Svijet

Maroko:

Broj mrtvih premašio 2.800, preživjeli i dalje borave na otvorenom

U selu Tinmelu gotovo sve kuće su uništene i cijela je zajednica ostala bez doma. Smrad desetaka mrtvih životinja zatrpanih ispod ruševina širi se dijelovima sela


 
2 min
HINA
EPA/YOAN VALAT

U selu Tinmelu gotovo sve kuće su uništene i cijela je zajednica ostala bez doma. Smrad desetaka mrtvih životinja zatrpanih ispod ruševina širi se dijelovima sela

Stanovnici sela u dijelovima Maroka koje je razorio najveći potres u zemlji u više od jednog stoljeća spavali su na otvorenom četvrtu noć u utorak, a broj žrtava porastao je na više od 2.800 ljudi.

Timovi za potragu iz Španjolske, Britanije i Katra pridružili su se marokanskim naporima da pronađu preživjele u potresu magnitude 6,8 koji je kasno u petak pogodio planine Visoki Atlas, rušeći tradicionalne kuće od blata koje su posvuda u regiji.

Državna televizija izvijestila je kasno u ponedjeljak da se broj mrtvih popeo na 2.862 i da su 2.562 osobe ozlijeđene. Budući da je veći dio područja potresa u teško dostupnim područjima, vlasti nisu objavile procjene o broju nestalih.

U selu Tinmelu gotovo sve kuće su uništene i cijela je zajednica ostala bez doma. Smrad desetaka mrtvih životinja zatrpanih ispod ruševina širi se dijelovima sela.

Muhamad Elhasan, 59, rekao je da je večerao sa svojom obitelji kada se potres dogodio. Njegov 31-godišnji sin je istrčao van i stradao je kada se krov kuće njihova susjeda urušio, zarobivši ga pod ruševinama.

Elhasan je rekao da je tražio sina slušajući ga kako vapi za pomoć. Ali na kraju vapaji su prestali i kad je stigao do sina, bio je mrtav. Elhasan, njegova supruga i kći preživjeli su ostavši u kući.

“Da je ostao u kući, bio bi živ”, rekao je Elhasan.

Stanovnici Tinmela i drugih sela rekli su da su golim rukama izvlačili ljude iz ruševina.

U Tikehteu, gdje je ostalo nekoliko zgrada, 66-godišnji Muhamed Uchen opisao je kako su stanovnici spasili 25 ljudi - od kojih je jedna bila njegova sestra.

"Budući da nismo imali alata, kopali smo rukama", rekao je. - Vidjela joj se glava i nastavili smo ručno kopati.

Snimka iz udaljenog sela Imi N'Tala, koju je snimio španjolski spasilac Antonio Nogales iz humanitarne skupine Bomberos Unidos Sin Fronteras (Ujedinjeni vatrogasci bez granica), pokazuje muškarce i pse kako se penju preko strmih padina prekrivenih ruševinama.

"Razina uništenja je... apsolutna", rekao je Nogales u ponedjeljak, boreći se pronaći pravu riječ kojom bi opisao ono što je vidio. - Sve su kuće porušene.

Unatoč razmjerima štete, rekao je da se spasioci koji tragaju sa psima još uvijek nadaju da će pronaći preživjele.

Epicentar potresa bio je oko 72 km jugozapadno od Marakeša, gdje su oštećene neke povijesne građevine u starom gradu, koji je na UNESCO-vu popisu svjetske baštine.

Potres je također napravio veliku štetu na povijesnoj džamiji Tinmel iz 12. stoljeća.


Nastavite čitati

Svijet
 

Rusija zauzela selo u istočnoj Ukrajini

Selo se nalazi u području južne bojišnice, blizu regije Zaporižja, a ukrajinska vojska ga je ponovno osvojila za vrijeme protuofenzive godine 2023. Ruske trupe u međuvremenu su ondje napredovale na osi jug-sjever, duž rijeke Mokri Jali

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.