Svijet

sve užarenije

Britanski lučki radnici odbili iskrcati rusku naftu iz tankera s s njemačkom zastavom

"Zbog sukoba koji je u tijeku u Ukrajini, nijedan radnik Unitea na lokaciji Stanlow neće iskrcavati rusku naftu, bez obzira na zastavu pod kojom plovi brod", rekla je glavna tajnica sindikata Unite Sharon Graham. Tanker 'Seacod', trenutno usidren u sjeverozapadnoj Engleskoj, plovi pod njemačkom zastavom


 
2 min
HINA
wikipedia

"Zbog sukoba koji je u tijeku u Ukrajini, nijedan radnik Unitea na lokaciji Stanlow neće iskrcavati rusku naftu, bez obzira na zastavu pod kojom plovi brod", rekla je glavna tajnica sindikata Unite Sharon Graham. Tanker 'Seacod', trenutno usidren u sjeverozapadnoj Engleskoj, plovi pod njemačkom zastavom

Britanski lučki radnici danas su odbili iskrcati rusku naftu iz tankera te su pozvali vladu da riješi propuste u sustavu sankcija, kojima se brodovima koji plove pod stranim zastavama omogućuje isporuka nafte iz Rusije.

Tanker 'Seacod' trenutačno je usidren u blizini rafinerije Stanlow u sjeverozapadnoj Engleskoj, a kako tvrdi sindikat Unite, pitanje njegova tereta (nafte) 'nije pokriveno' donesenim sankcijama koje se odnose na ruske brodove, jer plovi pod njemačkom zastavom.

U skladu s britanskim sankcijama uvedenima nakon ruske invazije na Ukrajinu, svim plovilima u ruskome vlasništvu, plovilima koja su pod ruskom kontrolom ili njima upravlja Rusija, plovilima registriranim u Rusiji, kao i onima koja plove pod ruskom zastavom, zabranjuje se uplovljavanje u britanske luke. 

"Zbog sukoba koji je u tijeku u Ukrajini, nijedan radnik Unitea na lokaciji Stanlow neće iskrcavati rusku naftu, bez obzira na zastavu pod kojom plovi brod", rekla je glavna tajnica sindikata Unite Sharon Graham.

"Unite poziva ministra prometa Granta Shappsa da odmah ispravi ovaj propust", dodala je.

Lučki radnici u petak su odbili iskrcaj nafte s dvaju naftnih tankera koji plove pod ciparskom zastavom, a prevoze ruski plin, 'Boris Vilkitskij' i 'Fedor Litke'. Tankeri su uplovili u luku na otoku Grain u Kentu, objavio je sindikat Unison, jedan od najvećih u Britaniji.

"Premda se čini da je naša reakcija bila uspješna i da smo odbili strana plovila koja prevoze rusku naftu, ostaje temeljni problem", objavio je u priopćenju Matt Lay, glavni menadžer za energetiku u Unisonu.

"Vlada mora odmah djelovati kako bi ispravila propust kojim se ne rješava problem porijekla brodskog tereta i koji ne onemogućuje ruskoj robi da i dalje nastavi stizati u Ujedinjeno Kraljevstvo s obzirom na to da brod plovi pod zastavom neke druge zemlje."

Velika Britanija manje ovisi o ruskim izvorima energije od mnogih drugih europskih zemalja.


Nastavite čitati

Svijet
 

F1: Norrisu najbolje startno mjesto za subotnji 'sprint' u Šangaju

No, to neće biti jedino subotnje natjecanje. Naime, prema pravilima za ovu sezonu u subotnjem programu, na onim mjestima koje priređuju i sprint-utrke, nalaze se i kvalifikacije za nedjeljnu Veliku nagradu. Max Verstappen je nakon četiri natjecanja i tri pobjede u vodstvu sa 77 bodova. Prati ga njegov momčadski kolega Meksikanac Sergio Perez sa 64 boda. Treće i četvrto mjesto drže vozači Ferrarija Monegašanin Charles Leclerc (59 bodova) i Španjolac Carlos Sainz Jr. (55 bodova)

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.