije i turističke agencije zatražile su od vlade Joea Bidena da za cijepljene putnike ukine obvezu predočenja negativnog testa na covid kako bi mogli ući u Sjedinjene Države, u svrhu oporavka turističkog sektora.

"Oporavak turističkog i sektora zračnog prometa ovisi o odluci vlade da ukine restrikcije koje sadašnje prilike više ne opravdavaju", napisalo je tridesetak strukovnih udruga u pismu naslovljenom na koordinatora borbe protiv covida-19 u Bijeloj kući, Jeffreyja Zientsa.

Jedan od potpisnika, Airlines for America, lobistička skupina koja zastupa tvrtke poput American Airlinesa, Delte Air Linesa i United Airlinesa, objavio je pismo na svojoj mrežnoj stranici.

Ove tri kompanije su nedavno upozorile da će omikron, inačica novog koronavirusa koja je iznimno zarazna, ali manje opasna, za jedan do dva mjeseca odgoditi oporavak.

"Covid se uvelike proširio u SAD-u i pokušaji kontrole njegova ulaska u zemlju na zrakoplovnim letovima malo će toga promijeniti u sadašnjim okolnostima", ističu predstavnici industrije u tom pismu. 

Podsjećaju također da je Velika Britanija ukinula te obvezne testove za putnike u dolasku i da je Europska unija preporučila ukidanje restrikcija u Europi.

"Ankete među putnicima pokazuju da je testiranje prije polaska važan čimbenik u donošenju odluke da ne putuju izvan zemlje. Ljudi jednostavno ne žele riskirati da se nakon poslovnog ili turističkog putovanja ne mogu vratiti u SAD. Zbog toga smo u 2021. imali 75 posto manji međunarodni promet u odnosu na 2019.", napominju.

Uz neizvjesnost zbog pandemije, kompanije su se morale nositi s povećanjem troškova za plaće i s rastom cijene goriva.

Osim toga, početkom siječnja su imali teškoća zbog uvođenja 5G mreže koja u uvjetima smanjene vidljivosti može ometati rad uređaja za slijetanje. 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.