Svijet

blizu dogovora o gospodarskim sankcijama

Američki Kongres: "Razorne sankcije slomit će Rusiju kada Putin napadne"

"Ne možemo imati novi Muenchen", rekao je utjecajni demokratski senator Bob Menendez, smjerajući na konferenciju i ugovor potpisan 1938. između nacističkog režima Adolfa Hitlera te Velike Britanije i Francuske koji nije spriječio početak Drugog svjetskog rata


 
1 min
HINA

"Ne možemo imati novi Muenchen", rekao je utjecajni demokratski senator Bob Menendez, smjerajući na konferenciju i ugovor potpisan 1938. između nacističkog režima Adolfa Hitlera te Velike Britanije i Francuske koji nije spriječio početak Drugog svjetskog rata

Američki Kongres je blizu dogovora o nacrtu zakona koji predviđa nove gospodarske sankcije Rusiji, rekao je danas utjecajni demokratski senator Bob Menendez, zaprijetivši da će Moskva trpjeti "ozbiljne posljedice" ako napadne Ukrajinu.

Odgovarajući na upit mreže CNN-a o radu demokrata i republikanaca na novim sankcijama prema Moskvi, predsjednik vanjskopolitičkog senatskog odbora rekao je: "Na korak smo do cilja, nadam se da ćemo uspjeti".

"Neupitno je da postoji nevjerojatna odlučnost unutar obiju stranaka da se Ukrajini pomogne (...) i da Rusija pretrpi ozbiljne posljedice u slučaju napada na Ukrajinu", rekao je.

"Ne možemo imati novi Muenchen", rekao je Bob Menendez, smjerajući na konferenciju i ugovor potpisan 1938. između nacističkog režima Adolfa Hitlera te Velike Britanije i Francuske koji nije spriječio početak Drugog svjetskog rata.

Republikanci za sankcije odmah, demokrati nakon invazije

Republikanski senator Jim Risch, u zajedničkoj izjavi za CNN, potvrdio je stajalište demokratskog zastupnika, istaknuvši da su "zastupnici obiju stranaka radili 24 sata na dan ovih dana" kako bi postigli konsenzus.

Iako se slažu u vezi s potrebom uvođenja sankcija Rusiji, republikanci i demokrati su naprotiv više podijeljeni u vezi s pitanjem kada će one stupiti na snagu.

Prvi se zauzimaju zapravo za preventivne sankcije koje bi se uvele prije invazije, a drugi žele da sankcije budu Damoklov mač koji će pasti u slučaju ruske ofenzive na Ukrajinu.

Po riječima demokrata Boba Menendeza, neke bi se sankcije ipak mogle uvesti u početku "zbog onoga što je Rusija već učinila", misleći pritom na hakerske napade u Ukrajini i na "kampanju za potkopavanje ukrajinske vlade na međunarodnoj razini".

No, dodao je, "razorne sankcije koje će slomiti Rusiju dogodit će se kada (Vladimir Putin) napadne".

Ruski predsjednik Vladimir Putin mora "platiti golemu cijenu" ako se odluči za rat a ne za diplomaciju, upozorio je Jim Risch.

Rusija je zadnjih mjeseci rasporedila desetke tisuća vojnika uz ukrajinsku granicu, potičući strah od invazije.

Ruska vlada niječe da planira napasti, no insistira na pisanim jamstvima o ruskoj sigurnosti, koja uključuju obećanje da Ukrajina neće ući u NATO.


Nastavite čitati

Svijet
 

Dvojica Palestinaca ubijena u sukobu s izraelskim snagama

Izraelske snage sigurnosti ubile su danas na Zapadnoj obali zapovjednika palestinskih militanata i još jednog borca, objavila je izraelska vojska, što je izazvalo nove sukobe u kojima su u odvojenim incidentima poginula dvojica palestinskih tinejdžera

Svijet
 

PRIČA O TAKASHI NAGAIJU - 'Čovjek koji je tješio Nagasaki'

Tri dana nakon katastrofe koja je snašla Hirošimu, oblak smrti nadvio se nad još jedan japanski grad - Nagasaki. U samo nekoliko minuta grad je sravnjen sa zemljom. No, svaka katastrofa u povijesti imala je i svog junaka, a jedan od junaka Nagasakija bio je Takashi Nagai, radiolog koji je preživio bombardiranje grada i do svoje smrti brinuo o ranjenim sugrađanima

Svijet
 

Serena Williams najavila odlazak iz tenisa nakon US Opena

Kao glavni razlog za takvu odluku, tenisačica koja će u 26. rujna proslaviti 41. rođendan, navodi želju da svojoj četverogodišnjoj kćeri Olympiji na svijet donese sestru koju ona silno želi * "Vjerujte, nikada nisam željela birati između tenisa i obitelji. Mislim da to nije pošteno. Da sam muško, ne bih o ovom pisala, jer bih sada bila na terenu i pobjeđivala, dok bi moja supruga rađajući širila našu obitelj. Nemojte me krivo shvatiti: volim to što sam žena i voljela sam svaku sekundu trudnoće dok sam nosila Olympiju", napisala je Serena 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.