Svijet

nude medijaciju

Crveni križ upozorava na "najcrnji scenarij" za Mariupolj

Gradsko vijeće opkoljenog Mariupolja reklo je ranije u nedjelju da je od početka ruske agresije 24. veljače ubijeno 2187 stanovnika tog lučkog grada na koji je bačeno više od 100 bombi te da je grad na izdisaju i troši svoje posljednje zalihe hrane i vode


 
2 min
HINA

Gradsko vijeće opkoljenog Mariupolja reklo je ranije u nedjelju da je od početka ruske agresije 24. veljače ubijeno 2187 stanovnika tog lučkog grada na koji je bačeno više od 100 bombi te da je grad na izdisaju i troši svoje posljednje zalihe hrane i vode

Međunarodni odbor Crvenog križa upozorio je u nedjelju da se može dogoditi "najgori scenarij" u Mariupolju, opkoljenom gradu sjeveroistočne Ukrajine ako zaraćene strane ne "dogovore hitno humanitarni koridor" i ponudio je medijaciju.

"MOCK kao neutralan spreman je posredovati da olakša dijalog između strana o humanitarnim pitanjima", stoji u priopćenju. 

"Vrijeme istječe za stotine tisuća ljudi opkoljenih sukobima. Povijest će s užasom suditi o tome što se događa u Mariupolju ako strane brzo ne postignu nikakav dogovor", navodi Crveni križ.

"Pozivamo sve strane umiješene u sukobu da prioritet daju humanitarnih imperativima", rekao je Peter Maurer iz MOCK-a, kako prenosi agencija AFP.

Zahtijeva sigurnost za stotine tisuća stanovnika koji su pod neprekidnim bombardiranjima ruskih snaga.

MOCK zahtijeva "precizan dogovor, funkcionalan i bez odgode tako da civili koji žele mogu napustiti grad i otići na sigurno, a da vitalna pomoć dopre do onih koji ne mogu ili ne žele otići", poručuje.

Da bi humanitarni koridori djelovali, strane moraju dogovoriti modalitete, vremenske odrednice i točne lokacije, borci moraju na vrijeme biti upozoreni i to cjelokupni zapovjedni lanac, a i civili moraju biti upozoreni da budu spremni, navodi Crveni križ.

Nadalje je pozvao da putevi budu očišćeni. 

"Važno je da se putanja koridora očisti od svih zapreka", navodi MOCK. Upozorava na mine prije nekoliko dana na cesti koja je trebala služiti za evakuaciju. 

Gradsko vijeće opkoljenog Mariupolja reklo je ranije u nedjelju da je od početka ruske agresije 24. veljače ubijeno 2187 stanovnika tog lučkog grada na koji je bačeno više od 100 bombi te da je grad na izdisaju i troši svoje posljednje zalihe hrane i vode. 


FOTO: EPA/ANDRZEJ LANGE POLAND OUT

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.